Depunerea on-line la Fisc a formularului 112 devine obligatorie, din iulie. Angajatorii care nu au certificat digital riscă să fie declaraţi inactivi.
A rămas mai puţin de o lună până când Fiscul nu va mai primi decât varianta on-line a declaraţiei unice, care trebuie depusă lunar de către toţi angajatorii din România. Cu toate acestea, nici măcar jumătate dintre contribuabili nu şi-au procurat încă certificate digitale calificate, fără de care depunerea actelor oficiale on-line la instituţiile statului nu este posibilă, potrivit reprezentanţilor Fiscului, relatează revista "Capital".
Formularul 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa asiguraţilor a fost introdus de la începutul acestui an şi a înlocuit trei drumuri la trei instituţii diferite cu unul singur.
Angajatorul trebuie să depună o singură declaraţie la Fisc, în loc să meargă la administraţia financiară, Casa de Pensii şi Casa de Sănătate.
Hotărârea de Guvern privind declaraţia 112 impune ca regulă depunerea declaraţiei online, pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), începând cu ianuarie 2011, însă prevede, ca excepţie, şi posibilitatea ca documentul să fie depus pe suport de hârtie, la ghişeele ad ministraţiilor financiare, timp de încă şase luni.
Derogarea expiră la finalul acestei luni, iar declaraţiile aferente lunii iunie, care au ca termen 25 iulie, vor trebui depuse pe internet.
O singură persoană, mai multe companii
Oficialii ANAF spun că nu vor face derogări de la regulă. Faptul că firmele sunt conştiente de acest lucru îl demonstrează creşterea, în ultima perioadă, a numărului de solicitări pentru obţinerea certificatelor digitale de la cei trei furnizori acreditaţi, Cert- Sign, DigiSign şi TransSped.
"Există un aflux de cereri. Estimăm că numărul total de persoane care vor achiziţiona certificate digitale este de aproximativ 100.000, acestea urmând să depună declaraţiile pentru cei circa 480.000 de contribuabili vizaţi de această obligaţie", a declarat Adrian Floarea, directorul de vânzări al CertSign.
Semnătura electronică este cumpărată de o persoană fizică, aceasta având posibilitatea să reprezinte la Fisc un număr nelimitat de firme. Din estimările companiilor care eliberează dispozitivul, 65-70% dintre contribuabilii care trebuie să-şi ia un certificat digital până luna viitoare fie şi l-au achiziţionat deja, fie sunt în plin proces. Ei se pregătesc să acopere circa 30.000-35.000 cereri. 60 de euro este preţul, cu TVA, pe care trebuie să-l plătească firmele pentru achiziţionarea kitului complet pentru un certificat digital calificat, valabil un an
PROCEDURĂ
Certificatul digital se obţine în circa zece zile
Angajatorii care vor să rezolve problema pe ultima sută de metri trebuie să ştie că din momentul în care se adresează unui furnizor şi până când Fiscul înrolează în sistem certificatul digital trec între opt şi zece zile. Astfel, pentru cei care renunţă mai greu la ghişeu cel mai sigur este să demareze obţinerea semnăturii digitale până cel târziu pe 14 iulie.
Dispozitivul este asemănător cu un memory stick şi costă aproximativ 60 de euro la emiterea întregului kit, după care se reînnoieşte anual cu aproximativ 37 de euro.
Chiar dacă suportă nişte costuri, firmele sunt conştiente de avantajele noului sistem. "Am plătit nişte bani pentru semnătura electronică, dar economisesc mai mult prin faptul că nu mai trebuie să printez multe foi, nu folosesc tonner la imprimantă, nu mai consum benzină pentru deplasarea prin oraş între administraţiile financiare şi câştig timp, deoarece nu mai stau la cozi", spune Albert, un contabil din Bucureşti care depune declaraţiile pentru câteva zeci de firme mici şi mijlocii.
"Suntem abia la început de drum. Etapa următoare este să putem să discutăm vitual cu toţi contribuabilii, să nu ne limităm numai la declaraţii", ne-a spus Mihai Gogancea-Vătăşoiu, vicepreşedintele ANAF responsabil cu administrarea veniturilor bugetare.
Ce riscă angajatorii care nu depun declaraţia 112
Oficialii Fiscului îi sfătuiesc pe angajatorii care încă nu şi-au cumpărat certificat digital calificat să se grăbească să şi-l procure din timp. Ei avertizează că, din luna iulie, o firmă care nu va depune formularul 112 pe internet nu-l va putea înscrie deloc la Fisc. Iar amenzile pot fi usturătoare: de la avertisment, pentru contribuabilii aflaţi la prima abatere, sau 500 lei până la 1.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de la 1.000 şi 5.000 de lei pentru companii. În cazul în care contribuabilul nu depune mai multe luni la rând declaraţia 112, Fiscul îl va declara inactiv.