Trei zile de asigurare a casei fără amendă

Trei zile de asigurare a casei fără amendă

Proprietarii de locuinţe din România au timp până vineri să opteze pentru o poliţă obligatorie sau facultativă. De luni, curg sancţiunile.

Cu doar trei zile înainte de termenul limită de 5 august, după care vor curge amenzile pentru locuinţele neasigurate, interesul proprietarilor pentru a-şi încheia o poliţă obligatorie sau facultativă pare să scadă. Până în prezent, 790.000 de proprietari şi-au asigurat casa cu suma minimă, printr-o poliţă obligatorie, ceea ce reprezintă 9,5% din totalul de aproape 8,4 milioane de locuinţe. Circa 33% din locuinţe au o poliţă facultativă. Persoanele care au încheiată o astfel de poliţă nu mai trebuie să încheie una obligatorie. Cu o săptămână înainte de 15 iulie, au fost încheiate circa 130.000 de asigurări obligatorii, iar în ultimele două săptămâni au fost emise doar 60.000 de poliţe. "Oamenii se interesează mai mult de termene şi fac pariuri cu natura. Inundaţia nu mai e un risc, ci o certitudine. Atunci când o să vină o catastrofă, o să vadă că poate au scăpat de amendă, dar au scăpat şi de casă. Scopul legii este de a proteja casele oamenilor, nicidecum aplicarea amenzilor", explică Marius Bulugea, preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor naturale (PAID). Cât e penalizarea Primarii ar putea aplica amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei proprietarilor care nu şi-au asigurat locuinţele până pe 5 august. Pentru a preveni această situaţie, unii primari au transmis somaţii oamenilor. Cum cuantumul amenzii este mai mare decât prima de asigurare, chiar şi în cazul poliţelor facultative, edilii vor încerca să-i determine că ar fi mai bine dacă şi-ar încheia o poliţă, pe lângă faptul că nu mai au bani cu care să-i ajute în caz de calamitate. Recent, Platinum Asigurări a lansat o platformă prin intermediul căreia pot fi încheiate poliţe obligatorii on-line.

Pe de altă parte, ca o alternativă la poliţele obligatorii, proprietarii le au la dispoziţie pe cele facultative, care, pe lângă riscurile de dezastre naturale, acoperă o serie de riscuri de bază: incendiu, trăsnet, explozie, furtună, furt, vandalism etc.

Cele mai bune alternative la asigurările obligatorii sunt cele de la Allianz-Ţiriac (Primera) şi Astra (PAD Plus), unde prima de asigurare se situează la circa 0,1% din suma asigurată, ca în czul poliţelor obligatorii, însă sunt acoperite mai multe riscuri. Citiţi şi:

  • Românii vor putea cumpăra asigurări de locuinţe de la primării şi administraţii de bloc
  • Cum se vor aplica amenzile pentru casele neasigurate
  • Află în cât timp îți primești banii dacă ai asigurare în caz de dezastru - Imobiliare

Ne puteți urmări și pe Google News