Prima zi după testarea armelor nucleare în Iran. Un text straniu
- Simona Mătieș
- 9 iunie 2011, 12:23
Un articol apărut pe un site al Gardienilor Revoluţiei din Iran, www.gerdab.ir, descrie ziua în care va avea loc primul test al unei arme nucleare în ţară, relatează publicaţia "The Guardian".
Orice discuţie despre armele nucleare iraniene este tabu în Republica Islamică, autorităţile de la Teheran insistând că programul nuclear este destinat exclusiv unor scopuri civile, paşnice.
Publicaţia britanică "The Guardian" prezintă, însă, un text preluat de pe websiteul iranian www.gerdab.ir, care vorbeşte despre un posibil test nuclear în Iran. "Ziua după primul test nuclear din Iran este una obişnuită. Este o zi obişnuită pentru noi, iranienii, dar pentru unii dintre noi va fi ca o scânteie. Este o zi bună. Este ora 7 dimineaţa. Soarele încă nu a urcat pe cer, dar peste tot este lumină. Începe ziua pentru multe ţări din emisfera nordică...Cu o zi înainte, probabil în deşertul central din Iran, unde americanii şi alţi occidentali au dorit, în trecut, să îngroape deşeurile radioactive, a avut loc o explozie subterană nucleară. Puterea exploziei nu a fost prea mare şi nu a cauzat pagube majore regiunii, dar nici prea mică, astfel încât oamenii de ştiinţă iranieni să aibă vreo problemă de testare. Azi e o zi normală ca oricare alta. Ca în 90% din restul timpului, presa scrie despre Iran, şi putem citi astfel de titluri: «Reuters: Iran a detonat prima sa bombă nucleară»; «CNN: Iran a detonat o bombă nucleară»; «Al Jazeera: O a doua bombă nucleară islamică a fost testată»; «Yahoo News: Explozie nuclerară în Iran»; «Washintgton Post: Explozie nucleară în Iran. Şoc şi disperare la Tel Aviv»".
Motiv de mândrie naţională Această descriere ciudată, ipotetică, a unei zile din Iran subliniază în mod repetat, din nou şi din nou, faptul că un test nuclear iranian nu va provoca un dezastru. Dimpotrivă, viaţa va continua la fel ca înainte, funcţionarii publici vor merge la muncă, la fel ca înainte, unii vor întârzia, alţii vor ajunge la timp, exact ca înainte. Doar că iranienii se vor simţi mai mândri de ce au realizat, spune autorul articolului.
Textul rupe tăcerea în privinţa acestui subiect, în timpul unei perioade în care Teheranul este parcă mai asertiv şi provocator decât de obicei, anunţând, azi, că îşi va tripla producţia de îmbogăţire a uraniului la 20%, la uzina Fordow, lângă Qom.