Cu ajutorul bisturiului, a slăbit 50 kg. "După operaţie mă dădeam cu tiroliana"

Cu ajutorul bisturiului, a slăbit 50 kg. "După operaţie mă dădeam cu tiroliana"

La 45 de ani, o bucureşteancă a scăpat de obezitate cu aşa numitul inel gastric: de la 120 de kg a ajuns la 73. Înainte de operaţie abia se mişca. După şase luni, s-a apucat de sporturi extreme.

Într-o zi, au scăpat la oala cu mâncare, anii au trecut şi s-au oprit la o greutate cu 3 cifre. Sinucigaşii cu burta plină, cum sunt numiţi, au bufnit în plâns când au simţit că plesnesc hainele pe ei, când s-au trezit cu inima ţăndări şi când n-au mai putut să se lege la şireturi. Şase milioane de români sunt supraponderali sau obezi, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cifre care ticăie ca o bombă ce va exploda în următorii ani. Ca să nu-şi mai fure căciula, captivii celulei adipoase au ales operaţiile care păcălesc stomacul. Acum câţiva ani, auziseră de ele doar la televizor. Astăzi, fac coadă la uşa puţinilor doctori care fac minuni şi scot mii de euro pentru un stomac mai mic. După care îşi iau viaţa înapoi: se apucă de sporturi extreme sau de altă facultate.

EVZ vă prezintă azi şi mâine poveştile celor care au slăbit prin măsuri extreme. "După comunism, am zis să iau şi din aia, şi din aia" De la 3 ani, de când a prins drag bolnăvicios de mâncare, până la 40 de ani, a strâns 120 de kilograme. Dietele şi pastilele scumpe îi puneau răbdarea la încercare, dar nu-i mişcau practic un gram. Oprobiul public şi oamenii care-i cedau locul la metrou crezând-o însărcinată n-au zdruncinat-o tare. Mihaela Constantinescu a întors spatele lumii. Nici nu s-a căsătorit, eşecurile au lecuit-o. Timpul trecea şi se schilodea, nu mai putea să meargă. Îi era teamă să nu-şi piardă serviciul. A căzut la metrou de două ori şi ceva s-a întâmplat: atunci şi-a zis că e timpul să se opereze ca să se elibereze. Cu ajutorul inelului gastric a ajuns la 73 de kg. După care a început să recupereze: s-a dat cu tiroliana şi a sărit cu coarda elastică. Dacă aş fi văzut-o întâmplător pe stradă, n-aş fi crezut că a fost obeză. La 70 de kilograme, e bine închegată, subţire în talie şi feminină în şolduri.

Când începe să povestească, vocea-i scade şi privirea-i coboară în pământ. "Până la 3 ani, nu mâncam nimic. M-au dus părinţii la doctor, care mi-a stimulat glanda şi m-a terminat. La 27 de ani, aveam 96 de kilograme. M-am internat la Parhon şi am slăbit 25 de kilograme", povesteşte Mihaela. Imediat după căderea comunismului, parcă văzuse raiul pe pământ. Prăjiturile cu cremă au lucrat împotriva ei mişeleşte. "Mâncam trei feluri odată. Dulciurile erau încununarea oricărei mese. Noaptea, la televizor, cartofii prăjiţi sau snacksurile erau deliciul suprem", îşi aminteşte. Suferea de obezitate de tip pară şi era oarecum "camuflată". Când şi-a simţit picioarele blegi şi genunchii trosnind de durere şi s-a văzut pe jos la gura de metrou s-a hotărât să evadeze din captivitatea celulei adipoase. A căutat pe internet informaţii despre operaţii şi a ales inelul, pentru că i-a fost frică să-şi ciopârţească stomacul. S-a operat în 2007 şi a ajuns la 85 de kg, dar, inelul s-a deplasat şi a trebuit să şi-l scoată. S-a îngrăşat la loc şi, în mai, 2010, a optat pentru un alt tip de intervenţie, bypass gastric, la Spitalul Delta Hospital din Bucureşti, tot la doctorul Cătălin Copăescu. Ieşea cu o poftă imensă de viaţă. "La şase luni de la operaţie, am mers în team building cu colegii, unde am făcut toate nebuniile: am sărit cu coarda elastică, m-am dat cu tiroliana, am urcat pe o scară de frânghie, m-am târât prin labirint în pădure", e mândră Mihaela. De la "nu avem mărimea dvs" la prima fustă "slimfit" Cea mai mare bucurie a fost atunci când a probat prima fustă "slimfit". Acum se gândeşte să facă vânt hainelor sac. "Vânzătoarele îmi dădeau cu flit. N-am mărimea dumneavoastră, spuneau în scârbă. Şi m-am dus doar la magazinele XXL sau la second- hand-uri", îşi aminteşte femeia. Inelul este una din cele mai simple operaţii pentru obezitate. Mihaela mănâncă orice, chiar şi de Sărbători. Se mai îngraşă un kilogram-două, dar e un om normal. "Operaţia îţi schimbă gustul. O lună, cât timp se vindecă locul, nu ai voie să mănânci decât lichide, legume pasate. Începe să nu-ţi mai placă mâncarea de dinainte. Eu mănânc şi dulciuri, dar să nu mai văd prăjiturile pline de cremă", mărturiseşte deschis. "Când îmi cedau oamenii locul în metrou, crezându-mă gravidă, nu mi-a păsat. Când n-am mai putut să merg şi am căzut pe stradă, am hotărât să mă eliberez." MIHAELA CONSTANTINESCU, fostă obeză ÎNAINTE ŞI DUPĂ. Când avea 120 de kilograme, se înfrupta cu prăjituri îmbrăcate în ciocolată. Acum, la 73, să nu le mai vadă TIPURI DE OPERAŢII Stomac mai mic cu 6.000 de euro În ţară, se fac operaţii bariatrice de câţiva ani, la Spitalul Delta, centru de excelenţă în chirurgia obezităţii, la Spitalul "Sf.Ioan", ambele din Bucureşti, şi în centre din Timişoara, Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş. Totul se face laparoscopic, iar pacienţii rămân în spital cam 1-3 zile. La stat, se decontează doar manopera medicului, nu şi kitul, principalul cost. Procedurile sunt de patru tipuri. Inel gastric. Presupune montarea unui inel din silicon în jurul stomacului care va mai lăsa să treacă doar cantităţi mici de mâncare. Durează 30 de minute , iar pacientul pleacă din spital în 24 de ore. Se pierde, în medie, cam 50% din surplus în primul an şi costă 3.000 de euro. <iframe width="633" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/N2Z2tH9pcVY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Bypass-ul gastric. O porţiune mică de stomac este conectată direct la jumătatea intestinului, făcând să se absoarbă doar o parte din alimente. Se pierde cam 80% din excesul ponderal şi costă 7.000 de euro. <iframe width="633" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/l4vREUUv9Lw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Gastric sleeve, operaţia efectuată cel mai des, presupune îndepărtarea părţii laterale a stomacului, care conţine centrii foamei. Rămâne un stomac mic, în care intră puţine alimente. Se pierde, în medie, 70% din excesul ponderal şi costă cam 6.000 de euro. <iframe width="633" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/1K3WlBQUBwc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Diversia biliopancreatică Presupune dirijarea alimentelor ingerate direct în ultima parte a intestinului subţire, aproape de colon. Pacientul va elimina mai repede mâncarea, dar şi vitaminele şi mineralele. Se pierde cam 90% din exces, însă doar 3% din obezi primesc indicaţie pentru acestă operaţie. Costă 8.000 de euro. Citiţi şi:

  • Operaţiile care te scapă pe viaţă de kilogramele în plus
  • Jurnalul femeii care şi-a tăiat stomacul pentru a slăbi
  • "Am slăbit 30 kg prin operaţie"

Ne puteți urmări și pe Google News