Administraţia judeţeană din Alba doreşte să "dedice" zona Cheilor Trascăului unui turism de nişă. Mai exact, aici ar urma să fie practicate drumeţiile, dar şi sporturile extreme, precum alpinismul şi parapanta.
Toate proiectele de dezvoltare turistică vor prinde contur începând cu luna iunie, când se vor finaliza lucrările la infrastructura rutieră. "Odată cu viabilizarea drumului judeţean DJ 107M, va trebui să dezvoltăm şi anumite produse turistice. Zona este una cu potenţial, şi nu numai că are potenţial, dar are şi notorietate în ceea ce înseamnă turismul în zona comunei Rimetea. Va trebui să dezvoltăm nişte produse turistice de nişă. Discutăm despre alpinism şi parapantă, produse turistice care au deja o anumită vechime în zonă. Sunt deja oameni care se dau cu parapanta, alpinişti sunt deja în Colţii Trascăului. Noi va trebui să dezvoltăm produsul ca să avem evenimente care să implice iubitori de astfel de sporturi atât din ţară, cât şi din străinătate", a declarat Dan Popescu, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Alba.
Turişti în special din Ungaria, Italia şi Germania
Popescu mai spune că deja s-au purtat discuţii cu reprezentanţii cluburilor sportive de profil. "Va trebui să punem cap la cap ideile lor cu ideile noastre. Sunt produse care sunt dezvoltate şi în alte zone şi care aduc pentru alte zone şi alte ţări venituri importante. Zona este deosebită pentru acest sport extrem, pentru parapantă, iar pentru alpinişti există trasee în zonă, noi trebuie doar să le dezvoltăm. Sunt şi trasee de drumeţie, ele sunt deja dezvoltate de turismul din Rimetea ", a explicat Dan Popescu. Numărul de turişti care vizitează anual comuna Rimetea este, în medie de zece ori mai mare decât populaţia comunei, fiind vorba în special de turişti maghiari, dar şi italieni sau germani. Proiect de conservare a Cetăţii Colţeşti
Tot din punctul de vedere al punerii în valoare turistică a zonei, va fi demarat un proiect de conservare şi de punere în valoare a Cetăţii Colţeşti, aflată la câţiva kilometri de comuna Rimetea. "Acolo, în primă etapă va fi vorba despre un iluminat arhitectural şi anumite belvederi în zona castelului de la Colţeşti, care pot fi exploatate turistic. Dorim să găsim şi fondurile necesare pentru conservare. O astfel de cetate, conservarea ei este destul de scumpă, câteva milioane de euro. Intervenţiile de conservare pot să fie uneori mai scumpe decât intervenţiile de reabilitare", a mai precizat directorul Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Alba.