O beţie de 17 milioane de euro pe "Drumul vinului" din Buzău
- Petrisor Cana
- 11 iunie 2011, 00:53
Acoliţii preşedintelui CJ Victor Mocanu (PSD) au folosit materiale mai ieftine, decontate mai scump. E unul dintre exemplele flagrante menţionate de Comisia Europeană împotriva României.
Dacă România va avea blocate fondurile europene, măcar să ştim cui să mulţumim. După serialul Liviu Dragnea - baronul Teleormanului, omul care în ultimii ani şi-a deschis robinet direct la conducta cu bani europeni -, astăzi vi-l prezentăm pe preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, luat de asemenea în colimator de Comisia Europeană.
Victor Mocanu (PSD) este acuzat de cheltuirea frauduloasă a 17 milioane de euro, fonduri UE utilizate pentru realizarea "Drumului Vinului", o şosea care străbate judeţul de la un capăt la celălalt. Suspiciuni asupra acestui proiect au existat încă de anul trecut, dar comisarii europeni au venit în control la Buzău în urmă cu aproape două luni, "înainte de Paşte" – după cum a precizat şi preşedintele CJ Victor Mocanu.
Primele reacţii ale verificărilor "au răsuflat" pe culoarele Ministerului Dezvoltării şi, înainte de a primi scrisoarea oficială de la forul European, s-a aflat că Buzăul se află pe "lista neagră" alături de judeţele Teleorman, Ilfov şi Tulcea. Scandalul izbucnit în urmă cu câteva zile ar putea să se transforme într-o furtună chiar înainte de 15 iunie, data la care este programată tăierea panglicii pentru drumul cu care se mândreşte Victor Mocanu.
Firma de casă a primit 50 milioane de lei în doi ani
Demarat ca un proiect ameţitor, menit să transforme lucrarea plătită din bani europeni în cel mai cunoscut drum din ţară, "Drumul Vinului" a demarat anul trecut. Oficialii judeţeni au obţinut finanţarea prin Programul Operaţional Regional al Uniunii Europene (UE), pe Axa 2 în care sunt prevăzute investiţii petru reabilitarea şi modernizarea reţelelor de drumuri judeţene. În cazul Buzăului, "Drumul Vinului" face legătura între cele mai importante obiective turistice pe ruta Pietroasele- Merei-Verneşti-Tisău-Măgura la care s-a adăugat şi tronsonul Alei- Sărata Monteoru.
Cert este că valoarea totală a investiţiei se ridică la 24,2 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor provenind de la UE. Odată demarată lucrarea, însă, şi-au făcut apariţia "căpuşele" şi jocurile de interese. Deşi licitaţia pentru această lucrare a fost câştigată de consorţiul SOROCAM -COLAS, subcontractorul lucrărilor a devenit firma Nikost, care aparţine lui Neculai Cojocaru, un apropiat al liderului judeţean Mocanu.
Această societate a avut o dezvoltare asemănătoare cu Tel Drum-ul lui Liviu Dragnea din Teleorman. De opt ani, de când la şefia judeţului se află Mocanu, a fost abonată la banii publici fie prin lucrări de deszăpezire sau întreţinere de drumuri, fie prin furnizarea de balastru societăţilor care încheiau contracte cu autorităţile judeţene sau locale. Piatra de râu pentru lucrarea de referinţă a lui Mocanu a fost furnizată de balastiera lui Neculai Cojocaru, patron al firmei Nik Impex 2002 SRL, membră a grupului Nikost. Familiile Cojocaru şi Mocanu sînt strâns unite în afaceri, atît în acte, prin BAUM CONSTRUCT SRL, unde asociaţi sînt ginerele familiei Mocanu şi cumnata soţilor Cojocaru, cât şi prin înţelegeri tacite. Prin firmele lui Cojocaru au rulat, pînă acum, circa 50 milioane de lei în ultimii doi ani, deşi are doar 10 angajaţi. Banii au fost primiţi de la Consiliul Judeţean prin diferite filiere.
Balastrul penal
Interesant este că în povestea banilor europeni, firma lui Cojocaru a primit OKul să furnizeze piatră de râu pentru mixtura asfaltică care acoperă Drumul Vinului atât din partea Consiliului Judeţean cât şi a consorţiului care a făscut şoseaua. Numai că în caietul de sarcini întocmit pe baza normelor europene se preciza că drumul trebuia făcut cu piatră spartă concasată, dură, provenită din cariere, cunoscută sub denumirea de agregate concasate. Acesta a fost tunul, pentru că piatra cerută de Comisia Europeană, care asigură şi o durată de viaţă mult mai mare a drumurilor, a fost înlocuită cu cea de râu, care este mult mai ieftină. "Nu am încălcat legea", susţine Victor Mocanu.
"A fost aprobată această schimbare de către o comisie tehnică. Noi facem din anii ’70 drumuri cu piatră de râu", explică şeful CJ Buzău. Însă, schimbarea pietrelor nu a condus şi la schimbarea sumei primite de la UE iar diferenţa de preţ dintre balastrul dat de firma lui Cojocaru şi cea care ar fi trebui să bătătorească traseul pe Drumul Vinului este de aproape două milioane de euro.
AFACEREA “BULDOZERUL"
Reţeta primitivă de îmbogăţire prin umflarea de 10 ori a preţului
Unul dintre primele "tunuri" date de Mocanu&Co a fost cel din 2005. Atunci, prin firma Luana Company S.R.L a lui Neculai Cojocaru şi a soţiei sale, Luminiţa, au ajuns în judeţ 17 buldozere vechi. Utilajele au fost aduse cu mare fast pentru a sprijini, oficial, primăriile din 17 localităţi în timpul inundaţiilor care au afectat Moldova. Numai că buldozerele au fost cumpărate cu circa 12.000 de lei iar primăriile au plătit pe ele 130.000 de lei.
Din toate utilajele, doar trei-patru au funcţionat. Din afacere a ieşit un profit de 1 milion de lei. A fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie şi în cazul preşedintelui CJ, însă dosarul a fost trimis la Parchetul Judeţean. Acolo, lucrurile s-au limpezit ca prin minune iar soţii Cojocaru şi Mocanu au scăpat cu neînceperea urmăririi penale.
DEPOZITE CÂT CUPRINDE
Averea ştiută şi neştiută a jupânului Mocanu
Dacă arunci o privire pe declaraţia de avere a şefului CJ Buzău nu prea ai crede că e vreun baron ca Dragnea, de exemplu. Nu puţini susţin că marea parte a averii lui nu ar fi cea oficială, ci în conturile unor apropiaţi. El spune că în Buzău are, împreună cu soţia sa, Rodica, "doar" 10 hectare pe care le-a moştenit. Mai are, zice el, şi un hectar şi jumătate în Zărneşti, tot moştenit, alte 6,42 hectare primite ca donaţie în localitatea Smeeni şi, tot acolo, un lot de 0,19 hectare. Mai deţine şi două apartamente în Bucureşti şi în Zărneşti. Totodată, pe declaraţia de avere mai e trecut şi un autoturism Audi. Are, de asemenea, bijuterii estimate la 7.000 de euro.
Şi-a împrumutat firma cu 160.000 de lei
Victor Mocanu deţine şi mai multe active financiare: certificate de Trezorerie de 165.000 de lei cu dobândă, poliţă de asigurare de 17.000 de euro, un card bancar cu 13.000 de euro deschis în anul 2005 şi un depozit cu 213.000 lei deschis în 2007 la aceeaşi bancă. La capitolul "afaceri", Mocanu se doveşte mai priceput. Dacă în 2008 el nu era acţionar decât la o societate, acum el este acţionar la trei firme: SC Romaniţa 93 SA Buzău, Vincon Vrancea, şi Vac Apcarom Buzău. Interesant este că el a împrumutat cu 160.000 de lei firma Romaniţa. Cu toate acestea, preşedintele CJ Buzău are şi două credite la bănci: unul de 6.500 de lei, scadent în 2013, şi unul de 28.500 lei, contractat în 2007, cu scadenţă în 2019.
Fiul stă în trei apartamente
Ce nu se vede pe declaraţia sa de avere, reiese, însă, din cea a fiului său, deputatul PSD Adrian Mocanu. De parcă s-ar fi apucat de agricultură, parlamentarul de doar 26 de ani, are două terenuri agricole, două apartamente dar şi două tractoare. Unul dintre terenuri, în suprafaţă de 5 hectare, se află în Smeeni (Buzău) şi a fost cumpărat în 2004. Celălalt teren are de 41 de hectare şi se află în localitatea Brădeanu din acelaşi judeţ şi a fost cumpărat în perioada 2004- 2008.
Adrian Mocanu mai deţine şi trei apartamente în Buzău: unul de 93 de metri pătraţi, cumpărat în 2006 şi două de câte 100 de metri pătraţi, achiziţionate în intervalul 2006-2007. Apartamentul achiziţionat în 2006 s-a făcut printr- un credit ipotecar în valoare de 28.500 de Euro. Deputatul PSD are şi un depozit de 15.000 de lei plus dobînzi în certificate de Trezorerie, deschis în anul 2008, un depozit bancar de 420.000 de lei deschis în intervalul 2004- 2008 şi o poliţă de asigurare de 6.000 de euro, achiziţionată în intervalul 2008- 2009. Are, de asemenea, acţiuni de 36.000 de lei la SC Romaniţa 93 Buzău, societate pe care a împrumutat-o, ca şi tatăl său, cu 160.000 de lei. Veniturile din activităţi agricole se ridică la 60.000 de lei pe an.
NUNTA SECOLULUI
Toţi baronii PSD vin la nunta lui Mocanu jr.
“Nunta secolului la Buzău" are loc astăzi pe un patinoar, Ice Magic. Se însoară cel mai tânăr deputat, Adrian Mocanu, cu o notăriţă, Roberta Doloiu (foto), fata unuia dintre cei mai bogaţi oameni din judeţ, Gheorghe Doloiu. La eveniment au fost invitaţi baroni de cinste ai PSD precum Liviu Dragnea sau Robert Negoiţă. Dar şi “elita" PSD: Victor Ponta, Adrian Năstase, Valeriu Zgonea sau Marian Vanghelie. Sunt anunţaţi circa 1.100 de invitaţi. Naşul este primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală. CITIŢI ŞI:
- Cum a ajuns Liviu Dragnea din baron local mare lider PSD
- Incursiune în judeţul lui Dragnea: averea fabuloasă a unui baron
- EXCLUSIV. Tel Drum - puşculiţa cu milioane de euro a lui Liviu Dragnea
- Liviu Dragnea nu dă explicații privind averea sa: "Așteptați verdictul ANI!". Cum justifică secretarul general PSD sumele uriașe împrumutate de la socri