Un adevărat ospăţ pentru gurmanzi s-a desfăşurat, astăzi, la Buziaş, unde a avut loc Festivalul Papricaşului. Un număr de 40 de cazane uriaşe s-au aliniat la start cu echipe din România, Serbia şi Ungaria.
Miresmele de carne fiartă şi lemn care trosenşte sub ceaun au umplut atmosfera din parcul de la Buziaş, încă de dimineaţă. Cimbrul şi dafinul au condimentat totul.
Sute de bănăţeni s-au înghesuit să mănânce papricaş preparat de cei mai mari maeştri într-ale gătitului. Şi-au făcut poftă în jurul ceaunelor aburinde apoi s-au lins pe degete savurând delicioasa mâncare până la ultima fărâmitură. Unii au venit cu trenul din Sibiu sau Prahova. "Am fost şi anul trecut, ne-a plăcvut prea mut ca să nu revenim la un papricaş bănăţean", spun aceştia. La ora 12,00 deja în primele ceaune papricaşul era gata fiert, iar porţiile se împărţeau celor prezenţi la preţul de 10 lei farfuria aburindă.
Bucătarii au scos "artileria grea". Fiecare a venit la Buziaş cu reţeta personală şi cu propriul secret păstrat cu străşnicie. Organizatorii, Asociaţia pentru Dezvoltarea Zonei Buziaş, au pus la bătaie sute de kilograme de carne. De porc, de vită, de pui sau, mai special, de vânat, pentru prepararea papricaşului vănătoresc.
Uica Mihai s-a întrecut pe sine. El a preparat cel mai "bogat" papricaş din lume: cu carne, ceapă, roşii şi varză. A asezonat totul cu vin alb sec. Într-un ceaun demn de un uriaş, de 400 de litri, bucătarul a pus la fiert 150 kg de carne de porc, 50 kg de ceapa, 20 kg de morcov, 50 kg de ardei kapia, 50 kg de roşii şi 150 kg de varză albă. A condimentat totul cu sare, piper, boia, cimbru şi dafin. "Pentru aromă specifică, am pus, la final, vin alb sec, de Recaş. Şi tot la final, am pus degeul în papricaş, ca să-l gust şi atunci a coborât din inima mea toată dragostea", ne-a spus bucătarul. Cele 1500 de porţii au fost împărţite vizitatorilor.
La final, sătui de papricaş consistent şi aromant, aceştia s-au putut delecta cu un pahar de vin, alb sau roşu, adus spre degustare de producătorii din zona Buziaş - Silagiu şi cu plăcinte dulci, tradiţionale.
FOTO: ADI PÎCLIŞAN