Termenul 2015? România nu va adera la euro în următorii cinci ani!
- Ana Bâtc ă
- 5 octombrie 2011, 17:58
Termenul oficial asumat de Guvernul României pentru aderarea la zona euro, anul 2015, nu va fi respectat, consideră analiştii internaţionali. Potrivit acestora, ţările din Uniunea Europeană care nu fac parte din zona euro au devenit mai sceptice faţă de acest pas, în contextul în care liderii europeni nu reuşesc să gestioneze criza din zona euro, potrivit ziarului canadian Financial Post.
Flexibilitatea politicii monetare permisă de rate de schimb variabile şi răspunsul adesea criticat dat de liderii europeni crizei datoriilor au generat un scepticism profund în mare parte din Europa Centrală şi de Est, relatează publicaţia, citată de Agerpres.
Drept urmare, pare extrem de improbabil ca Polonia, Republica Cehă, Ungaria, România sau Bulgaria să urmărească aderarea la euro în următorii patru-cinci ani, consideră compania de analiză bancară RBC Capital Markets.
Criza datoriilor din zona euro şi creşterea economică dezamăgitoare au frânat entuziasmul faţă de aderarea la euro. Alegătorii nu par să se grăbească să se alăture uniunii monetare, în timp ce unii factorii de decizie politică din Europa Centrală şi de Est au amânat demersul.
Pentru Letonia şi Lituania, prevalează avantajele trecerii la euro
Cu toate acestea, cele două state baltice care nu au aderat încă - Letonia şi Lituania - continuă să-şi promoveze planurile de aderare pentru 2014. În contextul în care este vorba de economii mici, deschise şi vulnerabile, cu rate de schimb fixe, iar ţara vecină Estonia a aderat la uniunea monetară la începutul lui 2011, beneficiile aderării par să depăşească dezavantajele. Cu atât mai mult că populaţia s-a împrumutat masiv în euro, aşteptând trecerea inevitabilă la moneda europeană.
La fel ca mai mulţi membri ai zonei euro care se confruntă cu poveri ale datoriei publice nesustenabile, multe ţări din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu creşterea substanţială a datoriei, de la declanşarea crizei creditelor în 2007.
De exemplu, Ungaria şi Polonia se confruntă cu niveluri ale datoriei în raport cu PIB-ul de aproape 80% şi, respectiv, 60%. Aceasta poate fi mult sub nivelurile cu care se confruntă unele ţări din zona euro, dar este încă "prea mult pentru a fi confortabil", consideră RBC.
Echipa de cercetare privind pieţele emergente a firmei de analiză bancară se aşteaptă la o creştere a ratingului suveran pentru Cehia, Letonia, Lituania, Bulgaria şi Ungaria, în următorul an. Cu toate acestea, analiştii de la RBC cred că ratingul Poloniei este prea mare şi nesustenabil, dacă nu vor fi aplicate în perioada următoare reforme fiscale credibile. CITIŢI ŞI:
- Boc: România menţine obiectivul de aderare la euro în 2015
- Aderarea la euro, amânată cu un an sau doi. Motivele ascunse ale amânării aderării României la euro
- Băsescu: Nu există nicio îndoială că România va adera la zona euro