Un val de angajări după ieşirea din recesiune

Un val de angajări după ieşirea din recesiune

Două trimestre consecutive de creştere economică se văd în intenţiile de recrutare ale firmelor din construcţii, industrie şi turism.

Companiile sunt optimiste cum n-au mai fost în ultimii trei ani atunci când vine vorba de angajarea de personal. După ce, odată cu venirea crizei, au făcut concedieri, primele semne de revenire le aduc un moment de respiro. Sau făcut restructurări în anii trecuţi, când mai puţini salariaţi au devenit mai eficienţi, după care, în acest an, patronii fac angajări pentru a reduce presiunea asupra vechilor muncitori, spun oamenii de afaceri din mai multe domenii de activitate, consultaţi de EVZ.

Spirit de optimism

Un studiu publicat de compania de recrutare Manpower arată că firmele din toate sectoarele de activitate intenţionează să-şi crească numărul de salariaţi în al treilea trimestru. Indicatorul Previziune Netă de Angajare, diferenţa dintre angajatorii care anticipează o creştere a angajărilor şi cei care prevăd o scădere, are o valoare de +34% în industria extractivă şi de +27% în cea prelucrătoare şi construcţii, în timp ce hotelurile şi restaurantele au o previziune de angajare de +25%. Industria extractivă şi turismul au atins cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent, spun specialiştii Manpower.

Totuşi, mulţi oameni de afaceri sunt reticenţi. Ei spun că economia încă nu şi-a revenit şi că unele sectoare sunt în scădere faţă de anul trecut.

CONSTRUCŢII

Sectorul construcţiilor s-a mai dezgheţat după sezonul rece. Constructorii sunt pregătiţi să facă angajări, dar nu se grăbesc, ci aşteaptă veşti bune de la stat. "Cele două sentimente care îi descriu în acest moment sunt îngrijorare şi speranţă", spune Răzvan Niculescu Aron, prim-vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii. El spune că nişte angajamente privind termenele de plată ale facturilor restante din partea autorităţilor ar da încredere pieţei.

Salariile în domeniu pornesc de la 700 lei şi ajung până la 1.000-1.500 euro, pentru cei şcoliţi în afară, care cunosc tehnologiile moderne.

INDUSTRIE

Revenirea din construcţii a tras după sine şi industria extractivă, ne-a declarat Adrian Izvoranu, director general al Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului. Fiind vorba în mare parte de angajaţi care lucrează "la lopată, la cazma" în cariere şi balastiere, salariile sunt mici, între 700 şi 1.200 lei, spune el. Potrivit acestuia, în minerit şi energie, revenirea încă nu se simte.

Salarii mai mari pot încasa cei interesaţi să lucreze în industria prelucrătoare: între 800 lei, pentru funcţiile de execuţie, şi circa 1.800 lei. Cei care vor salarii mari sunt nevoiţi, de multe ori, să lucreze câte 12 ore pe zi.

TURISM

Activitatea multor hoteluri şi restaurante este sezonieră. În această perioadă a anului, firmele din domeniu îşi reangajează lucrătorii cu care au întrerupt colaborarea în toamnă, explică Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc. El spune că, deşi numărul de angajări a crescut lunile trecute, faţă de perioada similară din 2010, lucrurile stau mai prost, din cauza gradului mai mic de ocupare a hotelurilor.

Angajaţii la un hotel sau la un restaurant primesc, în medie, salarii de 700-1.000 lei pe lună şi speră să aibă clienţi darnici la ciubucuri.

AGRICULTURĂ

Şi firmele care cultivă fructe şi legume sau cresc animale au nevoie de mai mulţi angajaţi pe timpul verii şi toamnei. În acest domeniu, piaţa muncii se schimbă, în urma introducerii contractelor pentru zilieri. Deocamdată, însă, noua formă de colaborare nu a intrat în vigoare. Salariul în agricultură este destul de mic, de circa 500 lei lunar, spune Florin Istrate, vicepreşedintele patronatului Agrostar. Iar o zi de muncă este plătită cu o sumă cuprinsă între 30 şi 50 de lei, în funcţie de complexitatea lucrării. "Chiar şi culegerea fructelor necesită o atenţie sporită, să nu fie deteriorate produsele", explică Istrate.

Ne puteți urmări și pe Google News