Institutul Inimii din Cluj a rămas fără bani

Institutul Inimii din Cluj a rămas fără bani

Medicii din Cluj-Napoca trimit copii cu malformaţii să se opereze în străinătate deoarece au bani pentru o singură intervenţie pe lună.

Medicii de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca îi trimit pe micuţii cu malformaţii la inimă să se opereze în străinătate deoarece nu au bani decât pentru o operaţie pe lună.

Se ajunge la situaţia paradoxală în care, în timp ce o asemenea operaţie costă în România 5.000 de euro, Ministerul Sănătăţii decontează intervenţii în valoare de 50.000 de euro în Franţa sau Germania, în baza formularului E 112.

Materiale pentru urgenţe

Pentru acest an, Ministerul Sănătăţii a aprobat efectuarea doar a 16 operaţii în cazul copiilor cu malformaţii la inimă. Directorul Institutului Inimii, medicul Tudor Simionescu a declarat că anul acesta spitalul a primit fonduri doar pentru efectuarea a 16 operaţii la copii. “Am primit 97.000 de lei bani care ne ajung pentru 16 operaţii. Anul trecut am primit 695.000 de lei pentru operaţiile la copii. Încă mai facem operaţii la copii cu materiale care ne-au rămas de anul trecut", a spus doctorul Simionescu. Ultimul copil operat la Cluj e un bebeluş de zece zile. "A prins ultimul tren, să zicem. Mai avem materiale sanitare doar pentru cazuri de urgenţă. Dacă acest copil ar fi fost operat oriunde în străinătate, ar fi costat 10.000 de euro doar pentru transport şi alte 20.000-30.000 de euro pentru tratament", adaugă dr. Chira. Copii trimişi în Germania "Din cauză că ne lipsesc materialele sanitare, trimitem copii la operat în străinătate. Am făcut şapte sau opt formulare doar în ultimele două săptămâni. Pe toate am scris că nu putem opera din lipsuri materiale", explică chirurgul cardio-vascular Manuel Chira. Un astfel de caz este cel al micuţului Alexandru R., care s-a născut pe 9 martie şi nu are valva mitrală. Medicul chirurg Manuel Chira susţine că diagnosticul este foarte grav şi că se impune intervenţia de urgenţă. Drept urmare, medicul a fost nevoit să completeze un formular E112, în bază căruia micuţul să poată fi operat la Clinica de Cardiologie din Dortmund, Germania. În formularul respectiv, medicii arată că “operaţia nu poate fi efectuată din lipsa materialelor, lipsa fondurilor de la Ministerul Sănătăţii şi Casa Judeţeană de Asigurări. Nici la Târgu Mureş operaţia nu poate fi efectuate deoarece există o listă de aşteptare de două-trei luni". Iniţial, directorul institutului a negat că pe formularele E112 au fost trecute motive legate de lipsa materialelor sanitare sau a fondurilor, însă după ce văzut formularul, pe care se afla şi semnătura lui, şi-a schimbat declaraţiile. "Am semnat ca primarul. Această operaţie poate fi făcută în România, dar medicii de la noi nu au destulă experienţă să o facă", conchide medicul Tudor Simionescu. S-a stricat avionul sanitar

Bunicul copilului Alexandru R. ne-a declarat că acesta ar fi trebuit transportat la Dortmund chiar astăzi, dar din cauza unor defecţiuni avionul sanitar nu a putut decola de la Bucureşti. "Nu ştiu ce să mai zic. Dacă România stă într-un singur avion atunci chiar nu mai ştiu ce să zic. Bine că pentru alţii sunt bani să fie luaţi cu elicopterul de pe DN 1 din cauza circulaţiei aglomerate, dar pentru un copil de 9 zile care trebuie operat de urgenţă nu există. Medicii români sunt foarte buni şi au făcut tot posibilul, dar mă întreb de ce nu se poate rezolva cu transportul. M-am oferit să plătesc", ne-a declarat Adrian R.

În replică, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că micuţul va fi transportat în Germania şi că preţul transportului, de 10.000 de euro, va fi suportat 50% de familie şi 50% de Fundaţia SMURD.

Tot din cauza lipsei de fonduri, alte familii au ajuns în situaţii de-a dreptul tragice. Un astfel de exemplu este cel Crinei D., un bebeluş de trei zile, născută cu o malformaţie gravă şi pe care părinţii au transportat-o la clinica din Dortmund cu o cursă Wizz Air. “Copilul a fost operat luni şi se simte foarte bine. Din păcate aceste situaţii nasc adevărate drame. Am completat formularul E112, iar părinţii şi-au luat copilul şi au plecat cu avionul de linie", conchide medicul chirurg Manuel Chira. Raed Arafat: "Trebuie să analizăm situaţia"

Secretarul de stat Raed Arafat ne-a declarat că a aflat despre situaţia de la Cluj şi că l-a contactat pe medicul Manuel Chira în legătură cu numărul mare de formulare E 112 completate.

"Nu ştiu dacă e o problemă sau nu. Avem un semnal că se completează formularul 112 pentru toţi copiii, trebuie să analizăm situaţia şi să vedem dacă e vorba despre o lipsă de fonduri sau există alte motive. Dacă e o lipsă de fonduri, atunci de ce a apărut acum? Normal că e mai ieftin să dăm banii în România decât în Germania", afirmă Raed Arafat. Arafat spune că, deşi fondurile alocate programului de cardiologie au fost mai mari, datoriile au făcut să rămână mai puţini bani.

Ne puteți urmări și pe Google News