Fetiţa strivită de dulapul pe care se afla cadoul de Paşte nu mai poate vorbi
- Traian Deleanu
- 5 mai 2011, 13:06
Carmen, în vârstă de 3 ani, a scăpat cu viaţă datorită fratelui ei, cel care a purtat-o în braţe şapte kilometri, până în locul în care s-a putut întâlni cu ambulanţa.
Între ştirile despre destinaţii de Paşte şi reţete culinare, s-a stins rapid cea despre o fetiţă de 3 ani, ajunsă la spital în comă, după ce un dulap se prăbuşise peste ea. Fetiţa a fost cărată 7 kilometri în braţe de fratele ei, până la întâlnirea cu o ambulanţă. Pe dulapul prăbuşit era cadoul ei de Paşte: un fruct.
"Am găsit-o lângă dulap"
Elena şi Gheorghe Lăcătuş au şapte copii. Cei mai mici sunt Carmen, de 3 ani, şi Radu, de doar un an. Gheorghe îşi aminteşte că, înainte de Paşte, şi-a trimis feciorul cel mai mare, pe Gheorghiţă, să ia nişte dulciuri pentru copii, să aibă de Sărbători. A cumpărat patru banane. Cadoul a fost împărţit în două. "Le-am dat copiilor câte una şi restul le-am pus pe dulap. Să le dau de Paşte". Gheorghe opreşte povestea, să-şi înveleasă fetiţa.
"De dimineaţă, am început să curăţ nişte cartofi, să fac ceva de mâncare. I-am pus la băiat o felie de pâine în mână, să stea cuminte, iar pe fată o aveam pe scaun, alături, şi povesteam despre cum se vopsesc ouăle de Paşte", spune Elena. "După o vreme am mers în camera cealaltă să văd ce face băiatul, să nu cadă din pat. Nu am stat mai mult de un minut, când am auzit o bubuitură. Am găsit-o pe fetiţă pe jos, plină de sânge, lângă dulapul răsturnat. Am ţipat şi apoi nu mai ştiu nimic", povesteşte femeia.
A plecat cu soră-sa în braţe, 7 kilometri
Carmen îl văzuse pe fratele ei cel mare punând cele două banane rămase pe dulap. A vrut să îşi ia şi ea o banană, dar dulapul şubred şi vechi şi-a pierdut echilibrul. Tatăl, venit rapid în casă, şi-a găsit soţia leşinată şi fetiţa plină de sânge.
Au sunat la ambulanţă, însă până la fermă nu e drum de mers cu maşina, iar medicii sibieni nu s-au putut baza nici pe elicopterul SMURD, aflat la o altă intervenţie. "Gheorghiţă a sunat înapoi la ambulanţă şi a întrebat dacă nu poate să o care el. Doctorul i-a spus în ce poziţie să o ţină şi a plecat băiatul cu ea în braţe, 7 kilometri, până la ambulanţă. Dar Dumnezeu e bun şi a ajuns cu bine şi uite că trăieşte fetiţa mea", se închină Elena.
Cheltuieli prea mari
Gheorghiţă îşi iubeşte foarte mult sora: "Era cea mai jucăuşă, mereu plină de energie şi curioasă", o descrie el. După accident, au venit cu toţii la spital. A trebuit să dea declaraţii despre accident. Pentru că nu a putut fi şi la spital, şi la slujbă (îngrijea animalele unui consătean), a rămas fără serviciu. "Acum, caut altceva de lucru. Trebuie să găsim, ori eu, ori tata, căci fata are nevoie de medicamente", spune Gheorghiţă.
De când a ieşit din comă, fetiţa nu a mai putut vorbi. Medicii i-au prescris un tratament care presupune cheltuieli lunare de 300 de lei, din care injecţiile de 100 nu sunt compensate. 100 de lei înseamnă o treime din veniturile lunare ale familiei.
Transferată la Secţia de pediatrie a Spitalului de psihiatrie din Sibiu, Carmen a primit, cu ajutorul asistentelor, două perechi de pijamale şi un prosop. Elena spală prosopul în fiecare seară, să îl aibă curat a doua zi.
"Fetiţa se recuperează foarte bine. O să aibă nevoie câteva săptămâni de un cărucior, dar apoi va putea merge normal. Limbajul nu pot să spun în ce măsură o să îi revină", este rezervată dr. Paula Henzel.
La spital, a primit prima jucărie nouă din viaţa ei
Carmen şi mama ei vor mai rămâne internate cel mult o săptămână, apoi vor merge într-un alt sat rupt de lume, Buzd, la bunica alături de care locuieşte restul familiei. În spital, fetiţei i s-a descoperit o anemie severă, ceea ce înseamnă alte cheltuieli teribile pentru familia numeroasă.
Despre cazul lui Carmen s-a împrăştiat vestea între câţiva sibieni. Unul i-a făcut cadou o păpuşă, prima jucărie nouă din viaţa ei. Elena, uimită, îndrăz neşte să spere. "Dacă sunt unii care pot, dacă vor, 0752.868.721 e numărul lui Gheorghiţă... Să insiste, că nu are totdeauna semnal", zice fata.
"Fetiţa se recuperează foarte bine, va putea merge normal. Limbajul nu pot spune în ce măsură o să-i revină.", PAULA HENZEL, medic