Sistemul financiar al lumii stă mai prost ca înainte de criză. VEZI raportul FMI
- Ana Bâtc ă
- 30 mai 2011, 18:12
Problema instituţiilor financiare "prea mari ca să fie lăsate să cadă" (too big to fail – n.r.), care au cauzat la începutul crizei falimentul unui mare număr de bănci interdependente, nu numai că nu a fost rezolvată, ci s-a agravat de la începutul crizei până în prezent, arată un raport elaborat de experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).
"Unele instituţii financiare de importanţă sistemică au devenit mai mari şi chiar şi mai complexe după criză", avertizează specialiştii Fondului. Mai mult decât atât, ei spun că "practicile riscante de acordare a împrumuturilor au început să reapară".
Asta înseamnă că economia lumii se află într-o situaţie cel puţin la fel de gravă ca cea de la începutul crizei financiare declanşată, în 2008, odată cu falimentul băncii Lehman Brothers.
Problema instituţiilor financiare "prea mari ca să fie lăsate să cadă" este imposibil de ignorat şi dificil de rezolvat, se arată în documentul FMI.
Înainte de criză, guvernele permiteau instituţiilor financiare să-şi asume riscuri mari fără să fie supuse unei discipline speciale. Şi, când a venit criza, din cauza nivelului, complexităţii şi interconectivităţii acestora, a devenit prea dificilă gestionarea şi monitorizarea situaţiei acestora.
Ce trebuie să conţină o politică eficientă
Restructurarea care a urmat crizei a crescut nivelul concentrării în multe dintre sistemele financiare ale economiilor avansate, afectând stabilitatea şi competitivitatea.
În aceste condiţii, sunt necesare politici care să facă mai puţin probabilă căderea instituţiilor financiare şi, în cazul în care acest lucru nu poate fi evitat, procesul să fie cât mai puţin devastator. Totodată, rolul acestor politici este să restabilească ordinea în piaţă.
Elementele unui cadru potrivit de politici care să rezolve aceste probleme trebuie să conţină necesitatea unei lichidităţi mai mari, supravegherea intensivă, transparenţă îmbunătăţită şi rezoluţii eficiente la nivel naţional şi internaţional.
Pentru aceasta, trebuie elaborată metodologia care să identifice toate instituţiile financiare de importanţă sistemică, se spune în raport.