De ce şi-a retras Fondul Proprietatea jumătate din banii pe care-i avea în bănci

De ce şi-a retras Fondul Proprietatea jumătate din banii pe care-i avea în bănci

Fondul Proprietatea (FP) a retras din depozitele la bănci aproape jumătate din suma economisită prin aceste instrumente, în numai trei luni, potrivit raportului societăţii pe primul trimestru. Astfel, la 31 martie, FP avea în depozite bancare numai 598 milioane lei, faţă de 1,07 miliarde lei la sfârşitul anului trecut.

Astfel, managerul FP, Franklin Templeton, a retras de la băncile din România 473,19 milioane lei (peste 110 milioane euro) în numai trei luni.

În prezent, depozitele bancare deţin o pondere totală de 3,62% din activele FP. De când a devenit administratorul Fondului, în septembrie anul trecut, Franklin Templeton a retras de la bănci în total circa 1,75 miliarde de lei.

Această situaţie vine pe fondul diminuării dobânzilor pe care băncile le oferă pentru depozitele constituite.

Totuşi, oficialii Franklin Templeton ne-au declarat că "această situaţie se datorează faptului că au fost realizate noi investiţii în acţiuni pentru portofoliul Fondului Proprietatea".

Potrivit raportului trimestrial, în perioada ianuarie-martie 2011, investiţiile în acţiuni tranzacţionate pe pieţele de capital au crescut. Astfel, pe bursa românească investiţiile au urcat de la 4,93 miliarde lei, până la 6,19 miliarde lei, iar pe bursele străine FP a intrat ca investitor în această perioadă cu suma de 68,3 milioane euro, echivalentă cu 281,05 milioane lei.

La ce bănci îşi ţine banii Fondul Proprietatea De altfel, din luna noiembrie, FP a început să investească şi în titluri de stat. În total, la sfârşitul lunii martie, valoarea investiţiilor Fondului în titluri de stat se ridica la 283,56 milioane lei.

Fondul Proprietatea nu are niciun depozit în străinătate, toate depozitele sunt constituite la băncile din România.

Din întreaga ofertă bancară de pe piaţa românească au fost preferate şase bănci. Cea mai mare parte a banilor pe care îi ţine FP în depozite sunt la Marfin Bank (aproape 159 milioane lei), urmată de BRD (158,76 milioane lei). La BCR Fondul are 142,28 milioane lei, iar la Unicredit Ţiriac Bank are 65,63 milioane lei. Sume mai mici se află în depozite la Bancpost (47,6 milioane lei) şi Raiffeisen Bank (25 milioane lei).

Ne puteți urmări și pe Google News