Cum repara "vrăjitorul" Pesamosca greşelile naturii
- Cristina Lica
- 6 septembrie 2011, 11:14
Peste 3.000 de cititori semnaseră până aseară petiţia online lansată de EVZ. Astăzi continuăm seria poveştilor fericite ale micuţilor salvaţi de Alexandru Pesamosca. Şerban Huidu i-a fost pacient în copilărie.
EVZ va trimite petiţii premierului Emil Boc şi ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli, prin care solicită înlesnirea birocraţiei şi deblocarea posturilor pentru ca secţia de chirurgie cardiacă pentru copii, de la Spitalul "Marie Curie" să poată funcţiona.
- Campanie EVZ: Îndepliniţi visul "Îngerului copiilor". Semnează PETIŢIA
Profesorul Alexandru Pesamosca şi-a afirmat toată viaţa această dorinţă, dar n-a mai apucat să-şi vadă visul realitate. Mai mult, solicităm ca, secţia să-i poarte numele. Foştii pacienţi sprijină iniţia tiva, iar poveştile lor fericite nu mai contenesc. Ele sunt dovada clară a geniului doctorului care a construit ce natura a uitat să facă, sau a îndreptat acolo unde natura a creat greşit.
"Datorită lui, soţul meu are două picioare, nu unul"
Mulţi din cei care au semnat petiţia "îi datorează" medicului un picior, un ovar, un rinichi, o viaţă. Bisturiul îi era bagheta magică. Unde punea mâna înfăptuia câte un miracol. Însă niciodată nu s-a autoproclamat erou, nu a făcut caz de reuşitele şi premierele sale şi întotdeauna i-a plăcut să spună că operează cu Dumnezeu.
"În urmă cu 12 ani, mi-a fost depistată o tumoră ovariană, care mi-a fost extirpată de un alt medic. După ce a recidivat şi am revenit la acel medic, mi-a spus că problema mea îl depăşeşte. După ce nenumăraţi doctori mi-au spus că nu au ce să-mi facă, am ajuns la Budimex, la profesorul Pesamosca, care mi-a promis că o să mă facă bine şi iată că au trecut 12 ani de atunci şi sunt sănătoasă", spune Andreea Cojocaru.
Opera lui i-a uimit pe străini
"Datorită domnului Pesamosca, soţul meu are azi două picioare, nu unul. La 14 ani, când a avut probleme la un picior, toţi medicii la uşa cărora a bătut, au spus că singura soluţie este să-l taie de la genunchi. Ei bine, Pesamosca i-a salvat piciorul atât de bine încât soţul meu şi-a satisfăcut stagiul militar şi nu a avut nicio problemă până azi, la 42 de ani", povesteşte Dorina Sima, o altă semnatară a petiţiei.
Sorin Pârvuleţ, alt fost pacient, povesteşte cum l-a lăsat cu gura căscată pe un medic canadian când i-a arătat "opera" profesorului. "În 1976 am fost operat de profesorul Pesamosca. La un consult în Canada, specialistul ortoped m-a întrebat ce-i cu cicatricile şi urmele din radiografie. Când i-am explicat de complicata autogrefă osoasă realizată de domnul doctor, nu i-a venit să creadă că a fost făcută în România. L-am lăsat în cabinetul lui ultramodern clătinând din cap a neîncredere".
"Fără bani, că vă dă afară!"
Cei mai mulţi pacienţi descriu în tuşe divine cum le lua spaima cu mâna pe masa de operaţie. "M-a operat în 1990, de Crăciun. Chiar dacă aveam 9 ani, încă îl am adânc întipărit în minte ca un om deosebit la care m-am urcat pe masa de operaţie fără să simt nici măcar o urmă de frică", spune Bogdan Hoinoiu.
Nu lăsa nicio umbră să-i întunece faţa. "Într-o zi, când venisem în vizită la fiica mea, am urcat pe o scară folosită mai mult de medici. Domnul profesor cobora încet, treaptă cu treaptă, sprijinindu-se de balustradă. Avea faţa şi ţinuta unui om extenuat. Ştiam că operase aproape toată ziua. Când m-a observat, a zâmbit şi, dintr-o dată şi-a îndreptat umerii, şi-a retras mâna de pe balustradă, a redevenit cel pe care îl ştiam noi cu toţii: neobosit, cu zâmbetul pe buze. Când am externat-o pe fiica mea, i-am dus un buchet imens de flori. Mă gândisem la bani, dar una din asistente îmi zisese « Fără bani, că vă da afară!»", îşi aminteşte Cristina Hazaparu.
"Ar fi bine ca măcar după moarte să-i împlinim visul. Profesorul mi-a îndreptat piciorul. El mi-a împlinit un vis: să merg corect. Acum vreau să-i împlinesc şi eu unul", spune o altă pacientă.
PACIENT CELEBRU
Şerban Huidu: "Mai mult decât un erou, era pur şi simplu doctor"
Puţină lume ştie că şi Şerban Huidu a fost operat de hernie inghinală congenitală de "doctorul îngerilor", în anul 1980, pe când avea trei ani şi jumătate.
"Eram anesteziat, iar de la vârsta aceea nu prea îţi aminteşti multe. Părinţii mei ştiu mai bine, ei mi-au povestit mai în detaliu. Am fost ulterior la controale şi îmi amintesc că era un doctor tare bun şi foarte simplu", ne-a declarat Şerban Huidu.
Despre "medicul premierelor mondiale", Huidu spune că, "mai mult decât un erou, a fost pur şi simplu doctor".
"În România mai avem doctori buni, care îşi fac treaba minunat, chiar dacă nu am auzit de ei. Şi profesorul Pesamosca a fost mult timp anonim. După ce i s-au deschis porţi, după ce a publicat cărţi, atunci a început să fie cunoscut". Cât despre ultima dorinţă a profesorului, aceea de a înfiinţa o secţie de chirurgie cardiacă pentru copii, Şerban Huidu spune că a crezut mult în această iniţiativă şi chiar s-a implicat în strângerea de fonduri. "Am strâns bani prin intermediul radiourilor, dar mai mult nu pot să fac, nu sunt doctor, nici vreo autoritate", a spus fostul pacient al medicului Pesamosca. CITIŢI ŞI:
- EXCLUSIV EVZ. Şerban Huidu, salvat de medicul Alexandru Pesamosca: "Era un doctor tare bun şi simplu"
- Profesorul Pesamosca salvează vieţi şi după moarte
- Sute de persoane l-au condus pe ultimul drum pe Alexandru Pesamosca
- În rezerva "îngerului copiilor" Alexandru Pesamosca. "Era ca un duhovnic la spital"
-
"Profesorul Pesamosca mi-a făcut transplant de esofag după ce am băut sodă caustică"
-
Cum a fost prof. Alexandru Pesamosca la un pas să fie dat afară din spital. Vezi decizia de evacuare