Ambasadorul britanic pledează pentru mâncarea românească sănătoasă

Ambasadorul britanic pledează pentru mâncarea românească sănătoasă

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, laudă, într-o text publicat pe blogul său, mâncarea sănătoasă din România, viaţa la ţară şi speră ca românii, printre cei mai puţin afectaţi de obezitate dintre europeni, să rămână aşa şi în viitor.

"Iată un domeniu în care România nu vrea să «prindă din urmă» restul Uniunii Europene: obezitatea", spune ambasadorul Martin Harris, referindu-se la cel mai recent studiu al Eurostat, care arată că România are cea mai mică incidenţă a obezităţii între cele 19 state membre UE în care s-a realizat sondajul: 8% dintre femei şi 7,6% dintre bărbaţi fiind înregistraţi ca fiind obezi. "La celălat capăt al scalei se află Marea Britanie, unde aproape una din patru femei este obeză (23,9%) şi 22,1% dintre bărbaţi", precizează diplomatul. Menţionând că nu poate oferi o explicaţie ştiinţifică faptului că românii sunt mai în formă decât britanicii, pentru că nu este nutriţionist, Harris are câteva argumente în acest sens. "Mâncarea românească e minunată"

"Mâncarea românească este excelentă. Este naturală, de obicei organică, şi are puţine chimicale şi sare. Când mi-am luat familia (soţia şi cele trei fiice -n.r.) în vacanţă, într-un sat din nordul României, am petrecut o săptămână întreagă mâncând doar alimente care erau produse pe plan local", povesteşte ambasadorul. "Doar când am ieşit cu maşina din acea zonă, am oprit la un magazin să cumpăr o sticlă de ceai din import, am realizat că eu consumam atunci primul produs artificial de când am început vacanţa - o băutură plină de e-uri şi zahăr", continuă diplomatul, făcând diferenţa între mâncarea tradiţională, sănătoasă, din sat, şi dieta dezechilibrată pe care ne-o oferă societatea modernă.

Ambasadorul mai observă că majoritatea românilor au legături puternice cu viaţa la ţară. "Peste 40% din populaţie trăieşte în zone rurale. Mulţi alţii au familii la ţară, o bucată de pământ unde se pot retrage în weekend. Aşa că alimentele sănătoase de la sate ajung şi la oraş. Atunci când l-am întrebat pe fiul familiei la care stăteam, dacă îi e dor de mâncarea gătită acasă de mama sa, în timpul pe care-l petrece la universitate, el ne-a răspuns că mama îi trimite mâncare, cu autobuzul, în fiecare săptămână. Ce băiat norocos! Eu am fost nevoit să mănânc doar fasole pe pâine prăjită şi supă la conservă, în timpul studenţiei mele", remarcă, cu umor, Martin Harris. În final, diplomatul britanic pledează pentru păstrarea unei diete sănătoase, pentru cât mai mult timp, în viaţa de zi cu zi a românilor. "Sper că românii îşi vor putea păstra dieta sănătoasă şi tradiţia de a găti sănătos, în timp ce economia se dezvoltă. Sper ca orăşenii să nu cedeze în faţa tentaţiei fast-food-ului: ingrediente ieftine vândute la suprapreţ. Aceasta este o provocare pentru România, să ajungă din urmă UE, fără să repete greşelile pe care statele mai dezvoltate le-au făcut deja, şi să păstreze ceea ce are mai bun pentru generaţiile următoare", conchide Martin Harris.

Ne puteți urmări și pe Google News