Cardul european de sănătate, "accesoriu" de vacanţă. Vezi ce beneficii oferă şi câţi români l-au cerut

Cardul european de sănătate, "accesoriu" de vacanţă. Vezi ce beneficii oferă şi câţi români l-au cerut

Dacă intenţionaţi să călătoriţi vara aceasta în una dintre ţările Uniunii Europene sau în Islanda, Lichtenstein, Norvegia sau Elveţia, nu uitaţi să vă ridicaţi cardul european de asigurări de sănătate. Pe baza lui, aveţi acces la serviciile publice de sănătate din străinătate, în cazul în care vă îmbolnăviţi sau suferiţi un accident.

Peste 185 de milioane de europeni deţin astfel de carduri, potrivit datelor Comisiei Europene. În România, l-au solicitat până acum aproape 240.000 de persoane. Nu acoperă tratamente planificate

Posesorii cardului beneficiază de aceleaşi servicii publice de sănătate ca şi persoanele asigurate din ţara pe care o vizitează, iar dacă trebuie să plătească pentru serviciile primite, îşi vor primi banii înapoi când se întorc acasă. Tratamentele planificate nu sunt însă acoperite de cardul european de sănătate. În România, cardurile de sănătate se obţin de la casele judeţene de asigurări. Cardul trebuie cerut inclusiv pentru copii, dacă merg şi ei în vacanţă. Actele necesare obţinerii cardului se depun cu cel puţin o săptămână înainte de plecare, iar pentru cei care sunt presaţi de timp se poate elibera certificatul provizoriu de înlocuire a cardului în 24 de ore.

Chiar dacă aveţi cardul, s-ar putea să fiţi nevoiţi să achitaţi o diferenţă de preţ la consultaţiile medicale, în funcţie de legislaţia ţării în care vă aflaţi.

"Cei care doresc un astfel de card trebuie să facă dovada calităţii de asigurat, cu adeverinţa de asigurat sau adeverinţa de salariat. Adeverinţa eliberată de angajator trebuie completată după modelul ce poate fi descărcat de pe site-ul caselor de asigurări", recomandă Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Pentru români, valabil doar şase luni

La dosarul care se depunde la casa de asigurări se mai adaugă o cerere şi copie după actul de identitate. În plus, e de menţionat că dovada calităţii de asigurat trebuie dovedită pentru ultimii cinci ani. În cazul copiilor e nevoie doar de copie după certificatul de naştere sau actul de identitate. Cardul se eliberează în şapte zile lucrătoare de la data depunerii documentelor. În 24 de ore se poate elibera certificatul provizoriu de înlocuire a cardului. Pentru a putea primi un astfel de card, trebuie să cotizaţi la sistemul de asigurări sociale de sănătate din orice ţară a Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia. Pentru români, cardul european de sănătate este valabil doar şase luni. În alte ţări, printre care Cehia şi Austria, cardul este valabil timp de zece ani, în funcţie de tipul de asigurare. Suedezii îşi pot cere cardul prin SMS

În timp ce în România pentru a obţine cardul, trebuie mers la casele locale de asigurări de sănătate, în Suedia sau Norvegia, cardurile europene de asigurări de săntătate pot fi solicitate printr-un simplu SMS, iar în Austria, Cehia, Italia, Elveţia şi în Olanda, este emis automat pentru toate persoanele asigurate.

Peste 188 milioane de persoane în Europa (37% din totalul populaţiei UE) deţin în prezent un card european de asigurări de sănătate (sau un certificat de înlocuire), conform ultimelor cifre oferite de statele membre. România se află la coada clasamentului, cu doar 239.644 de carduri europene de sănătate eliberate anul trecut.

INFORMAŢII UTILE

Patru întrebări despre cardul de sănătate 1. Cât costă Începând cu 1 ianuarie 2008, cardul este gratuit. În primul an în care a fost eliberat, după aderarea României la UE, a costat 2,2 lei. 2. Cum şi când este trimis acasă? În şapte zile lucrătoare, cardul este trimis acasă prin curier. Transportul e gratuit. 3. Ce se întâmplă dacă nu mai sunt asigurat, dar folosesc cardul? În situaţia în care persoana care a obţinut un card pierde calitatea de asigurat, iar cardul este încă valabil şi beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru UE, persoana în cauza va suporta contravaloarea acestor servicii. În această situaţie, casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii instituţiei din statul membru care a acordat serviciile şi, ulterior, va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauză. 4. Trebuie să stai la coadă pentru a-l obţine? Este mai aglomerat, mai ales în perioada de vacanţe. <embed src="http://ec.europa.eu/avservices/player/jwplayer/player46485.swf"  allowScriptAccess="always" width="589" height="332" allowfullscreen="true" flashvars="config=http://ec.europa.eu/avservices/player/config.cfm?id=9CDAB69124A32A88E0383D954C799BFA&autostart=false&sharing.link=http://tinyurl.com/3k637nw"/>

Ne puteți urmări și pe Google News