Praga: Oraşul unde berea nu doarme niciodată

Praga: Oraşul unde berea nu doarme niciodată

Praga este considerată, pe bună dreptate, una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei. Monumente şi clădirile istorice deosebite, bine conservate şi combinând stiluri arhitecturale diferite, dau un aer cu totul aparte unei metropole cu peste 1,3 milioane locuitori. Vom încerca să oferim, în acest articol, câteva sfaturi practice celor care vor să aleagă această destinaţie turistică.

Vom încerca să oferim, în acest articol, câteva sfaturi practice celor care vor să aleagă această destinaţie turistică. Transportul Dacă alegeţi avionul, nu am recomanda o cursă cu escală la Munchen. Aeroportul de acolo, aşa cum am aflat ulterior, nu este unul cu o reputaţie grozavă în materie de punctualitate. Lufthansa, în schimb, compania aeriană cu care am zburat, nu are probleme în acest sens. Pentru amatorii de cafea, ceaiuri şi publicaţii de calitate, sunt amenajate mai multe standuri în interiorul aeroportului, serviciile fiind oferite gratis călătorilor. Pe site-ul Lufthansa, un bilet de avion, cu escala la Frankfurt, costă în jur de 370 euro, dus-întors, în luna septembrie. Austrian Airlines oferă o alternativă interesantă pentru septembrie, cu un preţ de circa 350 euro, dus-întors, cu escala la Viena. Cu autocarul costă în jur de 30 de euro doar dus.

Banii

Sfat: schimbaţi în euro înainte să plecaţi. Sau pregătiţi-vă să plătiţi doar cu cardul. Altfel, riscaţi să umblaţi jumătate din Praga până găsiţi o casă de schimb care să vă accepte lei româneşti. Şi, chiar dacă găsiţi, veţi primi în jur de 400 de coroane pe 100 de lei, când cursul oficial este de 560 coroane pe 100 lei. De cumpărat euro în aeroport nu este recomandat decât dacă aţi câştigat la loto: 6,4 euro pe 50 lei, adică aproape 8 lei/euro. Hotelurile costă în jur de 35 euro pe noapte, două sau trei stele, într-o unitate situată relativ aproape de centru. Mâncarea nu este scumpă, 20-25 euro fiind un meniu complet la un restaurant elegant. Cu 2 euro vă puteţi lua o îngheţată sau o plăcintă cu brânză tradiţională de la unităţile din zona istorică.

Berea

Special abordăm acest capitol separat. Această băutură are un loc aparte în viaţa oraşului şi a ţării, Cehia fiind, cu un consum anual de aproape 160 litri pe locuitor, lider european în acest domeniu. Găsiţi berării la fiecare colţ de stradă, şi aproape fiecare are o atmosferă specială, care face trimitere la istoria berii din Cehia, o istorie veche de sute de ani. Pe această piaţă activează mai multe branduri, printre care Staropramen şi Pilsner Urquell. Primul brand, a cărui istorie începe în 1869, are o fabrică chiar în zona centrală a oraşului şi un centru pentru cei care doresc să viziteze unitatea. Cealaltă marcă a fost fondată în 1842 şi este originară din oraşul Plzen, situat la 90 kilometri vest de Praga.  Găsiţi bere de toate felurile şi culorile, iar designul interior al berăriilor arată cu totul aparte. Preţurile depind, în principal, de zona unde serviţi băutura. Într-o locaţie din zona istorică a oraşului, o bere la 0,5 litri, servită la draft, costă în jur de 2 euro, adică 44-45 coroane. Altfel, nu ar trebui să coste mai mult de 1,5 euro, adică în jur de 30-35 coroane.

Obiectivele

Centrul istoric al oraşului ar trebui să fie primul pe lista de priorităţi. Puteţi vedea catedrale în care se îmbină două-trei stiluri arhitecturale (roman, renascentist şi gotic), muzee sau clădiri cu o arhitectură modernă deosebită, cum este Dancing House, construită în anii ‘90. Castelul Praga, considerat cel mai mare complex de acest fel din lume, a cărui construcţie a început în secolul 9, este o altă destinaţie obligatorie. Mai puteţi admira al treilea ceas astronomic ca vechime din lume, Prague Orloj, instalat în 1410, sau Grădina Zoologică, considerată a 7-a cea mai frumoasă din lume de către revista Forbes. Şi, nu în ultimul rând, femeile cehe, a căror reputaţie referitoare la frumuseţea lor este una binemeritată.

Ne puteți urmări și pe Google News