Plan RADICAL: Comisia Europeană va impune austeritate, guvernul Greciei rămâne fără puteri
- Ana Bâtc ă
- 7 decembrie 2011, 14:03
Comisia Europeană ar putea fi obţine puteri sporite şi ar putea impune măsuri de austeritate în ţările din zona euro care sunt în curs de salvare, uzurpând funcţiile guvernelor în state precum Grecia, Irlanda sau Portugalia, se arată într-un document confidenţial al preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de The Guardian.
Mai mult decât atât, ţările salvate şi-ar putea pierde dreptul de vot în Uniunea Europeană, conform acestor propuneri radicale care circulă la Bruxelles, înainte de summitul crucial al UE care se va desfăşura joi şi vineri, în încercarea de a găsi soluţii la criza datoriilor suverane.
Potrivit acestui document confidenţial transmis liderilor UE de către şeful Consiliul European, Herman Van Rompuy, care va prezida summitul decisiv, euroobligaţiunile sau punerea în comun a datoriilor din zona euro ar fi un instrument puternic pentru soluţionarea crizei, chiar dacă există o rezistenţă acerbă din partea Germaniei.
Herman Van Rompuy a solicitat "un control mai intruziv al politicilor bugetare naţionale de către UE" şi al diferitelor opţiuni care vizează întărirea disciplinei fiscale supranaţionale.
Pe baza documentului obţinut de The Guardian a fost întocmit un raport care vizează statele membre ale zonei euro şi care va fi discutat astăzi de înalţii funcţionari, în încercarea de a găsi un consens înainte de summit.
Stabilitatea zonei euro, mai presus de orice
Măsurile conţinute în acest document secret au stârnit deja o reacţie în rândul statelor membre ale zonei euro în special din cauza sugestiei că anumite ţări şi-ar putea pierde drepturile de vot.
Pentru ţările considerate insolvabile şi care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi salvate de FMI şi a mai face parte din zona euro, Van Rompuy a menţionat perspectiva unor măsuri drastice, sugerând: "acordarea de competenţe excepţionale Comisiei (sau unui alt organism ) să ia măsuri executorii în ţara respectivă, astfel încât să fie asigurată stabilitatea zonei euro".
"În cazul unei neconformări puternice, sancţiuni politice, cum ar fi suspendarea temporară a drepturilor de vot", ar putea fi impuse. Înalţi oficiali UE au declarat această sugestie a fost abandonat în ultimele zile.
În ceea ce priveşte o "uniune fiscală" în zona euro, Van Rompuy a subliniat potenţialul de armonizare a reformelor sistemului de pensii, sistemelor de securitate socială, politicii pieţei forţei de muncă, precum şi reglementărilor financiare.
Van Rompuy a menţionat, totodată, posibilitatea de a utiliza bugetul UE pentru a recompensa comportamentul fiscal pozitiv în cadrul zonei euro şi de a-l pedepsi pe cel recalcitrant.