Strănepotul lui Ion Diaconescu: "În familia noastră, el era centrul atenţiei"
- Ionu ţ Fantaziu
- 12 octombrie 2011, 13:05
Mihai Marinescu, strănepotul lui Ion Diaconescu, a vorbit astăzi despre viaţa alături de "omul care s-a jertfit pentru democraţie".
"El şi-a dedicat toată viaţa partidului şi-avea un mare regret faţă de ceea ce se întâmpla în PNŢCD şi de toate scandalurile interne. Îşi dorea ca toate acestea să se termine odată, mai ales că el şi generaţia lui s-au jertfit pentru acest partid", a spus Mihai Marinescu, strănepotul regretatului Ion Diaconescu. Întrebat dacă Ion Diaconescu i-a povestit vreodată despre perioada cât a stat în temniţă, strănepotul lui a spus că relatările unchiului erau ca nişte poveşti şi că îi iertase pe toţi cei care îl băgaseră la puşcărie: "Îşi amintea fiecare detaliu, mi-a putut spune chiar şi ce a mâncat înainte de a-l aresta. Cred că suferinţa l-a făcut să se detaşeze de toate, iar el fiind un om cu baze democratice solide, se gândea ca ceea ce i s-a întâmplat lui să nu se întâmple şi altora. Aseară chiar a vrut să scrie o scrisoare politicienilor, dar n-a mai apucat", a mai spus Mihai Marinescu. "Vorbea cu mare drag despre perioada interbelică" Strănepotul lui Ion Diaconescu a mai spus că unchiul lui vorbea cu mare drag despre perioada interbelică, despre vremurile studenţiei, despre începuturile PNŢ-ului: "Era un om dedicat familiei. Nu ştiu câte familii din ţara asta sunt cum a fost a noastră. El nu a avut copii niciodată însă era tot timpul alături de ceilalţi. El a fost crescut de o bunică căreia îi spunea «mama Paraschiva». În 46, înainte să intre la puşcărie, pentru a ţine familia aproape şi unită, mama Paraschiva a înfiinţat o asociaţie, «Asociaţia sufletească Ion Niculae şi Paraschiva Popescu», căreia i-a scris statutul. Ei erau bunicii noştri. Ne adunam în fiecare an, iar la întâlniri Ion Diaconescu era în centrul atenţiei. Era spiritul întâlnirilor. La adunări, nu citeam statutul, dar îl mai modificam, îl actualizam. Vă dau un exemplu apropo de viaţa lui: el scrisese în statut că familia are un consiliu al bătrânilor şi nu aveai voie să te căsătoreşti până nu veneai la consiliu să prezinţi viitoarea soţie. Însă, acum vreo trei - patru ani, această regulă am scos-o din statut împreună cu el pentru că ni s-a părut învechită şi am zis să aducem statutul la modernism.", a mai povestit Marinescu. CITIŢI ŞI:
- Reproşurile membrilor PNŢCD către Victor Ciorbea la căpătâiul lui Ion Diaconescu: Tolerarea lui Pavelescu şi lipsa de incisivitate
- Ultimele gânduri ale lui Ion Diaconescu către PNŢCD: Dacă pot, dau şi fărâma de sufleţel pentru a salva partidul
- Trupul neînsufleţit al lui Ion Diaconescu, depus la sediul PNŢCD
- A murit Ion Diaconescu. Ultimul interviu l-a acordat ziarului "Evenimentul zilei" | VIDEO
- Ion Diaconescu, o viaţă trăită între speranţă şi suferinţă