Leul, la minimul anului, dar nu vă panicaţi. Stăm cel mai bine din regiune!

Leul, la minimul anului, dar nu vă panicaţi. Stăm cel mai bine din regiune!

Moneda naţională a înregistrat astăzi cel mai slab nivel în raport cu euro, din acest an. Cursul oficial anunţat, astăzi, de BNR, este de 4,3598 lei/euro. Însă, dacă ne comparăm cu alte ţări din regiune, constatăm că leul a pierdut doar 2% de la începutul acestui an, în timp ce forintul maghiar s-a depreciat cu 11% în aceeaşi perioadă, iar zlotul polonez cu 10,5%.

UPDATE 2: Analistul economic Dragoş Cabat a declarat, pentru evz.ro, că nu crede că deprecierea leului este o urmare a unor speculaţii. "Cred că sunt presiuni regionale. Traderii sunt speriaţi din cauza a ceea ce se întâmplă şi în Ungaria, care a declarat că va apela la spijin din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), şi în Germania, unde lucrurile se pare că nu stau chiar aşa de bine pe cât se crede", a declarat Cabat. Potrivit acestuia şi neînţelegerile dintre liderii europeni care duc la o prelungire a crizei joacă un rol în nervozitatea pieţelor.  Şi Cabat subliniază că în ceea ce priveşte deprecierea monedei naţionale, noi stăm, totuşi, ceva mai bine decât regiunea, dacă este să ne uităm nu doar la ce s-a întâmplat astăzi ci pe o perioadă mai lungă. "Forintul şi zlotul sunt monede mai tranzacţionate decât leul. Este un declaj de 1-2 zile între ce se întâmplă cu zlotul şi forintul şi ce se întâmplă cu leu, iar forintul a ajuns ieri al un nivel istoric", a precizat analistul economic. În ceea ce priveşte posibilitatea continuării deprecierii leului în raport cu moneda europeană, Cabat consideră că BNR nu va lăsa cursul nici măcar să ajungă la un 4,4 lei/euro. chiar dacă oficialii BNR au declarat că prima lor prioritate nu mai este cursul. Evoluţia cursului va depinde, însă, în mare măsură şi de ce se va îmtâmpla în continuare în zona euro şi dacă problemele se vor extinde la marile economii, precum Franţa sau Spania. UPDATE 1: Atunci când vorbim despre deprecierea leului trebuie să ne uităm şi la evoluţia cursurilor valutare din regiune din ultima perioadă. Forintul şi zlotul polonez au cunoscut o depreciere mai mare, potrivit lui Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de Finanţe. "Leul, prin comparaţie cu zlotul şi cu forintul, a cunoscut o depreciere mai mică, mai rezonabilă", a declarat acesta. O presiune pe curs a avut-o şi eşecul înregistrat de Finanţe în încercarea de a vinde obligaţiuni pe piaţa americană, deoarece investitorii se întreabă nu doar dacă România va putea strânge suficienţi bani pentru finanţarea deficitului, ci şi pentru refinanţare, consideră acesta. "Cursul nu are cum să nu fie flexibil. Această flexibilitate are avantajele sale. Nu cred că vom asista la o prăbuşire a leului. Un leu mai slab are avantajele sale. Banca Naţională a României (BNR) nu va lăsa de izbelişte leul", consideră economistul Dăianu. Leul s-a depreciat brusc, astăzi, după ce ieri câştigase uşor teren în raport cu euro, ajungând la minimul anului.

Totodată, moneda naţională s-a depreciat şi faţă de francul elveţian. Cotaţia oficială anunţată, astăzi, de Banca Naţională a României (BNR) este de 3,5263 lei/franc, faţă de cursul de ieri de 3,5079 lei/franc.

În schimb, în raport cu dolarul american, leul a câştigat teren, de la cursul de ieri de 3,2348 lei/dolar, până la cotaţia de astăzi de 3,2255 lei/dolar.

Chiar dacă România nu are o datorie publică care să nască îngrijorări şi beneficiază şi de susţinerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu care are încheiat un acord preventiv, economia suferă ca efect al problemelor din zona euro.

Stăm mai bine ca regiunea

După decizia oficialilor europeni de a şterge jumătate din datoria Greciei către sistemul privat, situaţia din zona euro s-a înrăutăţit. În colimator a intrat şi Italia, care se împrumută la dobânzi record de pe piaţă.

Următorul pas este extinderea problemelor către Franţa şi Spania, care, la rândul lor, se împrumută tot mai scump de pe pieţe, în condiţiile în care încrederea investitorilor este în scădere.

Totuşi, dacă vom compara evoluţia leului cu cea a monedelor din regiune, vom vedea că România stă mult mai bine decât alte ţări.

Din luna ianuarie, când un euro era cotat la 4,2698 lei, moneda naţională s-a depreciat cu 2%. Dacă ne raportăm la cotaţiile BNR de la începutul lunii septembrie, de 4,2306 lei/euro, moneda locală a pierdut sub 3% din valoare. Spre exemplu, forintul maghiar a început anul la un curs de 278,85 forinţi/euro. Ieri, nivelul anunţat de banca centrală de la Budapesta era de 313,71 forinţi/euro, minimul istoric. Asta înseamnă că, faţă de începutul anului, moneda naţională a ţării vecine a pierdut 11,1% din valoare. Variaţia este, însă, mai mare. Pe măsură ce situaţia economică din Europa părea să se stabilizeze, valuta din Ungaria s-a apreciat, înregistrând, la începutul lunii septembrie, un curs de 273,1 forinţi/euro. Faţă de nivelul de la începutul toamnei, forintul a pierdut aproape 13% din valoare. Zlotul polonez a pierdut 10% în zece luni Moneda Poloniei s-a depreciat şi ea puternic de la începutul anului. Media lunii ianuarie a fost un curs de 3,8969 zloţi/euro, care a ajuns, în octombrie, la 4,3562 zloţi/euro. Asta înseamnă o depreciere a monedei naţionale de 10,5% în zece luni. Cursul oficial anunţat astăzi de Banca Naţională a Poloniei este de 4,4283 zloţi/euro.

Ne puteți urmări și pe Google News