CSM dispune verificări în cazul dosarelor de mare corupţie
- Virgil Burl ă
- 25 octombrie 2011, 16:31
Plenul CSM a stabilit, astăzi, efectuarea de verificări la dosarele de mare corupţie aflate pe rolul instanţelor, în intervalul 14 noiembrie 2011 - 20 ianuarie 2012, pentru toate instanţele din ţară.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face excepţie în acest caz. Mai exact, dosarele de mare corupţie de aici vor fi verificate în perioada 5 - 20 ianuarie anul viitor pe motiv că "în aceeaşi perioadă va avea loc la aceeaşi instanţă controlul managerial al întregii activităţi a ÎCCJ", stabilit deja într-o şedinţa anterioară a Consiliului.
Criteriile CSM Pentru a se încadra în categoria dosar de "mare corupţie", cauza trebuie să corespundă unor criterii: calitatea persoanelor - inculpaţi în aceste dosare( persoane ce ocupă funcţii de demnitate publică: parlamentari, miniştri, secretari de stat., conducători ai autorităţilor administrative centrale, prefecţi, consilieri judeţeni/preşedinţi de consilii judeţene etc.), aspecte de natură pecuniară - minim 50.000 lei prejudicial creat şi durata procedurilor şi riscul intervenţiei prescripţiei răspunderii penale în raport şi de perioada în care s-a efectuat urmărirea penală.
Concluziile, anul viitor
Termenul pentru depunerea raportului final a fost stabilit pentru data de 27 ianuarie 2012 iar discutarea raportului va avea loc în şedinţă de Plen din data de 31 ianuarie anul viitor. Prin decizia de astăzi, CSM a aplecat urechea la sugestiile Liviei Doina Stanciu, preşedintele ÎCCJ, care a cerut ca acest al doilea control privind marile dosare de corupţie să se facă în ianuarie având în vedere că unele complete de judecată s-au desfiinţat în urma numeroaselor pensionări.
Supliciile magistraţilor Amintind că nu se opune verificării, Stanciu a arătat că judecătorii instanţei supreme, din lipsă de spaţiu, se deplasează pe la alte sedii şi speră că până atunci, vor mai fi promovaţi şi alţi judecători la Secţia Penală. Cu referire la stresul acestor judecători, Stanciu a amintit că de la începutul anului opt magistraţi au decedat din cauza unor boli "concretizate" în ultimul an de activitate.
Sfaturile lui Aron Mircea Aron, de la aceeaşi instanţă, a insistat ca inspectorii CSM care vor face verificările să aibă în vedere numărul judecătorilor de la Secţia Penală care activau în urmă cu ani, când dosarele au fost trimise în judecată, încărcătura de dosare pe număr de judecător, complexitatea acestor cauze şi spaţiul impropriu în care lucrează aceşti magistraţi.
36 verificări din oficiu Întrebată de ce durează aşa mult aceste verificări, şefa inspecţiei judiciare, Mihaela Tropcea, a arătat că jumătate dintre inspectori verifică dosarele istorice de la judecătoriile Zărneşti, Braşov şi Constanţa şi că "nu avem cum să înmulţim inspectorii", având în vedere că lucrează şi în cazul a 36 de sesizări din oficiu privind conduita magistraţilor.