Un loc de joacă din sectorul 6 al Capitalei a fost desfiinţat la doi ani după ce a fost amenajat şi acum este pregătit pentru emiterea unei autorizaţii de construcţii.
Locul de joacă de pe strada Dreptăţii din Bucureşti a fost amenajat, deşi terenul era revendicat şi în mod legal nu se puteau face investiţii pe un teren cu un statut ambiguu. Între timp, terenul a fost retrocedat, iar Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 6 a trebuit să strângă instalaţiile destinate copiilor, iar părinţii nu mai au unde să-şi ducă micuţii afară, la joacă. În plus, investiţia de 50.000 de lei în parc a rămas momentan nefolosită. Povestea locului de joacă de pe strada Dreptăţii este istoria clasică a spaţiilor de joacă pregătite pentru proiecte imobiliare.
Legea nu permite transformarea locului de joacă
Asociaţiile de locatari din zonă se opun schimbării destinaţiei terenului şi cer ca Primăria Sectorului 6 să respingă orice autorizaţie de construcţie. Cu toate acestea, locul a început să fie dezafectat, iar noul proprietar pare dispus să-l introducă în circuitul imobiliar.
"Terenul a fost retrocedat, iar persoana care şi-a câştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra acestui teren a cerut dezafectarea sa. Din acest motiv, instalaţiile de joacă destinate celor mici nu mai sunt în acel loc", ne-a explicat Manuel Avramescu, consilierul local din Sectorul 6 al Capitalei.
Persoana care a făcut cererea de retrocedare pentru terenul în cauză este Florica Podaşcă. "Are toate documentele necesare, hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă pentru punere în posesie. Singura variantă în acest caz este de răscumpărare de către autoritatea publică, acelaşi lucru se poate aplica oricărui caz", ne-a mai precizat Manuel Avramescu.
Locuitorii din zonă sunt însă foarte supăraţi că au rămas fără spaţiul unde îşi scoteau copiii şi cer ajutor. "Vă solicităm respectuos să respingeţi solicitarea de emitere a unei autorizaţii de construire, respectiv să anulaţi autorizaţia de construire, în cazul în care aceasta a fost deja emisă, pentru terenul delimitat, teren pe care există un parc de joacă pentru copii începând din anul 1964, când s-au construit şi blocurile împrejmuitoare", se precizează în petiţia semnată în numele locatarilor din zonă de către preşedinţii de asociaţii.
Conform reprezentanţilor asociaţiilor de locatari, construcţia oricărei clădiri/parcări supraetajate pe locul parcului de joacă ar încălca Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 536/1997. Mai mult, ridicarea oricărei construcţii pe acest teren al parcului pentru copii ar încălca normele din construcţii prevăzute de Legea 50/1991 cu modificarile şi completarile ulterioare. Asta prentru că solul are o rezistenţă precară, fiind alcătuit din argilă cu moloz, argilă prăfoasă şi nisip fin.
"Primăria e de vină că a amenjat locul de joacă"
Cel care are acum în proprietate respectivul soaţiu, Florica Podaşcă, spune că de fapt locul de joacă din zonă este amplasat doar de doi ani şi nu din anul 1964, aşa cum susţin preşedinţii asociaţiilor de locatari. "Vina pentru această situaţie este a primăriei şi a Administraţiei Domeniului Public Sector 6", în opinia noului proprietar, Florica Podaşcă.
"Eu mă judec cu municipalitatea din 2006, iar părculeţul a fost amenajat în 2008. Ştiau că terenul a fost revendicat, dar au ales să amenajeze acolo locul de joacă. Este dreptul meu la proprietate, nu ştiu ce o să fac acolo, dacă o să construiesc sau nu ceva. Nu ştiu de ce vă interesează. Dacă sunt persoane care spun că nu am voie să construiesc acolo, e doar răutate", ne-a răspuns proprietara. Chiar dacă parcul a fost dezafectat, semn că este pregătit pentru o altă destinaţie, la Consiliul Local şi Primăria Sectorului 6 nu există depusă nici o cerere pentru modificarea planului urbanistic. "De altfel la Primăria Sectorului 6 nu s-a emis nicio autorizaţie de contrucţie", ne-a mai explicat consilierul local Manuel Avramescu. Soluţii posibile
Locul cu pricina se află în proprietatea privată a municipalităţii, aşa că pentru a rămâne spaţiu verde primăria trebuie fie să-l răscumpere, fie să-l declare de utilitate publică şi să-i achite despăgubiri proprietarului. "Dacă îmi oferă preţul zonei, eu sunt de acord să dau terenul primăriei", a fost răspunsul Floricăi Podaşcă.