Horia Colibăşanu, o nouă expediţie în Himalaya

Horia Colibăşanu, o nouă expediţie în Himalaya

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu pleacă, marţi, într-o nouă expediţie în Himalaya, în cadrul căreia va urca pe vârfurile Makalu şi Lhotse, de peste 8.000 de metri, şi, în premieră românească, vrea să cucerească unul dintre vârfuri pe o rută neutilizată până acum de alpinişti.

Primul vârf este Makalu, de 8.463 m, al cincilea vârf din lume ca înălţime, iar de acolo Horia Colibăşanu vrea să abordeze vârful Lhotse, de 8.516 m. Expediţia va dura două luni, iar în primă fază Colibăşanu va urca pe munte alături de o echipă internaţională, din care fac parte doi dintre partenerii din expediţia Anapurna 2010, spaniolii Jorge Egocheaga şi Martin Ramos. Împreună cu ei, timişoreanul va încerca şi abordarea vârfului Lhotse. "Să urci doi optmiiari unul după altul este o mare problemă şi fizică, pentru că în primul rând trebuie să rezişti fizic, dar e şi o problemă psihică, pentu că este foarte greu să îţi găseşti motivaţia să continui. E ca şi când termini un maraton şi eşti anunţat că mai trebuie să faci unul după o oră", explică Horia Colibăşanu.

Buget de 12.000 de euro

Pe 7 aprilie alpinistul timişorean va ajunge în Nepal, unde va urma un prograjm de tracking de o săptămână, iar pe 14 aprilie se va afla în tabăra de bază pentru Makalu. Principalul obiectiv al primei părţi a expediţiei, urcarea vârfului Makalu, este de fapt, "aclimatizarea pe un vârf de peste 8.000 de metr", spune alpinistul. La începutul lunii mai el ar urma să ajungă în tabăra de bază pentru Lhotse şi Everest. "Lhotse ar fi premieră românească. Vârful are un pasaj periculos, o casacadă de gheaţă de câţiva kilometri, care face parte din ruta spre Everest. Planul nostru este să o traversăm cât mai repede. Dacă condiţiile o vor permite, vom încerca să realizăm o rută nouă pe Lhotse", a mai declarat alpinistul care, s-a antrenat, în sala de forţă, împreună cu Mihai Alexandru, preparatorul fizic al echipei Poli Timişoara. Bugetul expediţiei, suportat, în cea mai mare parte de Primăria Slatina, se ridică la 12.000 de euro, din care 4.000 de euro vor asigura cele două taxe de vârf.

Ne puteți urmări și pe Google News