Scad angajările. Încetinirea economiei începe să se simtă şi în România

Scad angajările. Încetinirea economiei începe să se simtă şi în România

Angajatorii români raportează o încetinere a ritmului angajărilor pentru ultimele trei luni ale acestui an. Intenţiile privind creşterea numărului de angajaţi pe parcursul celui de-al patrulea trimestru al acestui an au scăzut cu 9 puncte procentuale în comparaţie cu trimestrul anterior, indică studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

În ciuda scăderii considerabile faţă de trimestrul trecut, Previziunea Netă de Angajare (un indicator obţinut din diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează creşterea angajărilor şi cei care prevăd scăderea angajărilor în compania lor) se menţine la valoarea de +11%.

De asemenea, cu toate că Previziunea scade constant de la un trimestru la altul, studiul realizat pe un eşantion de 763 de angajatori români indică faptul că una din cinci companii va continua să angajeze personal până la finele anului.

"În perioada în care s-a realizat studiul pentru acest trimestru, pieţele bursiere se aflau sub o presiune majoră, iar previziunile în ceea ce priveşte o nouă revenire a recesiunii în Statele Unite ale Americii cel mai probabil au afectat încrederea angajatorilor de pretutindeni. Cu toate acestea, perspectiva privind angajările la nivel global se menţine puternică, în special în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, când Previziunea Netă de Angajare se afla la valoarea de 0% - în prezent prognoza este cu 11 puncte procentuale mai puternică", a declarat Valentin Petrof, managerul pe România al ManpowerGroup.

În opinia acestuia, adevărata ameninţare pentru piaţa muncii o constituie nu scăderea cererilor, ci deficitul de competenţe al candidaţilor. "În România, muncitorii calificaţi - pe care se bazează activitatea din numeroase industrii - reprezintă principalul deficit de personal la nivel naţional. În plus, angajatorii români întampină cele mai mari dificultăţi în acoperirea poziţiilor disponibile (53%) din toata regiunea EMEA", a adăugat Valentin Petrof.

Firmele din sud-vestul ţării, cele mai optimiste

Angajatorii din toate cele opt regiuni ale ţării se aşteaptă la creşterea ritmului angajărilor pe parcursul trimestrului 4. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate în regiunea Sud-Vest, unde Perspectiva Netă de Angajare se ridică la +14%. Un climat la fel de favorabil angajărilor se observă în alte patru dintre regiunile analizate, unde Previziunea se situează la +13%, respectiv în Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest, Sud şi Vest. Angajatorii din regiunea Centru raportează o Previziune de +12%.

Comparaţiile pe sectoare de activitate arată că angajatorii din opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate previzionează creşteri ale personalului pentru ultimul trimestru al acestui an.

Veştile cele mai bune vin din sectorul comerţului, unde angajatorii previzionează creşteri considerabile de personal, cu o Perspectivă Netă de Angajare de +23%.Un ritm alert de angajări este anticipat în industria prelucrătoare (+20%), iar o creştere promiţătoare a numărului de angajaţi este prevăzută în construcţii (+17%).

Perspectivele de angajare pentru transport, depozitare şi comunicaţii sunt situate la +12%, iar angajatorii din sectorul financiar, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri raportează o Previziune de +8%.

Pe de altă parte, în agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, angajatorii indică o scădere de patru puncte procentuale a Previziunii Nete de Angajare.

Ne puteți urmări și pe Google News