Cu canapele confortabile, tablouri, televizor şi chiar reviste, câinii din Capitală au şansa să se bucure de vacanţă la fel cum o fac şi proprietarii lor - la un hotel.
Imaginaţi-vă căţei pufoşi care abia s-au întors de la salon, sunt parfumaţi şi coafaţi, abia au luat masa din farfurii de porţelan şi vizionează relaxaţi serialul preferat de pe Diva TV. Aşa ceva vedeţi doar în filme.
La Pluto Pet Hotel din Bucureşti, singurul hotel din ţară pentru animale de companie, căţeii şi pisicile sunt răsfăţate, dar doar cât să se simtă ca acasă. Primesc totuşi şi tratamente cosmetice dacă aşa decid proprietarii lor şi li se deschide şi televizorul seara, ca să fie recreată atmosfera din propriul cămin şi să nu simtă despărţirea de stăpân.
Ei preferă însă uneori, de amuzament, să ronţăie câte un fotoliu sau să zdrenţuiască un covor, de toţi banii pe care stăpânii lor îl dau pentru cazare, preţuri care concurează cu cele din hotelurile în care îşi petrec aceştia vacanţa, la munte sau mare. Hotelul pentru câini nu-şi numără încă stelele dintr-un motiv simplu: niciunul dintre patrupedele care au trecut pe acolo nu şi-au exprimat dorinţa de a avea sală de conferinţe sau pistă de aterizare pentru elicoptere pe acoperiş.
Confort de VIP - Very Important Pet
Toto e liniştit. Stă frumos pe covor şi se bucură nevoie mare de vizitatori. Îi primeşte ca la el acasă, gudurându-se şi ţopăind de bucurie. E cuminte şi se lasă lesne luat în braţe de Robert Caraman, patronul hotelului şi dresor de meserie. Ăsta ar fi un avantaj al pet-hotelului: nicăieri în instituţiile de cazare pentru oameni nu-ţi bate patronul la uşă să-ţi ţină de urât sau să te întrebe cum ţi-a fost şederea, aşa cum se întâmplă aici.
Robert Caraman, un fel de Cezar Milan al României, ceva mai chipeş, îi face pe "chiriaşi" să ţopăie de bucurie la un mic gest sau să stea liniştiţi pe canapea, la aşteptarea unei noi comenzi. Ca să se poată desfăşura, stăpânii le-au asigurat un loc într-o cameră VIP - Very Important Pet, unde pe lângă o canapea, televizor, câteva reviste şi ceva mai mult spaţiu, animăluţele au şi o mică terasă pe care pot ieşi oricând. Pentru această cameră, care în lumea oamenilor ar putea concura cu un dormitor matrimonial, căţeii scot din buzunarul stăpânilor 150 de lei pe noapte, există şi camere de 60 sau 80 de lei pe noapte.
Înainte de a-i arăta cu degetul pe cei care apelează la acest serviciu şi a le arunca în faţă cuvântul "moft", Robert Caraman vine cu explicaţia. "În momentul în care un căţel sau o pisică ce trăieşte cinci ani, doi ani, trei ani într-un apartament îl lăsăm într-o pensiune simplă, stresul acestei schimbări de mediu este foarte mare, el este obişnuit cu un anumit confort termic, cu un anumit mediu.
În momentul în care îl iei din apartament şi-l duci într-o pensiune - şi marea majoritate sunt nişte ţarcuri cu o cuşcă în exterior - schimbarea asta generează un stres foarte puternic în viaţa unui animal de companie. Apar în primul rând probleme de comportament, nu mai mănâncă, latră, urlă, i se slăbeşte sistemul imunitar, poate să ia boli, tot felul de necazuri", explică acesta.
În plus, fiecare client primeşte un user şi o parolă şi poate de oriunde din lume să-şi urmărească pe calculator prietenul cel mai bun. Şi când vine vorba de "servitul mesei", căţeilor li se respectă programul de acasă. Căţeii pot să deguste mâncare specială pentru ei, organică sau gătită, în funcţie de indicaţii. Există şi o mică bucătărie unde se poate aranja repede un meniu. "Nu cer miel de Paşte şi porc de Crăciun, în primul rând că nu au voie", glumeşte dresorul.
SERVICII SUPLIMENTARE
Grădiniţă cu program prelungit şi taxi pentru animale
Ca să se adapteze tututor cererilor, Robert Caraman şi-a potrivit oferta şi pentru cei cu mai puţină dare de mână.
Astfel că a organizat în cadrul complexului Planeta Ham Ham, din care face parte şi hotelul, o pensiune în special pentru câinii de curte, unde un padoc costă 40 de lei pe noapte.
Clienţii pot să-şi supravegheze cei mai buni prieteni şi dacă îi lasă la padoc, fiindcă există un serviciu de webcam şi la padocuri.
Cei care nu vor să-şi scoată vecinii din minţi cu scâncetele animalelor pe care le lasă singure când merg la serviciu, pot să-şi aducă patrupedele la grădiniţă, unde căţeii stau în timpul zilei şi seara sunt luaţi acasă.
Dacă nu au timp să vină după căţel, stăpânii pot apela la pet-taxi, alt serviciu. Ca un părinte de copil, şi cel de căţel are la dispoziţie aproape acelaşi tip de servicii.