O treime dintre producătorii de pâine din România folosesc aditivi alimentari peste dozele stabilite prin lege, a declarat, joi, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu, într-o conferinţă privind siguranţa şi necesitatea aditivilor alimentari.
'Circa o treime dintre cei 4.500 de producători de pâine din România folosesc aditivi alimentari în procesul de fabricaţie peste normele legale admise pentru a avea o productivitate mai mare. Aditivii nu sunt toxici decât în cazul în care sunt folosiţi în doze mai mari decât cele permise prin lege, iar creşterea acestor doze reduce calitatea produsului finit' a spus Popescu.
Acesta a explicat că în mod normal producătorii de pâine folosesc aditivii şi amelioratorii pentru a îmbunătăţi calitatea grâului şi a făinii, dacă aceastea nu au conţinutul optim de gluten.
'Anul acesta am avut o calitate excepţională la grâu, deci nu ar fi nevoie de amelioratori în procesul de fabricaţie, mai ales că se ridică şi costurile. Din păcate, în anii cu recolte slabe de grâu din punct de vedere calitativ brutarii sunt nevoiţi să îi folosească în dozele legale permise pentru îmbunătăţirea făinii', a adăugat şeful ROMPAN.
În opinia acestuia, producătorii se află în situaţia de a furniza pâinea cerută de comerciant şi mai puţin cea solicitată de consumatori, pentru a-şi putea vinde produsele.
'Consumatorii cer pâine fără sare, fără gluten, cu ingrediente funcţionale, dar producătorii aduc ceea ce îi cere comerciantul pentru că altfel este ameninţat că nu îi mai scoate pâinea la vânzare', a adăugat preşedintele ROMPAN.