A început cursa pentru Oscar: Brad Pitt şi Meryl Streep sunt în frunte

A început cursa pentru Oscar: Brad Pitt şi Meryl Streep sunt în frunte

Nume mari concurează şi în 2012 pentru cele mai râvnite distincţii din industria cinematografică. Favoriţii se cunosc deja.

Săptămâna aceasta au început să curgă micile gale de premiere, organizate de diverse asociaţii ale criticilor americani, care vor culmina pe 26 februarie, la Kodak Theatre din Los Angeles, cu decernarea pentru a 84-a oară a Premiilor Oscar.

Deşi abia acum a început cursa "oficială", cea neoficială, jocul pariurilor, predicţiilor şi campaniilor de promovare care costă milioane şi milioane de dolari începe imediat după gala care tocmai s-a încheiat. Preferatele criticilor şi ale publicului defilează unul după celălalt în festivaluri, începând cu Sundance din fiecare primăvară şi continuând cu Cannes, Veneţia şi Toronto. Deşi multe dintre filme apar abia în decembrie, unele dintre ele sunt atrăgătoare datorită numelor implicate în producerea lor - de la regizori, actori, până la tema abordată: Holocaustul, 11 septembrie - poveştile inspirate din realitate şi biografiile sunt, de obicei, filmele cu priză la membrii Academiei de Film.

Brad Pitt are două şanse la Oscar

A fost nominalizat de două ori până acum, dar n-a câştigat niciodată, în ciuda palmaresului impresionant. În 2012, însă, Brad Pitt are două roluri extrem de apreciate, oricare dintre ele putând să-i aducă prima statuetă. Rolul unui tată dur, tradiţionalist, din "Pomul vieţii" de Terrence Malick, a impresionat încă de la premiera de la Cannes, unde filmul a fost premiat cu Palme d'Or. Celălalt, al unui bărbat care încearcă să revitalizeze o echipă de baseball, din "Moneyball" (premiera în România weekendul viitor), a avut parte de cronici foarte bune, unele dintre ele numindu-l "cel mai bun rol al lui Pitt de până acum". Cercul Criticilor de Film din New York i-a acordat săptămâna aceasta lui Pitt premiul pentru Cel mai bun actor, datorită acestor două roluri. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/WXRYA1dxP_0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/-4QPVo0UIzc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pitt are drept concurent serios pe unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, George Clooney, care, iarăşi, se pare că face cel mai bun rol al lui în drama "The Descendants". Clooney a mai câştigat un Oscar şi, ştiute fiind tendinţele votanţilor Academiei de a acorda premii mai multor actori, Pitt are aici avantajul. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/CWHNXJ1K4yA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Meryl Streep a pariat pe Thatcher

Dacă criticii au fost împărţiţi în privinţa valorii filmului "Doamna de Fier", o biografiei a fostului prim-ministrul britanic Margaret Thatcher, cu toţii au spus în unanimitate că prestaţia lui Meryl Streep e fantastică. Aceasta a fost premiată de acelaşi Cerc al Criticilor de Film din New York. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/yDiCFY2zsfc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La categoria Cea mai bună actriţă, Streep le are drept concurente pe Michelle Williams, care a interpretat-o pe Marilyn Monroe în filmul "My Week with Marilyn", pe Kirsten Dunst pentru "Melancholia", pe Glenn Close în "Albert Nobbs", jucând o femeie deghizată în bărbat pentru a supravieţui, şi pe debutantele Elizabeth Olsen ("Martha Marcy May Marlene") şi Felicity Jones ("Like Crazy"). <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/U_tbnTM7zVE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/wzD0U841LRM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ini59bYhaUY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ERREgOobLOs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/r-ZV-bwZmBw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Filmul mut care câştigă teren

"The Artist", în regia lui Michael Haznavicius, care a încântat publicul de la Cannes de anul acesta, pare să câştige teren în ceea ce priveşte Oscarurile. El are şanse să fie nominalizat la Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor. La categoria din urmă se bate cu nume grele: Steven Spielberg ("War Horse"), Martin Scorsese ("Hugo"), Stephen Daldry ("Extrem de tare şi incredibil de aproape") şi David Fincher "The Girl with the Dragon Tattoo". <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/OK7pfLlsUQM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/xRf3SfeMRD4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/hR-kP-olcpM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/I_LevdDuyZ8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/DqQe3OrsMKI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 84 de ediţii a avut până în prezent gala de decernare a Premiilor Oscar, cea mai importantă din industrie

CIREAŞA DE PE TORT

Candidaţii pentru Cel mai bun film din 2012

În cursa pentru cel mai important premiu nu există încă un mare favorit, nici măcar două. "Extrem de tare şi incredibil de aproape", o dramă despre un copil care şi-a pierdut tatăl la 11 septembrie, nu a fost văzut încă de critici, dar e considerat un candidat puternic. Aceeaşi situaţie şi cu noul film al lui Steven Spielberg, "War Horse", o poveste despre prietenia dintre un băiat şi un cal în timpul Primului Război Mondial.

"The Descendants", o simplă dramă de familie, cu George Clooney, le-ar putea totuşi întrece până la finiş. Filmul a fost ridicat în slăvi la Festivalul de la Toronto, iar regizorul, Alexander Payne, este un favorit al Academiei Americane de Film.

"Moneyball", cu Brad Pitt, beneficiază de scenariul lui Aaron Sorkin, în timp ce "Miezul nopţii la Paris", de Woody Allen, s-ar putea strecura în categoria cea mai disputată.

"Hugo", primul film pentru întreaga familie regizat de Martin Scorsese, a fost numit săptămâna aceasta Cel mai bun film din 2011 de către prestigiosul National Board of Review, ceea ce îi va da un avantaj pe viitor.

NOUTĂŢI

Regulile s-au schimbat puţin în acest an. La categoria Cel mai bun film va exista un număr variabil de nominalizaţi, în funcţie de voturi

Anul 2012 este unul al schimbărilor în ccea ce priveşte premiile acordate de Academia Americană de Film. Astfel, deşi abia în urmă cu doi ani fusese introdusă regula cu câte zece nominalizaţi la categoria Cel mai bun film, lucrurile se schimbă din nou, pentru că membrii Academiei consideră că prin acest sistem sunt nominalizate pelicule care, în altfel de condiţii, nu sunt destul de bune pentru a concura.

Începând cu anul viitor, pentru ca un film să intre în această categorie, atunci când membrii Academiei completează pe buletinul de vot un top 10 al peliculelor lor preferate, el trebuie să primească 5% din voturi, care să-l plaseze pe primul loc. În total, el ar trebui să primească 250 de voturi. Asta înseamnă că, în ultimii doi ani, unele dintre filmele nominalizate nu ar fi intrat deloc în această categorie.

Filme defavorizate

Academia Americană a comandat un studiu potrivit căruia, cu noul sistem, în ultimii ani ar fi existat 5, 6, 7, 8 sau 9 nominalizaţi la Cel mai bun film, dar niciodată 10. Filmele defavorizate de această nouă decizie a Academiei, destul de controversată, sunt în general comediile, considerate prea "uşoare" pentru cele mai prestigioase premii ale industriei cinematografice, dar şi animaţiile, despre care se consideră că ar fi create, în special, pentru copii.

Controverse legate de show-ul de anul viitor

Până acum, planurile pentru gala de decernare a premiilor, de pe 26 februarie, nu au mers deloc "ca unse". Organizatorii încearcă să întinerească show-ul, pentru a atrage un public mai tânăr, care să-i ispitească pe advertiseri. Însă în 2011, aceste tentative au fost un eşec, iar cuplul de prezentatori Anne Hathaway-James Franco a fost aspru criticat pentru prestaţia live.

În 2012 părea că va fi mai bine, odată cu angajarea regizorului Brett Ratner, specializat în filme de acţiune fără creier, dar pline de adrenalină, în postul de producător al show-ului. Ratner, la rândul lui, îl angajase pe comicul Eddie Murphy ca prezentator, ceea ce surprinsese plăcut publicul.

Dar regizorul a dat-o în baltă atunci când a făcut declaraţii cu tentă homofobă în presă şi a fost implicat şi într-un scandal sexual cu actriţa Olivia Munn. Cu reputaţia în bucăţi, Ratner s-a decis să renunţe la postul de producător al Galei Premiilor Oscar şi a fost înlocuit de Brian Grazer, câştigător al unei statuete. Din păcate, Eddie Murphy a plecat cu Ratner, iar prezentator va fi, pentru a noua oară, comicul Billy Crystal. Vestea i-a îngrijorat pe specialişti, care se tem că veteranul va face show-ul să pară şi mai demodat decât cele din ultimii ani.

Ne puteți urmări și pe Google News