Operaţiile care te scapă pe viaţă de kilogramele în plus

Operaţiile care te scapă pe viaţă de kilogramele în plus

Doar bisturiul vindecă obezitatea "incurabilă". Chirurgul păcăleşte stomacul, iar în cel mult un an după intervenţia chirurgicală se pierde până la 90% din excesul ponderal.

Kilogramele care nu dispar prin dietă, sport şi pastile au un singur antidot: operaţiile bariatrice. La ele pot să apeleze "giganţii" de 400 de kilograme, dar şi "grăsuţii" cu 10-15 kilograme în plus. Chirurgul nu aspiră grăsimea, ca la liposucţie, ci "păcăleşte" stomacul. Se pierde cam 50-90% din excesul ponderal, iar bolnavii de diabet scapă de insulină în câteva săptămâni. Respiraţia se îmbunătăţeşte, tensiunea se reglează şi inima scapă de grăsime. În România, se fac operaţii la nivelul celor din străinătate la Spitalul Delta Hospital din Bucureşti, unicul Centru de Excelenţă în Chirurgia Bariatrică din Europa de Est (alături de o clinică din Moscova), la Spitalul "Sf. Ioan", din Bucureşti şi în alte centre din Cluj-Napoca, Timişoara şi Târgu-Mureş. Medicul Cătălin Copăescu, de la Delta Hospital, care are la activ 2.500 de intervenţii, vorbeşte despre operaţii şi rezultate. Inel gastric: alimentele "se scurg" mai greu în stomac Există patru tipuri de operaţii: inelul gastric (gastric banding), bypass gastric, gastrectomie (gastric sleeve) şi diversia biliopancreatică. Gastric banding presupune montarea unui inel din silicon în jurul stomacului, o cureluşă care îl "va stran gula" şi îl va împărţi în două părţi asimetrice. "O porţiune de stomac mai mică va veni în continuarea esofagului, iar restul stomacului va comunica cu prima porţiune printr-un canal permis de inel. Cu cât inelul e mai umflat, cu atât fluxul alimentelor va fi mai obstruat", precizează medicul Copăescu. Pacientul va mânca 4-5 mese pe zi, porţii mici, alimente uscate (carne, brânză, peşte).

Inelul poate fi însă uşor păcălit. "Ciocolata, îngheţata, sucurile vor trece prin pasaj, iar senzaţia de plin nu mai apare", spune medicul. De aceea, metoda se potriveşte persoanelor foarte motivate. Este cea mai simplă intervenţie, durează 30 de minute, iar pacientul pleacă din spital în 24 de ore. Se pierd, în medie, jumătate din kilogramele în plus. Bypass-ul gastric constă în scurtcircuitarea stomacului: o mică porţiune aflată în continuarea esofagului este conectată direct la jumătatea intestinului.

"Alimentele umplu acest stomăcel şi sunt dirijate direct la jumătatea intestinului, ocolind restul stomacului. Pacienţii mănâncă orice, pentru că dulciurile şi grăsimile nu se mai absorb. Acea porţiune unde s-ar întâmpla acest lucru este ocolită", explică chirurgul. Se pierde cam 80% din excesul ponderal. Porţiunea de stomac cu centrii foamei este eliminată "Gastric sleeve" presupune îndepărtarea părţii laterale a stomacului, care conţine şi centrii foamei. "Rămâne un tub gastric subţire şi lung, cu diametrul de 1 cm, ca un burlan, zgârcit cu alimentele permise, iar senzaţia de foame se reduce", adaugă medicul. Metoda nu se poate păcăli, ca în cazul inelului şi se pierde, în medie, 70% din exces. Diversia biliopancreatică presupune dirijarea alimentelor ingerate aproape de colon. "Pacientul va merge mai repede la toaletă şi va elimina caloriile, dar şi mineralele, vitaminele şi proteinele. Va avea nevoie de suplimente şi controale dese", precizează specialistul. Deşi este cea mai eficientă metodă (se pierde cam 90% din exces), doar 3% din pacienţi primesc indicaţie pentru ea. Cei mai mulţi pacienţi (75%) fac operaţia de "gastric sleeve", pentru că este mai fiziologică, vitaminele se absorb normal şi este mai eficientă decât inelul. "În cazul tinerilor, nu dorim să avem suprafeţe de absorbţie ocolite. De aceea, facem rezecţia stomacului, iar, când devin adulţi, facem bypass, ca să piardă şi mai multe kilograme". Medicul Copăescu realizează circa 500 de astfel de operaţii anual şi spune că numărul lor e în creştere. "Operăm toate categoriile, de la 11 la 80 de ani. Am avut un pacient cu indice de masă corporală 106, în condiţiile în care 20 este valoarea normală. Cel mai tânăr pacient avea 11 ani. Femeile vin într-o mai mare proporţie. Şi într-un cuplu de obezi, este trimisă soţia la operaţie", mai spune chirurgul. PREŢURI Cea mai ieftină, 4.000 de euro

  • Operaţiile sunt minim invazive, se realizează laparoscopic, iar pacienţii rămân în spital 1-3 zile.
  • Perioada de refacere este de 1-3 săptămâni, timp în care este indicată o dietă specială, pentru protejarea stomacului şi intestinelor cusute şi medicamente pentru prevenirea complicaţiilor şi a infecţiilor.
  • Riscurile de complicaţii sunt foarte mici şi bine controlate.
  • Costurile operaţiilor sunt cuprinse între 4.000-8.000 de euro şi nu sunt decontate de casele de asigurări, nici în cazul obezităţii morbide.
  • O operaţie de montare a inelului costă 4.000 de euro, bypass-ul gastric- 7.900 de euro, gastric sleeve- 5.900, iar diversia biliopancreatică- 8.000 de euro.

Citiţi şi:

  • Jurnalul femeii care şi-a tăiat stomacul pentru a slăbi
  • "Am slăbit 30 kg prin operaţie"

Ne puteți urmări și pe Google News