Nae Caranfil spune că noul lui film era un vis vechi
- Alexandra Olivotto
- 6 octombrie 2011, 17:33
Echipa de la "Closer to the Moon" a dezvăluit, ieri, câteva detalii despre dedesubturile producţiei acestui film de epocă. În prima săptămână a lui noiembrie, filmările vor lua sfârşit.
Ieri, la sediul Politehnicii de pe strada Polizu a fost organizată conferinţa de presă a lungmetrajului "Closer to the Moon", de Nae Caranfil. Alături de regizor, la eveniment s-au aflat actorii Mark Strong, Vera Farmiga, Harry Lloyd, Tim Plester şi Christian McKay, dar şi producătorii Michael Fitzgerald şi Bobby Păunescu.
Caranfil a definit decorul creat de Cristian Niculescu, unde echipa a filmat timp de două săptămâni şi jumătate, dar care îşi trăia ieri ultimele clipe, drept "acest personaj principal pe care îl vedeţi în jurul dumneavoastră". Cineastul a precizat că toată piatra cubică din scuar a fost pusă de scenografi, că statuia din acelaşi loc a fost rechiziţionată de el de la Casa Presei şi că barul care apare în film a fost construit pe pământ reavăn. La rândul său, Niculescu a explicat că a optat pentru acest scuar şi datorită clădirii existente acolo, care avea "aer de maternitate".
"Era un foarte vechi vis de-ale mele, oarecum adolescentin, de a face într-o zi un film care să semene cu cinema-ul cu care am crescut şi cel care m-a format, anglofon, în cea mai mare parte. Astăzi e un «challenge» pe care îl duc în spate", a spus Nae Caranfil, care a precizat că "o parte din savoarea replicilor din română se pierde, în mod firesc, dar se câştigă alte lucruri, în special prestaţia acestor actori. Vorbim de o mică armată de vreo 30 şi ceva de actori, veniţi cu o singură excepţie, aceea a Verei Farmiga, din Marea Britanie".
Experienţa actorilor
Vera Farmiga, care se află la Bucureşti alături de soţ şi cei doi copii, a povestit că pentru a pregăti rolul s-a folosit inclusiv de discuţii avute în Cişmigiu cu alte mame ale căror odrasle se jucau acolo, care au ajutat-o să înţeleagă perioada comunistă. Actriţa a recunoscut că singurul reper personal de care s-a folosit pentru a o înţelege pe Alice au fost povestirile bunicii ei ucrainene şi că i se pare că mai are multe de descoperit despre personajul ei.
Cât despre cel mai tânăr membru al echipei, Harry Lloyd, cunoscut publicului român pentru rolul din serialul HBO "Urzeala tronurilor", Caranfil a povestit că actorul a dus migala atât de departe până la a-şi pune probleme caligrafice. El avea de citit o scrisoare într-o scenă şi l-a întrebat pe regizor dacă scriitura era adecvată perioadei, părându-i-se că scrisul său de mână este mult prea contemporan.
La finalul conferinţei de presă, Caranfil i-a invitat pe jurnalişti să exploreze decorul, dar şi să facă shopping. Asta, desigur, dacă aveau la îndemână bancnote vechi, albastre, de 100 de lei. METAMORFOZĂ. Scuarul din sediul Politehnicii s-a îmbogăţit cu "clădiri" de epocă făcute de la zero cu ocazia filmărilor la "Closer to the Moon" "O parte din savoarea replicilor din română se pierde, în mod firesc, dar se câştigă alte lucruri, în special prestaţia acestor actori." NAE CARANFIL, regizor
DILEMA COMUNISMULUI
Un lungmetraj nebritanic
"Presupun că trebuie să înţelegi cum e să trăieşti în comunism, o experienţă cu care noi nu ne-am confruntat. Nu sunt sigur dacă personajul meu din film seamănă cu cel din realitate, cu adevăratul conducător al bandei, dar cred că este o reinterpretare a lui Nae. I-a adăugat o doză de insolenţă şi de răutate. Orice ar fi ceea ce facem, ne distrăm foarte bine", explică Mark Strong cum s-a documentat pentru rolul din "Closer to the Moon".
"Juxtapunerea dintre comedie şi tragedie din acest film nu e tocmai britanică, asta este o provocare pentru mine", precizează actorul. Iar Lloyd i-a susţinut punctul de vedere, spunând că "în Marea Britanie nimeni nu face astfel de filme". Citiţi şi:
- Mark Strong: "Prefer şi aleg să rămân invizibil"