Davutoglu: Turcia e o putere regională, deşi acum 10 ani trecea printr-o criză acută
- Simona Mătieș
- 31 august 2011, 20:04
Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, le-a vorbit, azi, diplomaţilor români despre schimbările politice şi de mentalitate din Turcia ultimilor 10 ani.
El a declarat că acum nimeni nu are niciun sentiment negativ privind democraţia în această ţară sau viitorul său economic, pentru că există stabilitatea politică. În 2001, când s-a schimbat guvernul, Turcia era într-o criză economică profundă. În 2003, dacă e să comparăm om ţară cu un om, explică ministrul, Turcia se vedea dinafară ca având "muşchi, putere", dar era cu "stomcul gol", pentru că avea nevoie de ajutoare externe, de împrumuturi din partea SUA, UE şi a altor state. Avea şi o "inimă slabă" pentru că se temea că va veni comunismul, radicalismul, că "arabii trădează, americani sunt imperialişti, Armenia şi Grecia sunt duşmani, China la fel, pentru că au construit zidul chinezesc, deci nu poţi avea încredere în nimeni", a adăugat Davutoglu. Echilibru fragil Între timp, însă, politica externă s-a schimbat. Stabilitatea internă este considerată foarte importantă şi trebuie să se găsească un echilibru între securitate şi libertate, pentru a se evita "haosul sau dictatura", a subliniat Ahmet Davutoglu. Constituţia a fost schimbată de trei ori şi au fost acordate diverse libertăţi kurzilor, a explicat ministrul, susţinând că schimbările din ţara sa sunt "o poveste de succes". Există o interdependenţă regională, Balcanii nu pot fi separaţi de UE, de zona extinsă a Mării Negre, Orientul Mijlociu şi bazinul mediteranean, iar evoluţiile din Estul Europei din ultimii 20 de ani au creat efecte şi în Orientul Mijlociu. Primăvara arabă a pus sub semnul întrebării regimurile autocratice, deoarece acestea deveniseră anacronice, fiind bazate pe realităţile geopolitice ale Războiului Rece, când în ţările regiunii era mai importantă securitatea.
Procesul de europenizare, dorinţa de integrare în UE au ajutat Turcia, iar faptul că autorităţile turce doresc integrarea deplină în Uniune ca o garanţie a echilibrului între haos şi autocraţie. Zero probleme cu vecinii În ce priveşte relaţiile cu vecinii, diplomatul turc spune că şi-a dorit să nu existe nicio problemă cu aceştia şi a fost criticat că nu vede pericolul rusesc sau grecesc. "Există două categorii de ţări: prieteni şi potenţiali prieteni, Armenia e în a doua categorie. Acum avem relaţii excelente cu toţi vecinii. Doctrina noastră este că nu există duşmani permanenţi", a mai spus Davutoglu. Pe de altă parte, Turcia a reuşit să dechidă 30 de ambasade în ultimii ani şi urmează alte patru anul acesta, în Africa. Dorinţa de extindere a cooperării economice este foarte mare, pentru că există foarte mulţi antreprenori tineri şi dinamici, gata să-şi asume riscul oriunde în lume. "Dacă ne costă 5 milioane de dolari să deschidem o ambasadă şi alte 2 milioane de dolari pe an pentru funcţionarea ei, dar facem afaceri de 10 milioane de dolari, costurile sunt acoperite", a explicat ministrul strategia diplomatică a ţării sale. El a dat exemplu investiţiilor turceşti în Etiopia, de 1,5 miliarde de dolari realizate de 249 de companii, precizând că există parteneriate strategice cu ţări din Asia, Africa şi America Latină.