Companiile care nu şi-au definitivat în februarie situaţia financiară pe anul trecut trebuie să depună la Fisc declaraţia de profit până pe data de 25 aprilie.
Firmele din România trebuie să depună la Fisc, până pe 25 aprilie inclusiv, declaraţia anuală pe profit, formularul 101. Atenţie, termenul nu se referă la societăţile care şi-au definitivat situaţiile financiare până pe data de 25 februarie, adică la cele care obţin cea mai mare parte a veniturilor din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, precum şi din pomicultură şi viticultură.
Restul contribuabililor au ca termen 25 aprilie. Potrivit reglementărilor emise de Fisc anul trecut, după eliminarea impozitului minim, firmele care, până la 1 octombrie 2010, au plătit impozitul minim îşi vor întocmi actele pe două perioade fiscale distincte. Pentru fiecare perioadă, companiile vor stabili şi vor definitiva impozitul pe profit conform dispoziţiilor specifice.
Modalităţi de calcul
Astfel, pentru perioada 1 ianuarie- 30 septembrie 2010, impozitul pe profit datorat se stabileşte în urma comparaţiei dintre impozitul pe profit aferent acestei perioade şi impozitul minim anual, recalculat pentru primele nouă luni ale anului trecut. Practic, firmele vor trece impozitul minim sau, dacă valoarea acestuia este mai mică decât impozitul pe profit, îl vor declara pe acesta din urmă. Pentru perioada 1 octombrie-31 decembrie 2010, impozitul pe profit se determină potrivit metodologiei de calcul prevăzută în Codul Fiscal.
Începând din 2012, toate firmele vor plăti impozitul pe profit aşa cum îl plătesc în prezent băncile. Impozitul pe profit va fi plătit trimestrial, în funcţie de profitul înregistrat în anul pre ce dent actualizat cu rata inflaţiei. Eventualele diferenţe se vor regulariza la finele anului. Iniţial, guvernul a introdus această obligaţie pentru anul 2010, însă a amânato până în 2012. 2012 este anul de când toate firmele vor plăti impozit anticipat pe profit