Corupţia din învăţământul românesc e ca o monedă cu două feţe: şpaga în plic şi şpaga în natură.
Examene contra sex sau examene contra sume de bani sau alte favoruri reprezintă o chestiune la ordinea zilei în toate facultăţile din România. Ultimul caz care a creat mare vâlvă în mediul universitar românesc este cel al profesorului Ilie Parpucea. Acesta a făcut-o pe o studentă de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj să creadă că nu va primi notă de trecere la materia pe care o predă dacă nu va fi de acord să se culce cu el. Pasul următor a fost o întâlnire într-o cameră de cămin, înregistrată de studentă, unde profesorul s-a dezbrăcat la chiloţi cât ai bate din palme.
Dascălul a precizat că nu va demisiona şi a lăsat să se înţeleagă că la mijloc este vorba despre un şantaj din partea studenţilor. "Aştept să văd ce acuzaţii mi se aduc, oficial, de către Universitatea Babeş Bolyai şi abia apoi voi face declaraţii. Îmi voi construi apărarea în funcţie de probele lor", a spus Parpucea. Deşi decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul UBB Cluj, profesorul Dumtiru Matiş, şi-ar dori ca profesorul să fie exlus din învăţământ, acest lucru nu va fi posibil foarte curând din cauza legilor şi a regulamentelor greoaie care împiedică aplicarea de urgenţă a unor măsuri sporite.
"Am spus, dar nu m-a crezut nimeni"
De partea celalaltă, specialiştii vorbesc despre comportamentele dascălilor, precum profesorul Parpucea, ca de nişte comportamente deviante. Profesorul Mircea Miclea de la Facultatea de Psihologie din Cluj Napoca spune că aceste fapte denotă o frustrare sexuală. "Este clar că sunt tot felul de frustraţi care nu trebuiau să ajungă în învăţământ. Sunt frustrări sexuale ale unor indivizi care trebuiau să ajungă altundeva. Devianţii sunt peste tot şi singura soluţie este ca studenţii şi regulamentele de ordine interioară să fie mult mai severe", explică Miclea.
Forumurile studenţeşti au luat foc după mediatizarea imaginilor în care profesorul Parpucea apărea dezbrăcat în chiloţi şi o îndemna pe studentă: "Hai dezbracă-te mai repede". O fostă studentă a scris pe un forum că a trăit o experienţă similară cu Parpucea, dar a apucat să fugă la timp. "Mi-a zis să intru într-o sală de clasă, să-mi corecteze lucrarea pe loc. Când am văzut cum a tăbărât pe mine, l-am îmbrâncit violent şi am rupt-o la fugă. Nu am spus decât la câţiva apropiaţi, dar nu m-au crezut", scrie Alina.
Amintirile despre profesorul Parpucea sunt vii în memoria foştilor studenţi. "Am terminat facultatea acum zece ani şi chiar şi atunci rezultatele la examenele de statistică se dădeau în biroul profesorului. Comportamentul profesorului era foarte bine cunoscut. Felicitări studentei care a avut curajul să îl filmeze", a scris Alexa. (Au contribuit Cristina Moldovan şi Irina Marinescu)
SPECIMENE
Judecătorul Minea s-a îndrăgostit de studenta lui
Cazurile profesorilor care s-au căsătorit cu studentele lor nu sunt singulare, regula fiind la ordinea zile în universităţile din România. Un astfel de caz este cel al judecătorului de la Curtea Constituţională a României, Ştefan Mircea Minea, care s-a recăsătorit cu o studentă de-a lui, chiar în timp ce aceasta era înscrisă în anul doi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai. După mariajul care s-a întâmplat la patru luni de la divorţ, ascensiunea universitară a studentei a fost de neoprit. A făcut doi ani într-unul singur, a devenit doctor în drept la Facultatea de Drept din Timişoara, iar în prezent este lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB. CRAI. Ştefan Minea este judecător la Curtea Constituţională. Soţia sa, fosta lui studentă, a făcut o carieră fulminantă
Un obsedat sexual la UMF Timişoara
Este celebru şi cazul medicului Ioan Branea, care, în 2004, era profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, care a fost dat afară din învăţământ, iar Direcţia de Sănătate Publică Timiş a decis suspendarea lui din comisiile de primariat.
Acesta a fost filmat cu o cameră ascunsă, în timp ce pretindea unei studente să facă sex oral cu el, în schimbul unei note de 8. Profesorul a poftit-o înăuntru după care i-a spus direct că trebuie să îi facă sex oral pentru a primi nota dorită. "Haide, puiule, vino aici (...) Hai încoace, mă", au fost, vorbele dascălului universitar înainte de a se aşeza pe o canapea şi de a-şi da jos chiloţii.
Urmarea a fost imediată. Obsedatul sexual a fost exclus din învăţământ. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/YMuJIG8ZcAw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
În urmă cu patru ani, un alt scandal sexual, care a şifonat serios, în 2006, imaginea Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, a avut efecte. Profesorul universitar de flaut de origine italiană, Enrico Cannata, acuzat de impostură academică şi pedagogie obscenă, a fost exclus din învăţământul superior. Totul a fost dat în vileag la începutul lui 2006, când studenţii l-au acuzat pe lector de hărţuire sexuală. Chiar şi Poliţia Judiciară s-a autosesizat. Italianul era acuzat că întreţine relaţii sexuale cu unul dintre studenţii săi, încă din perioada în care acesta era minor.
Proces interminabil cu un profesor de liceu
Tot în 2007 a fost făcută publică o înregistrare video cu un profesor de limba română de la o şcoală din Timişoara, care a fost filmat pe un teren viran în timp ce făcea sex oral cu un tânăr care i-a fost elev. George Andrei Peştrea, în vârstă, la momentul respectiv, de 52 de ani - care preda la Şcoala profesională "Gheorghe Atanasiu" din Timişoara – a ademenit mai mulţi elevi cu sume modice, cu note mari sau ieşiri la pizza şi suc, în schimbul favorurilor sexuale. Mai exact bărbatul le cerea să accepte ca el să le facă sex oral. Profesorul a intrat în concediu imediat după mediatizarea incidentului, iar după patru luni de "boală" a contestat decizia de desfacere a contractului de muncă.
Culmea, Tribunalul Timiş avea să-i dea dreptate în martie 2010. El a pierdut însă, totul în urma unei decizii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Timiş, pronunaţată pe 11 ianuarie anul acesta. "S-a făcut, în sfârşit, dreptate. În educaţie vorbim despre oameni de calitate, nu despre asemenea indivizi", a declarat Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş. INSECTARUL ACADEMIC CAZUL
ŢĂLU. Un alt caz celebru a fost cel al profesorului Ştefan Ţălu de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.
Acesta a fost condamnat de justiţie la trei ani de închisoare, cu suspendare.
În total, Ţălu a fost găsit vinovat că a luat mită de la zece studenţi pentru a-i trece la examene şi că a obligat-o pe studenta Mirela Micle să îi facă curat în garsonieră. ILIE PARPUCEA. Acesta a lăsat-o pe o studentă să creadă că nu va primi notă de trecere la materia pe care o preda dacă nu va fi de acord să se culce cu el.
În realitate, studenta a primit nota şase la materia statistică, dar nu a ştiut acest lucru deaoarece profesorul Parpucea nu a afi şat notele.
Într-o cameră de cămin profesorul s-a dezbrăcat la chiloţi cât ai bate din palme.
Profesorul a poftit-o înăuntru după care i-a spus direct că trebuie să îi facă sex oral pentru a primi nota 8. "Haide, puiule, vino aici", au fost vorbele dascălului.
GREU DE EXCLUS
Dascălii prinşi cu pantalonii pe vine nu cedează oprobiului public şi sunt greu de îndepărtat
Avansurile sexuale se perpetuează de la o generaţie la alta, dascălii cu pofte rămân la catedră, iar bubele se sparg doar când mai apare prin presă un profesor cu pantalonii în vine cerşind bunăvoinţa unei studente care, dacă nu îi face pe plac, riscă să nu ia examenul.
În 2006, Ministerul Educaţiei a decis ca fiecare universitate să adopte un cod etic, pentru ca fiecare cadru didactic să ştie clar ce este şi ce nu este moral să facă în unitatea respectivă. Un studiu al ministerului realizat în acea perioadă arăta că 17% dintre studenţi cunoşteau cazuri de hărţuire sexuală în universitatea lor.
Coduri etice stufoase există acum în fiecare universitate şi incriminează foarte clar aceste practici. Totuşi, reclamaţiile pe motiv de hărţuire primite de comisiile de etică din cadrul instituţiilor sunt aproape inexistente. Florin Mihalcea, care a fost timp de un an "Avocatul educaţiei" în proiectul Coaliţia pentru Universităţi Curate, explică de ce se tem studenţii să-şi reclame profesorii necuviincioşi. "O astfel de acuzaţie adusă la adresa unui profesor este extrem de gravă, iar dacă nu o poţi proba se va întoarce împotriva ta. Dacă ştii că se întâmplă, dar nu ai dovezi sau martori care să te susţină, nu spui nimic din teama că altfel vei avea o viaţă foarte grea în facultate".
Flagrant numai cu poliţia
Daniela Alexe, preşedinte al Alianţei Naţionale a Oraganizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), spune că aceste practici ajung de multe ori şi la urechile celor din conducerea universităţilor. "Ei închid ochii, pentru că un astfel de caz înseamnă o pată neagră pentru instituţie". Mai mult, nici Codul Muncii nu este foarte îngăduitor. "Excluderea unui profesor din sistem este foarte dificilă. Chiar dacă studenţii ştiu ce se întâmplă, chiar dacă fac flagrante şi au dovezi, acestea nu au valoare decât dacă sunt realizate împreună cu Poliţia", mai spune preşedintele ANOSR.
Există exemple în care a fost extrem de grea îndepărtarea din învăţământ a unor profesori cu comportament deviant. În 2007, un scandal a izbucnit într-un liceu din Buzău, unde un profesor de matematică îşi hărţuia sexual elevele. Profesorul a fost înlăturat din şcoală după solicitări repetate ale părinţilor. Aceeaşi situaţie şi la Hunedoara cu un profesor de 61 de ani. "Dacă ştii că se întâmplă, dar nu ai dovezi sau martori care să te susţină, nu spui nimic din teama că altfel vei avea o viaţă foarte grea în facultate". FLORIN MIHALCEA, "Avocatul educaţiei"
PEDEPSE BLÂNDE
Paşi de urmat în caz de hărţuire
În cazul în care un profesor îi face unei studente avansuri ori propuneri indecente, ea trebuie să sesizeze comisia de disciplină din cadrul universităţii. Datele acestei comisii se regăsesc pe siteurile instituţiilor. Reclamaţia se face obligatoriu în scris, iar studenta are dreptul ca identitatea să îi fie protejată. Comisia de disciplină sesizează Senatul universităţii, îndreptăţit să aplice sancţiuni, care pot varia, în funcţie de gravitatea faptelor, de la avertisment verbal la dosar penal.
Deşi faptele lor contravin normelor şcolare, profesorii cu comportamente indecente sunt greu de exclus din şcoli. Sancţiunile sunt, de multe ori, nesemnificative în raport cu faptele. Conform legii, un profesor care calcă strâmb este pedepsit, în funcţie de circumstanţe, în unul din următoarele moduri: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni, suspendarea pe o perioadă de până la trei ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere. În cel mai rău caz, i de desface disciplinar contractul de muncă.