Gravidele care se expun la Bisphenol A (BPA) în primul trimestru de sarcină au un risc foarte mare de a naşte copii cu probleme de respiraţie în primii trei ani de viaţă, este concluzia unui raport prezentat în cadrul Congresului Anual al Societăţilor Academice de Pediatrie.
Fetuşii care sunt expuşi la BPA în a 16-a săptămână de sarcină au un risc crescut de a suferi de şuierătură respiratorie acută în primii ani de viaţă, iar în cazul celor expuşi în a şasea lună de sarcină, riscul este dublu. Riscul este mult mai mic dacă sarcina este mai avansată. Studiul a fost efectut pe un eşantion de 367 de gravide, care au fost testate la a 16-a, respectiv a 26-a săptămână de sarcină, şi după ce au născut. 99% din gravide aveau un nivel crescut de BPA în urină. Ultimul studiu întăreşte seria de controverse legate de efectele nocive ale acestei substanţe asupra organismului, dar mai ales asupra copiilor. BPA, folosită la fabricarea materialelor plastic, este omniprezentă în viaţa de zi. Inclusiv caserolele pentru păstrarea alimentelor şi paharele de unică folosinţă conţin BPA. Creierul şi sistemul reproducător, cele mai afectate Studiile anterioare efectuate pe şoareci au asociat substanţa cu o serie de efecte negative asupra creierului, comportamentului şi sistemului reproducător al fetuşilor, bebeluşilor şi copiilor, potrivit Administraţiei Americane a Medicamentului şi Alimentului (FDA). Anul trecut, FDA a tras un semnal de alarmă, impunând o serie de măsuri care să limiteze expunerea oamenilor la bisphenol-A. Rezultatele cercetării sunt contestate de reprezentanţii unei firme americane care fabrică mase plastice (BPA Global Group): "Studiul, care a fost făcut pe un eşantion nesemnificativ şi nici nu a fost publicat în literatura de specialitate, nu poate stabili o relaţie de tip cauză-efect între expunerea la BPA şi riscul de probleme respiratorii la copii. Rezultatele nu au fost coroborate cu cele ale altor studii, care atestă că BPA este o substanţă sigură pentru sănătate", a declarat Steven Henteges, directorul companiei.
- Nu încălziţi în caserole şi nu gătiţi în staniol!
RECOMANDĂRI Autorităţile au emis următoarele recomandări pentru limitarea expunerii la BPA:
- cumpăraţi caserole marcate cu cifrele 1, 2, 4, 5 şi 6, care nu conţin BPA
- nu încălziţi mâncarea la microunde direct în caserole. Temperaturile extrem de ridicate pot descompune substaţele chimice.
- alegeţi fructe şi legume proaspete în locul celor congelate, al căror ambalaj poate conţine BPA
- folosiţi pahare din sticlă sau porţelan în locul celor de unică folosinţă
- păstraţi mâncarea în vase de oţel inoxidabil, nu în caserole
- evitaţi să luaţi bonurile sau chitanţele de la bancomate, întrucât substanţa folosită pentru imprimare poate conţine BPA