Modernizarea Spitalului Judeţean Dâmboviţa, blocată de consilierii USL. Pacienţii, plimbaţi de la un spital la altul

Modernizarea Spitalului Judeţean Dâmboviţa, blocată de consilierii USL. Pacienţii, plimbaţi de la un spital la altul

Spitalul de Urgenţă Dâmboviţa este un mare şantier, unde oricând pot izbucni infecţii, deoarece consilierii USL tărăgănează lucrările de modernizare.

La limita riscului epidemiologic, cu secţiile înjumătăţite şi improvizaţii care să ţină departe bolnavii de zgomotul picamerelor - aşa funcţionează Spitalul Judeţean de Urgenţă Dâmboviţa, cel mai mare din regiune. Unitatea este în plin proces de modernizare, însă, de o lună, şantierul a stagnat pentru că cei 18 consilieri ai opoziţiei refuză să voteze deblocarea celei de-a doua tranşe de bani necesari derulării proiectului. Aleşii lipsesc de la şedinţele de plen ale Consiliului Judeţean, neîntrunindu-se cvorum şi blocând acelaşi proiect cu finanţare europeană, nerambursabilă în proporţie de 98%, pe care ei înşişi l-au aprobat în anul 2010.

Infecţiile intraspitaliceşti, gata să explodeze

Atât preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, cât şi medicii spitalului au trimis şi parafat scrisori deschise consilierilor de pe "lista ruşinii".

"Avem nevoie de un singur vot de la USL. Pe acestă listă a ruşinii se află şi trei medici, dar şi consilieri care s-au tratat aici. Aceşti oameni care fac calcule reci pe sănătatea oamenilor cred că vor pierde voturi dacă spitalul se modernizează în mandatul meu de preşedinte. Există riscul să ni se taie finanţarea, dar, mai grav, există riscul să izbucnească un focar de infecţie în spital. Funcţionăm la limita riscului epidemiologic", a atras atenţia preşedintele CJ Dâmboviţa, Florin Popescu.

În tot acest timp, spitalul se distruge, pacienţii sunt trataţi în zgomot de picamere şi în praf, iar medicii au fost nevoiţi să comaseze secţiile. Situaţia va fi cu atât mai grea cu cât bat la uşă virozele şi gripa, iar spitalul va fi asaltat de pacienţi.

"Am negociat cu şantierul ca toate secţiile să se păstreze, dar secţia de pediatrie funcţionează pe jumătate şi nu putem primi copii sub 3 ani. Îi redirecţionăm către spitalele din Găeşti şi Moreni sau în Bucureşti, şi aşa foarte aglomerat", a declarat dr. Carmen Marcu, directorul medical al unităţii.

Un anestezist pe două etaje, operaţii blocate

Probleme sunt şi la secţiile de neonatologie, la terapie intensivă, care funcţionează "pe jumătate" şi la blocul operator.

"Femeile care trebuie să nască prematur sunt trimise la Bucureşti, pentru că la neonatologie nu mai avem cum să-i primim. La terapie intensivă, un anestezist aleargă ca nebunul de la un etaj la altul, iar la blocul operator mai funcţionează doar 3 săli de operaţie. Cei care nu au nevoie urgent de operaţii sunt puşi pe lista de aşteptare", a declarat medicul Carmen Marcu.

Situaţia vine după ce conducerea spitalului a trebuit să sisteze timp de 3 săptămâni dializa, trimiţând pacienţii la spitalele din Bucureşti sau în clinici private.

Dacă banii nu vor fi deblocaţi în două săptămâni, medicii vor fi nevoiţi să micşoreze şi mai mult secţiile. "În aceste condiţii, nu ne vom mai putea onora contractul cu Casa de Asigurări, ceea ce înseamnă că nu vom mai putea cumpăra medicamente şi nici plăti salarii. Deci, să punem lacăt pe spital", a atras atenţia managerul unităţii, Lavinia Ionescu.

PROIECT

Cel mai important spital din regiune

Spitalul Judeţean de Urgenţă Dâmboviţa este cel mai mare din regiune. Deserveşte 40.000 de pacienţi pe an şi are o capacitate de 2.000 de paturi şi 2.000 de angajaţi. Unitatea are toate specialităţile, cu excepţia neurochirurgiei, chirurgiei cardiovasculare şi hematologiei, şi funcţionează cu 20 de linii de gardă.

Actualul proiect de modernizare vizează reabilitarea clădirii, reparaţii, dotarea cu aparatură modernă a Unitatăţii de Primiri Urgenţe, dar şi a altor secţii şi construirea unei noi săli de naştere.

Valoarea totală a proiectului este de 83.106.684.78 lei, din care 65.278.696,09 lei este valoarea finanţării nerambursabile, iar 1.864. 808,69 lei este contribuţia proprie. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni de la semnarea contractului de finanţare. "Consilierii care fac calcule pe sănătate cred că vor pierde voturi dacă spitalul se modernizează în mandatul meu." FLORIN POPESCU, preşedinte CJ Dâmboviţa

Ne puteți urmări și pe Google News