Restaurarea Castelului Corvinilor s-a încurcat în proiecte

Restaurarea Castelului Corvinilor s-a încurcat în proiecte

Cel mai important monument medieval cu rol dublu (civil şi militar) din România a avut parte doar de restaurări cu probleme. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, anunţă însă că, din septembrie încolo, lucrurile se vor schimba.

Restaurările repetate ale Castelului Corvinilor au ridicat tot timpul probleme: ba au fost prost făcute, ba au fost subfinanţate, ba au fost efectuate pe bucăţi. Primul dezastru-post decembrist la care a fost supus edificiul a avut loc în perioada 1994 – 1995, când la restaurarea acoperişului s-a lucrat cu zilieri necalificaţi şi nesupravegheaţi. Nu a durat mult până când s-a constatat, de exemplu, că în loc de ţiglă de calitatea l, pe castel a fost pusă ţiglă de calitatea a doua sau chiar a treia. La începutul deceniului trecut s-a derulat o altă operaţiune de renovare a acoperişului, însă doar 50% a fost refăcut. Cu doi ani în urmă a fost demarat un proiect în valoare totală de 3 milioane de euro pentru restaurarea componentelor artistice din piatră. Lucrările au fost însă oprite anul acesta de aceeaşi Comisie Naţională pentru Monumente Istorice care le acordase "unda verde" la început. Motivele sunt legate atât de reproşuri referitoare la metodele de lucru, dar şi de inexistenţa unui proiect general de restaurare. "În 1996 a fost întocmit un proiect general de restaurare, avizat de Ministerul Culturii. Acum însă, specialiştii ministerului consideră că vechiul proiect este total depăşit şi este necesar unul nou. Noi avem doar calitatea de beneficiari ai lucrărilor de restaurare, deci, mai multe nu putem comenta", spune directorul muzeului "Castelul Corvinilor", Nicolae Cerişer. Banner pentru ministru

Imediat după ce au aflat că ministrul culturii, Kelemen Hunor, se va afla în vizită la Deva şi Hunedoara (două dintre zecile de oraşe în care se sărbătoresc în această perioadă Zilele Maghiarilor de Pretutindeni), câţiva tineri hunedoreni au amplasat aproape de intrarea în edificiu un banner cu mesajul "Nu blocaţi fondurile pentru restaurarea Castelului". "L-am pus acolo şi am plecat, pentru că nu avem bani de plătit amenzi, dar nici nu mai putem suporta indiferenţa cu care este tratat cel mai important monument medieval din România", ne-a mărturisit unul dintre autorii ideii, care a dorit însă să rămână anonim. Ieri, la Deva, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat însă că nu doreşte să se cheltuiască bani pe restaurări făcute "pe bucăţi", fără un proiect de restaurare de ansamblu. "Anul trecut am vizitat castelul şi am văzut că lucrările de restaurare, într-o anumită zonă, lasă de dorit. În unele locuri, elementele originale au fost schimbate. Nu poţi să faci o restaurare pe bucăţi, sau una care se întinde pe durata a 20 de ani, pentru că atunci rezultatele sunt dezastruoase. Am decis să întocmim un proiect general de restaurare, lucru pentru care am şi alocat 150.000 de lei, iar din august-septembrie, după ce proiectul va fi avizat de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, vom merge mai departe cu restaurarea: sunt lucruri care trebuie refăcute, sunt lucruri care trebuie continuate. Oricum, nu abandonăm investiţia, chiar am intenţia să accelerăm lucrările", a adăugat ministrul culturii. Conform unor estimări mai vechi, restaurarea totală şi refuncţionalizarea parţială a Castelului Corvinilor ar costa cel puţin 5 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News