Anul acesta ar fi fost al doilea de creştere economică pentru România, dacă guvernanţii ar fi acceptat, anul trecut, să taie pensiile şi nu majorau TVA.
Politizarea regiilor de stat, dar şi greşeli politice, cum a fost majorarea de anul trecut a TVA, au prelungit perioada de criză a României, este de părere Traian Băsescu, preşedintele României.
În opinia sa, sectorul privat s-a reformat suficient în ultimii ani, devenind mai competitiv, însă sectorul de stat este cel care "nu permite în prezent economiei să fie competitivă".
Companiile publice au cumulat arierate, care "reprezintă o frână majoră pentru creşterea economică", declara, recent, Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI. Potrivit acestuia, întârzierile de plată ale societăţilor de stat reprezintă 5% din întreaga economie. "La companiile de stat se observă o creştere de personal nejustificată şi o nepăsare de a plăti către stat şi parteneri", a spus şi şeful statului.
Soluţia? Regiile publice trebuie depolitizate. Asta înseamnă că ele nu mai trebuie să fie subiect de negociere între partidele politice, iar directorii nu mai trebuie numiţi pe criterii politice. În opinia analiştilor economici, soluţia putea fi implementată cu mai mult timp în urmă.
Preşedintele spune însă că restructurarea regiilor, cumulată cu scăderea cu 25% a salariilor în sectorul bugetar, deja implementată, ar fi fost greu de gestionat din punct de vedere politic. Reacţia socială putea fi foarte puternică, în contextul presiunilor din partea sindicatelor, sub formă de greve şi care ar fi făcut măsurile greu de implementat.
"Desigur, preşedintele are dreptate dacă ne situăm în contextul crizei. Dar ar fi fost mult mai bine dacă această decizie s-ar fi luat în 2005, de exemplu", a spus analistul economic Ilie Şerbănescu, pentru EVZ.
Puteam ieşi din recesiune în 2010
Pot fi însă regiile depolitizate? Ce putere de decizie vor avea managerii privaţi? Preşedintele a dat exemplul companiei Apa Nova, concesionată de stat privaţilor, care au putere totală de decizie. "La un an după concesionare, compania nu a mai primit subvenţii", spune Traian Băsescu.
Nu doar regiile politizate au un trag în jos economia. Dacă parlamentarii, inclusiv cei ai PDL, ar fi acceptat anul trecut diminuarea pensiilor cu 10%, nu ar mai fi fost nevoie de creşterea TVA, spune preşedintele.
"Fără majorare, puteam ieşi din recesiune în 2010. Consumul ar fi crescut", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Ilie Şerbănescu crede însă că, "deşi redus, pe fondul crizei, consumul este peste productivitate. Dacă este stimulat, riscăm să revenim de unde am plecat în 2008".
CREŞTEREA PIB
Băsescu e optimist
România ar putea înregistra în 2011 o creştere economică de peste 2%, crede Traian Băsescu. "Oficial, ne menţinem însă la 1,5% (ca prognoză de creştere economică pentru 2011 - n.r. )".
În ceea ce priveşte inflaţia, preşedintele spune că "autorităţile vor trebui să stabilească un calendar de liberalizare a preţurilor de administrate la energie şi gaze", a mai spus preşedintele. Potrivit preşedintelui, acest calendar va ajuta banca centrală să atingă atingă ţintele de inflaţie fixate.