Soldaţii americani pun punct, oficial, războiului din Irak

Soldaţii americani pun punct, oficial, războiului din Irak

Drapelul trupelor american din Irak a fost coborât, azi, la Bagdad, într-o ceremonie simbolică, după aproape 9 ani de când au început operaţiunile militare din această ţară, punând capăt, în mod formal, războiului, relatează BBC.

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a sosit în Irak şi a participat alături de şeful armatei irakiene la ceremonia oficială de la Bagdad. Panetta le-a spus militarilor că misiunea din Irak a meritat toţi banii cheltuiţi şi tot sângele vărsat în aceşti ani. Ceremonia simbolică a cuprins şi coborârea steagului american de pe catargul bazei militare din Bagdad. Cei mai mulţi dintre cei 6.000 de soldaţi care mai rămăseseră în Irak au plecat deja, securitatea ţării fiind transferată în mâinile autorităţilor locale. 4.500 de soldaţi morţi şi 30.000 răniţi

Preşedintele Barack Obama, care şi-a început mandatul de la Casa Albă prin a promite că va aduce trupele acasă, a spus, ieri, că SUA au lăsat în urmă "o ţară stabilă, pe cont prorpiu". Circa 4.500 de soldaţi americani şi peste 100.000 de irakieni au murit în acest război. Costurile suportate de Statele Unite sunt estimate la 1.000 de miliarde de dolari. Republicanii au criticat retragerea SUA din Irak, exprimându-şi îngrijorarea faţă de stabilitatea acestei ţări, dar majoritatea americanilor susţin această măsură, precizează sursa citată.

Într-un discurs în faţa militarilor din Carolina de Nord, care tocmai se întorseseră acasă din Irak, Obama a lăudat, ieri, "succesele extraordinare" ale armatei şi a spus că soldaţii pleacă din Irak "cu capul sus". "Tot ce au realizat trupele noastre în Irak, toate luptele, sacrificiile şi rănile, dar şi pregătirea, parteneriatul şi construcţia ne-au adus în acest moment al succesului", a declarat Obama. El a adăugat că războiul din această ţară va fi în curând istorie, iar misiunile îndeplinite de fiecare soldat în parte devin legande.

"Războiul a devenit o sursă de controverse, dar a ajutat la construcţia unui stat suveran, stabil, pe cont propriu, cu un guvern reprezentativ, ales de poporul său", a mai spus liderul american. Ambasada SUA din Irak, cât o bază militară

În jur de 1,5 milioane de americani au participat, din 2003, la războiul din Irak, de la invazia care a avut loc în 2003. Pe lângă cei 4.500 de soldaţi care au murit, alţi 30.000 de americani au fost răniţi. Cei mai mulţi soldaţi americani aflaţi simultan în teatrul de operaţiuni au fost în 2007, când numărul lor s-a ridicat la 170.000 de oameni. Ultimele trupe combatante au părăsit Irakul în august, anul trecut. Un contingent redus de 200 de soldaţi va rămâne în Irak, pentru a oferi consultanţă, în timp ce alţi 15.000 de americani se află la Ambasada SUA din Bagdad, cea mai mare din lume. Bilanţ românesc România a pierdut doi militari în Irak, alţi 19 fiind răniţi. Primul a fost sublocotenentul (post mortem) Bogdan Valerian Hâncu, în 27 aprilie 2006. El a murit în timpul executării unei misiuni de patrulare. În urma unui atac cu un dispozitiv explozibil improvizat, autovehiculul în care se afla a fost incendiat. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război. Al doilea incident nefericit a avut loc în 21 septembrie 2007, când sublocotenentul (post mortem) Ioan Groşaru a căzut la datorie în timp ce executa o misiune de patrulare. TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat şi el cu Ordinul Naţional "Steaua României " în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război. În prezent, România mai are în Irak doar doi militari, care participă la misiunea NATO de instruire a forţelor irakiene. Oficialii NATO au anunţat, însă, că NATO îşi va încheia misiunea în această ţară, la finalul acestui an.

Ne puteți urmări și pe Google News