Cum să vă renegociaţi salariul pe timp de criză

Cum să vă renegociaţi salariul pe timp de criză

Specialiştii în resurse umane atrag atenţia că un salariu mai mare nu se obţine cu demisia pe masă, ci prin argumente şi rezultate palpabile.

Chiar dacă efectele crizei financiare se resimt încă pe piaţa muncii din România, există totuşi domenii în care piaţa îşi revine. Drept urmare, specialiştii în resurse umane vă recomandă să nu vă lăsaţi descurajaţi şi să nu renunţaţi la a vă negocia salariul sau chiar alte bonusuri. În acest sens, specialiştii susţin că este o idee proastă să ameninţaţi cu demisia pentru a vi se mări salariul.

În plus, înainte de a veni cu cerinţe exagerate este bine să vă documentaţi cu privire la bugetul firmei la care lucraţi şi să vă asiguraţi că aveţi argumente convingătoare pentru a vă susţine cererea.

Reporterii EVZ au contactat o serie de specialişti în resurse umane care au pus la punct câţiva paşi pe care este bine să-i aveţi în vedere atunci când vă decideţi să vă renegociaţi salariul.

1. Mergeţi la negocieri după ce aţi finalizat un proiect important

Momentul negocierii trebuie ales cu mare tact şi cel mai bine este să "vă ridicaţi cu pretenţii" după o perioadă îmbelşugată.

"Du-te la negociere după o perioadă de muncă susţinută, în care toate proiectele tale au fost finalizate cu succes. Argumentează cum proiectele pe care le-ai finalizat au ajutat compania. Fă-ţi şi o listă cu rezultatele tale din ultima perioadă, într-o manieră măsurabilă, nu doar calitativă, şi încearcă să demonstrezi că me riţi mai mult", vă sfătuieşte Bogdana Zincă, consultant resurse umane alljobs4all.ro.

De asemenea, un bun moment pentru negocieri este şi perioada ce urmează evaluărilor periodice din compania unde sunteţi an gajaţi.

"Evaluarea individuală periodică reprezintă un bun moment de bilanţ, în cadrul căruia poţi releva realizările per sonale şi ariile unde te poţi îmbunătăţi. Într-un astfel de moment, poţi fi convingător în încercarea obţinerii unor beneficii", adaugă la rândul ei Oana Mănăilă, IT&C Recruitment Consultant la Brainspotting.

2. Documentaţi-vă cu privire la beneficiile oferite de firmă O regulă de bază este "Nu cere ceva ce compania nu-ţi poate oferi", pentru că eşecul este garantat.

"Puteţi face acest lucru chiar şi înainte de a vă alătura unui angajator. Modalitatea în care compania recompensează performan ţele angajaţilor săi vă va furniza informaţii despre cum puteţi fi evaluat şi remunerat", mai spune specialistul în resurse umane Oana Mănăilă. În funcţie de aceste informaţii vă puteţi decide dacă să acceptaţi sau nu oferta angajatorului.

3. Nu condiţionaţi beneficiile de statutul de angajat

Specialiştii mai atrag atenţia şi asupra faptului că negocierea beneficiilor trebuie privită ca o negociere de salariu în cadrul unui interviu, unde chiar dacă aveţi atuuri nu înseamnă că sunteţi indispensabil.

"Fiţi profesionişti, adoptaţi o atitudine serioasă şi fiţi stăpân pe dumneavoastră. În acelaşi timp, e important să fiţi flexibili şi, mai ales, să nu condiţionaţi statutul pe care îl aveţi în cadrul companiei. Chiar dacă nu vi se oferă ce doriţi asta nu vă dă dreptul la o atitudine agresivă", atenţionează consultantul Bogdana Zincă. Nu uitaţi că şi peste câteva luni mai puteţi profita de o şansă. Nu este totul pierdut. 4. Apelaţi la superiorul direct

Atunci când vă hotărâţi să vă negociaţi salariul, specialiştii spun că cel mai indicat ar fi să vorbiţi cu superiorul direct. Chiar dacă el nu are putere de decizie în cadrul companiei, poate influenţa totuşi decizia finală. El este cel care cunoaşte cel mai bine munca pe care o depuneţi şi, mai ales, rezultatele acesteia.

5. Asiguraţi-vă că şeful are timp de negocieri

Înainte de a stabili o întâlnire cu superiorul, asiguraţi-vă că are timpul necesar pentru a vă asculta. Un moment ales într-o zi în care este stresat sau presat cu întâlniri importante nu va face decât ca negocierea să treacă neobservată. Este posibil chiar să aibă efecte negative dacă celelalte întâlniri ale şefului nu sunt aşa cum şi-ar fi dorit.

Specialiştii în resurse umane recomandă să nu vă prezentanţi în faţa superiorului dacă nu aveţi un discurs foarte bine articulat şi o structură argumentativă foarte clară.

Şi nu uitaţi de limbajul non-verbal: priviţi- l în ochi, vorbiţi răspicat şi fiţi cât mai convingător cu putinţă. Dacă nu aţi mai fost pus în această postură, poate ar fi indicat să faceţi o repetiţie în faţa oglinzii.

6. Învăţaţi din propria experienţă

Dacă nu sunteţi pentru prima oară în situaţia de a renegocia salariul, reamintiţi-vă ce greşeli aţi făcut şi încercaţi să le evitaţi. Gândiţi-vă cum aţi procedat atunci când aţi reuşit să vă convingeţi şeful să vă plătească mai bine. "Duceţi-vă la negociere după o perioadă în care toate proiectele au fost finalizate cu succes." BOGDAN ZINCĂ, consultant resurse umane "Evaluarea individuală periodică reprezintă un moment în care puteţi fi convingător." OANA MĂNĂILĂ, consultant Brainspotting

"Fiţi flexibili şi, mai ales, nu condiţionaţi statutul pe care îl aveţi în cadrul companiei." BOGDAN ZINCĂ, consultant resurse umane

Ne puteți urmări și pe Google News