Angajaţii Apple se fereau să urce în acelaşi lift cu Jobs

Angajaţii Apple se fereau să urce în acelaşi lift cu Jobs

Odată cu plecarea lui Steve Jobs din fruntea celei mai puternice companii de IT, apropiaţii săi au început să povestească despre obsesiile sale, cum e în familie, ce mănâncă şi ce conduce.

Demisia lui Steve Jobs are ecou în continuare. Poveştile foştilor colaboratori sau angajaţi îl tranformă într-un fenomen pe omul care a reuşit cu ajutorul gadgeturilor să facă din Apple cea mai puternică companie din lume. Ştia când ai avut o propunere extraordinară şi când nu Majoritatea colaboratorilor fostului şef Apple spun că atunci când lucrezi cu Steve Jobs există două posibilităţi: fie îl iubeşti şi munceşti pe brânci cu el, fie îl urăşti de moarte şi te "ajută" să-i vezi cele mai negre laturi ale sale.

Inginerul Michael Dhuey (53 de ani) a avut ocazia să lucreze de două ori cu Steve Jobs, în două ere diferite. O dată în anii `80, la una dintre versiunile computerului Machintosh II, o serie lansată în 1987 şi a doua oară în 2001, pentru iPod. Michael Dhuey îşi aminteşte de calvarul prin care treceau o parte dintre angajaţii Apple care se nimereau să urce sau să coboare în acelaşi lift cu Steve Jobs. Dacă mergeai de la parter până la etajul 4, mai bine coborai la etajul 1. Jobs îţi spuneai imediat când ai avut o propunere sau o poveste extraordinară şi când nu ai avut. "Te întreba la ce lucrezi, iar oamenii se grăbeau să-i răspundă. Toţi îşi pregăteau întrebări dinainte pentru Steve Jobs, în caz că se întâlneau în lift cu el", îşi aminteşte inginerul Dhuey. Designul, o religie Atunci când a lucrat la iPod, inginerul îşi aduce aminte că pe Jobs îl interesa cât de tare se aude muzica. "Nu-i plăcea gălăgia. Îşi dorea produse la care să nu se audă foarte tare şi să aibă un design deosebit. Ăsta era ţelul lui, nici măcar de partea electronică, tehnică, nu era foarte interesant", îşi mai aminteşte fostul colaborator al lui Jobs. "Munca mea nu este să fiu drăguţ cu oamenii" Mai în glumă, mai în serios, printre angajaţi circula şi o zicală. Cei mai noi, atunci când întrebau dacă pot trimite un raport sau o reclamaţie către şeful Apple, primeau un singur răspuns de la cei mai vechi în companie: "poţi să faci ce doreşti tu în ultima ta zi la Apple". "Munca mea nu este să fiu drăguţ cu oamenii. Munca mea este să iau aceşti oameni extraordinari (n.r. angajaţii Apple) şi să le dau imbolduri să devină mai buni de atât", spunea într-un interviu Jobs. "Mă doare în cot de felul cum arăt" Tot timpul a apărut pe scenă în celebrul tricou negru, pantofi sport şi blugii Levi's. De fapt, aşa se îmbracă şi acasă şi când merge la serviciu. "Mă doare în cot de felul în care arăt", spunea la un moment dat fostul şef al Apple. O contradicţie dacă ne gândim că îl prindea de foarte multe ori 5 dimineaţa alături de designerii de la Apple, confecţionând şabloane de "haine" pentru iPad sau iPhone. La conferinţe are un entuziasm incredibil de contagios. La fiecare lansare a unui produs nou a vorbit de "revoluţii" şi de faptul că gadgetul său vine cu ceva "extraordinar" şi "nou, nemaiîntâlnit". Lumea l-a crezut. Viaţa de familie Înainte să se căsătorească, în 1990, lucra de dimineaţă până noaptea târziu. Apropiaţii spun că cei doi copii, Erin şi Eve, l-au transformat pe Jobs în familist. În ceea ce priveşte mâncarea, Jobs a trecut prin mai multe diete alimentare. Într-o perioadă mânca doar fructe. În prezent e adeptul veganismului, un stil de viaţă care presupune să nu mănânci sau să nu foloseşti nimic din ceea ce provine de la animale.

Totodată, Steve Jobs nu e un adept al luxului. A stat în casa din lemn pe care a cumpărat-o în 1984 până la sfârşitul anilor '90. Îi plac maşinile nemţeşti şi conduce un Mercedes. DECLARAŢII CELEBRE "Am auzit că eşti cel mai bun, însă tot ce ai făcut până acum sunt porcării. Vino să lucrezi cu mine". 1982, încercând să-l convingă pe Bob Belleville, inginer la Xerox "Am fost întotdeauna neruşinaţi atunci când a venit vorba de preluarea unor idei extraordinare". 1996, documentar PBS - Triumph of Nerds "Este greu să faci produse în funcţie de dorinţele unui grup. De cele mai multe ori, oamenii habar n-au ce îşi doresc, trebuie să le arăţi tu". 1998, Business Week "Aş renunţa la toată tehnologia mea pentru o după amiază cu Socrates". 2001, Newsweek FANATIC Un puşti şi-a desenat logo-ul Apple pe cap Allen Paltrow, un tânăr american e unul dintre cei mai mari fani Apple.

"De Halloween, în fiecare an am fost un «Mac», iar la fiecare lansarea OS (n.r. sistemul de operare Apple) mi-am ras în cap forma logo- ului Apple", spune Allen, care în prezent este student la Universitatea Princeton.

Când avea 12 ani, a auzit de la un vecin că Steve Jobs, chiar dacă este foarte ocupat, citeşte întotdeauna toate mail-urile care vin pe adresa sa publică. "Am trimis un mail în care îmi arătam entuziasmul faţă de Apple şi cred că am făcut foarte multe greşeli de gramatică. În mail am ataşat şi o fotografie cu logo Apple pe care mi-l făcusem în păr", povesteşte Allen.

Aparent, mesajul a fost trimis mai departe de Jobs şefei care se ocupa de relaţiile publice. Aceasta i-a răspuns în scurt timp şi l-a invitat pe puşti la deschiderea unui magazin Apple din New York, la care s-a întâlnit şi cu idolul său, Steve Jobs. "Nu ştiu cum să-i mulţumesc. Momentul în care m-am întâlnit cu el a fost cel mai frumos din copilăria mea". PRODUSELE LUI JOBS Gadgeturile care l-au făcut celebru

  • Machintosh (1983). În 2005, dintre utilizatorii de computere, 5% aveau produse Mac (MacBook Air, Pro, iMac, Mac mini), în prezent procentajul a crescut la 15%.
  • iPod (2001). Cu peste 250 de milioane vândute e cel mai căutat player muzical din lume;
  • iPhone (2007). S-au vândut 108 milioane de bucăţi şi e cel mai cumpărat smartphone;
  • iPad (2010). Până în prezent există 19 milioane de utilizatori de tablete;

Citiţi şi:

  • Călătoria spre apus a genialului Steve Jobs
  • Steve Jobs, la două zile de la demisie, este de nerecunoscut | FOTO
    Povestea miliardarului cu un salariu de 1 dolar pe an
  • Plecarea lui Steve Jobs, motiv de bucurie pentru concurenţii asiatici
  • Acţiunile Apple cad pe burse după demisia lui Steve Jobs
  • Cine este Tim Cook, succesorul lui Steve Jobs?
  • Cum a evoluat boala lui Steve Jobs: de la tumoare pe pancreas la cancer generalizat

Ne puteți urmări și pe Google News