Coşmarul creditului în franci elveţieni. Ce soluţii ai

Coşmarul creditului în franci elveţieni. Ce soluţii ai

Creditele în franci elveţieni s-au scumpit cu aproape 70% în ultimii ani. Unele bănci preiau o parte din aceste costuri suplimentare.

Situaţia unora din debitorii în franci elveţieni a devenit de-a dreptul dramatică, în ultimul timp, după ce şi-au văzut ratele dublându-se. Magda, o profesoară dintr-un oraş mic din provincie, este unul dintre ei.

În 2007, a decis să-şi cumpere un apartament evaluat la circa 30.000 de euro. Salariul său era de 700 de lei şi, chiar şi atunci, în perioada de apogeu a creditării, o singură bancă de pe piaţă era dispusă să o împrumute. Un singur împrumut din portofoliul creditorului îi era accesibil: cel în franci elveţieni, atât datorită dobânzii, cât şi monedei ieftine, la acea vreme. În decembrie 2007, cursul leu/ franc elveţian era de 2,17 lei/ franc.

Per total, cheltuiala cu rata era de 500 de lei. Pentru a lua creditul, Magda a trebuit să apeleze la ajutorul surorii ei, tot profesoară, cu un salariu de 600 de lei.

Acum, salariul Magdei este de 1.100 de lei, după ce, anii trecuţi, urcase la 1.600 de lei. Rata creditului îi scoate lunar din buzunar 800 de lei. Însă schimbarea care a intervenit în cei patru ani care au trecut de la contractarea creditului este că cele două surori nu mai locuiesc împreună. Sora Magdei a trebuit să se mute în alt oraş. De acolo o ajută din când în cand cu bani, pentru că acesteia i-ar fi imposibil să trăiască cu cei 300 de lei care îi rămân după ce achită creditul. Magda spune că va încerca să negocieze cu banca o soluţie pentru a-şi putea rezolva problema.

Ce soluţii propun băncile

Situaţia Magdei este similară cu a multor debitori în franci. Moneda este evaluată acum la 3,5 lei, cu circa 70% mai mult faţă de finalul anului 2007. Cei care s-au supraîndatorat, sub îndrumarea băncilor, au sperat că salariul lor va creşte an de an cu câte 20%. Pentru mulţi, rata reprezintă mai mult decât câştigă.

Speriate deja de creditele neperformante, unele bănci îşi asumă o parte din costul creditelor acordate.

OTP Bank, de exemplu, a diminuat dobânda celor cu credite în franci. Potrivit lui Gabriel Creţu, directorul de dezvoltare a reţelei şi de vânzări al băncii, OTP a diminuat dobânda celor cu credite în franci. În plus, le-a oferit posibilitatea de a-şi transfera creditul din franci în euro sau leu. La transferul creditului în euro clientul va beneficia de aceeaşi dobândă pe care o avea la împrumutul în franci.

Millennium Bank a restructurat, la rândul său, credite pentru clienţii cu probleme şi le-a oferit posibilitatea de a-şi face transferul în lei sau euro. Merită să schimbi moneda? Presaţi de deprecierea din ultimul timp a francului, mulţi dintre debitori îşi pun problema transferării împrumutului în euro sau lei, de teamă că scăderea monedei naţionale ar putea continua.

În prezent, un euro este evaluat la 1,2 franci, dar teama debitorilor este că cele două monde ar putea ajunge la paritate. Cu cât francul se apreciază mai tare, cu atât transferul creditului în cele două valute devine mai dezavantajos. Valoarea împrumutului în noua monedă va fi mai mare. Mulţi analişti spun că deprecierea din ultimul timp a leului este conjuncturală şi că pieţele financiare s-ar putea linişti curând.

CURSUL FRANC/LEU

Moneda noastră naţională depinde de Grecia

Leul s-a depreciat puternic faţă de francul elveţian, iar pe data de 27 iunie a atins minimul istoric de 3,5598 lei petnru un franc elveţian. Leul a intrat pe o depreciere puternică în raport cu principalele valute cu câteva săptămâni în urmă, odată cu accentuarea problemelor Greciei şi după ce, la începutul anului, urmase o tendinţă de întărire puternică.

De la începutul anului, leul s-a depreciat cu în raport cu francul elveţian cu aproape 3%, dar faţă de finele anului 2007 scăderea este de circa 70%. Ce s-ar putea întâmpla cu leul în perioada viitoare?

"În timp ce o cădere la 1,1 ar fi evitată odată depăşită criza financiară din Grecia, aşteptările sunt pentru un nivel cuprins între 1,2 şi 1,25 pentru rata de schimb euro/franc în cea de-a doua jumătate a anului", scriu analiştii Raiffeisen Bank International.

Ne puteți urmări și pe Google News