Ungaria are probleme în relaţia cu instituţiile financiare internaţionale de la care ar trebui să împrumute circa 15 miliarde de euro.
Delegaţiile Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunii Europene (UE), venite la Budapesta pentru a discuta un ajutor pentru Ungaria, au părăsit oraşul azi, mai devreme decât era prevăzut, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de un proiect de reformă a băncii centrale locale, relatează presa ungară, preluată de AFP şi Agerpres.
Delegaţiile FMI şi UE ''au părăsit Budapesta vineri, în zori, înainte de finalizarea discuţiilor'', a relatat pe site-ul său săptămânalul economic HVG.
Conform articolelor din alte publicaţii, precum Origo sau Index, care se bazează pe surse ungare, dar şi de la Washington şi Bruxelles, discuţiile au fost întrerupte din cauza unui proiect de lege depus miercuri în parlamentul ungar, considerat un atentat la independenţa băncii centrale ungare.
''Negocierile informale s-au terminat, iar negocierile oficiale nu vor începe decât în ianuarie'', a precizat pentru AFP serviciul de presă al guvernului ungar, fără a comenta informaţiile apărute în media.
Budapesta a început negocierile cu FMI şi UE pentru a cere un ajutor financiar, evaluat între 15 şi 20 de miliarde de euro, pentru a face faţă unei grave crize de refinanţare.
Această misiune nu reprezenta decât un prim contact, negocierile oficiale urmând să înceapă în ianuarie pentru a încheia un acord în februarie.
FMI, UE şi Banca Centrală Europeană (BCE) şi-au exprimat joi îngrijorarea privind noul proiect de reformă a Băncii Centrale Naţionale (MNB) care, în opinia instituţiilor internaţionale, i-ar ameninţa independenţa.
Textul prevede retragerea guvernatorului MNB a prerogativei de a-şi alege adjuncţii, sarcină care va reveni şefului guvernului.
De asemenea, proiectul de reformă prevede o extindere a consiliului monetar, care decide politica de dobândă, de la şapte la nouă persoane, crescând de asemenea de la patru la şase numărul de membri externi numiţi de parlament, unde formaţiunea Fidesz al lui Viktor Orban deţine o majoritate de două treimi.
În opinia guvernatoului MNB Andras Simar, recunoscut pentru faptul că este în conflict cu premierul, proiectul arată ca ''o preluare totală de putere asupra băncii centrale'' de către guvern.