Ghid de luptă cu un colesterol ridicat

Ghid de luptă cu un colesterol ridicat

30% dintre români au probleme din cauza colesterolului scăpat de sub control. Micul dejun şi anumite alimente consumate zilnic îi pot ajuta să-şi revină.

Problemele legate de un nivel prea mare al colesterolului fac parte din viaţa a 30% dintre români. În principal e vorba despre persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, cei mai afectaţi fiind bărbaţii (60% dintre cazuri).

"Este alarmant faptul că, în ultima perioadă, astfel de probleme au ajuns să fie prezente şi în rândul adolescenţilor. Problemele legate de colesterol sunt în creştere constantă în rândul populaţiei, din cauza alimentaţiei defectuoase, a lipsei de mişcare şi a stresului", spune medicul Răzvan Alexandru.

Medicii oferă un mic ghid al alimentaţiei sănătoase, cu accent pe "armele" ce pot regla nivelul colesterolului.

Cum luăm forma frigiderului din cauza meselor târzii

Marile probleme de sănătate ale românilor vin din noile obiceiuri de viaţă.

"Micul dejun în general este absent din viaţa noastră. Plecăm la serviciu fără să mâncăm, ne bem cafeaua şi fumăm la volan, pe stomacul gol, în drumul spre birou. Odată ajunşi la serviciu, ne luăm cu treaba, iar undeva în jurul orei 16.00 ni se face foame şi o tratăm cu dulciuri. Seara ajungem acasă, lihniţi de foame, intrăm în figider şi luăm forma lui", explică, pe scurt, nutriţionistul Lygia Alexandrescu stilul care a ajuns să domine viaţa multor români.

Ca să nu se ajungă la probleme severe de sănătate trebuie rezolvat în primul rând săritul peste mese, spune specialista.

O dietă echilibrată înseamnă trei mese şi două gustări pe zi, fără a fi vorba despre îmbuibare cu ceea ce consideră majoritatea românilor că înseamnă o masă sănătoasă - prăjeli, semipreparate, mezeluri şi deserturi dulci care au un termen de valabilitate foarte lung.

Varză, macrou, orez brun în loc de semipreparate

Ce e de făcut pentru a fi mai sănătoşi? "Sunt de evitat potenţatorii de gust, excesul de alcool, cofeină sau nicotină, sedentarismul. Să mâncăm sănătos nu este neaparat scump. Când mergem la cumpărături, în loc de semipreparate putem cumpăra varză, macrou, mălai, orez brun. Dacă ne gestionăm puţin timpul, seara putem să ne preparăm un sandvici pentru a doua zi ca mic dejun sau prânz, cu un pic de carne de curcan şi pâine de secară, de exemplu", exemplifică nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Nu prăjiţi în ulei de măsline, fără produse cu 0% grăsime

Pentru a evita depunerile de colesterol, specialisul recomandă consumarea peştelui cel puţin de două ori pe săptămână - somon, hering (cele mai eficiente) sau macrou, gătit însă oricum altfel decât prăjit (fiert, la grătar, la cuptor), folosirea uleiului de măsline extravirgin exclusiv în salate (prăjit este mult mai nociv decât oricare din celelalte uleiuri vegetale), a fructelor oleaginoase crude (seminţe, alune, migdale).

În plus, doctorii vă sfătuiesc să nu eliminaţi cu totul grăsimile din alimentaţie.

"În general, căutăm produse «fat free» sau care tind spre 0% grăsime. Inima nu e fericită în stilul acesta. Are nevoie şi ea de grăsimi, ca şi creierul, de altfel, deci trebuie să identificăm un echilibru. Recomandarea mea este să optăm pentru produse parţial degresate, brânzeturi mai puţin sărate - mozzarela, caş, chiar telemea, însă desărată", a mai recomandat medicul Lygia Alexandrescu.

Pe lista alimentelor ce pot fi mâncate fără restricţii fiindcă nu au colesterol sunt toate cele de origine vegetală (fructe, legume, cereale). Alimentele bogate în colesterol, care trebuie consumate cu moderaţie, sunt ţesuturile de origine animală, mai ales creierul, măduva spinării, dar şi untul. Vezi AICI 10 trucuri ca să arzi caloriile şi să nu te îngraşi şi AICI surprizele din produse "0%"

Ne puteți urmări și pe Google News