Pata antisemitismului afectează Casa Dior şi după Galliano

Pata antisemitismului afectează Casa Dior şi după Galliano

Sugerând istoria lungă a simpatiilor naziste în familia Dior, presa internaţională evocă povestea rebelei Françoise, nepoata întemeietorului companiei, condamnată pentru complot la arderea unei sinagogi.

Îndepărtarea lui John Galliano (50 de ani), geniu al modei demis de la Dior după ce a făcut declaraţii antisemite şocante, nu va spăla imaginea prestigioasei case de modă.

Numele companiei ţine în continuare capul de afiş în presa internaţională, în poveşti legate de pasiunile naziste ale întemeietorilor săi. Presa reamintea, ieri, că Françoise Dior, una dintre nepoatele celebrului Christian Dior, a fost căsătorită cu Colin Jordan, cea mai importantă figură a neonazismului în Marea Britanie.

Ştirea avea să apară la doar câteva zile după ce Sidney Toledano, director executiv al "Dior Couture", încerca din răsputeri să aplaneze scandalul iscat de Galliano, de 15 ani colaborator al casei de modă Dior, care zilele trecute i-a spus unei femei că-l admiră pe Hitler şi că strămoşii ei ar fi trebuit să fie gazaţi.

"Cuvintele domnului Galliano sunt în totală contradicţie cu valorile esenţiale pe care casa Christian Dior le-a apărat întotdeauna", declara Sidney Toledano.

Presa internaţională s-a grăbit însă să demonstreze că pasiunile şi credinţele familiei Dior ar putea fi în contradicţie cu valorile evocate oficial.

Acuzată de arderea unei sinagogi

Françoise Dior a fost iniţial monarhistă, scrie cotidianului britanic "The Times", căsătorită cu contele Robert-Henry de Caumont La Force. După moartea lui Louis II, La Force a încercat fără succes să acceadă pe tronul regatului Monaco.

La doar doi ani după ce singura sa fiică, Anne- Marie Christiane, s-a sinucis, cuplul a divorţat, iar Françoise a plecat la Londra şi s-a îndrăgostit de John Tyndall, descris de "The Times" ca fiind un tip cunoscut pentru antisemitismul său virulent. Logodna a fost ruptă însă, iar pe 5 octombrie 1963 Françoise Dior s-a căsătorit cu Colin Jordan.

Două zile mai târziu "The Times" a publicat un articol în care descria modul straniu în care s-a desfăşurat nunta celor doi. În timpul ceremoniei, fiecare membru al cuplului şi-a crestat degetul inelar pentru a lăsa să curgă sânge - un ritual vechi din ţările nordice.

În 1968, Françoise Dior a fost condamnată la 18 luni de detenţie deoarece a complotat la arderea unei sinagogi. Este de amintit şi faptul că ambii iubiţi ai nepoatei lui Dior (Tyndall cât şi Jordan), au fost membri fondatori ai "Mişcării naţional-sociale engleze", grup neonazist cunoscut pentru viziunile antisemite.

"Îl iubesc pe Hitler!"

Simpatia lui John Galliano pentru Hitler îl poate costa libertatea, având în vedere că cei care i-au auzit discursul, Géraldine Bloch, în vârstă de 35 de ani, şi prietenul său Philippe Virgiti, de 41 de ani, au depus plângere, scandalizaţi de înjuriile cu caracter antisemit pe care acesta le-a proferat la adresa lor.

Cei doi au fost agresaţi de Galliano pe când luau masa într-un restaurant din centrul Parisului. Procesul poate să înceapă în luna aprilie, iar dacă va fi găsit vinovat, geniul modei va fi nevoit să plătească o amendă de aproximativ 23.000 de euro şi să-şi petreacă 6 luni după gratii. Şi tot acest scandal într-un Vest în care marile companii au o grijă aparte să nu lezeze interese sau să-şi atragă antipatii pe motive etnice sau rasiale.

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/TmBf_G8FIRo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Casa Dior nu este singura al cărei nume a fost asociat de-a lungul timpului cu o serie de cuvinte precum nazism şi antisemitism. Hugo Boss, fondatorul casei de modă cu acelaşi nume, a fost atât membru al Partidului Nazist, cât şi sponsor al SS (denumirea prescurtată a "Schutzstaffel", organizaţia paramilitară fascistă ce reprezenta Partidul Nazist). După ce în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a creat şi confecţionat uniforme pentru soldaţii germani - folosind prizonieri de război şi ocnaşi din Statele Baltice, Polonia, Belgia, fosta Uniune Sovietică sau fosta Cehoslovacie - designerul a ajuns aproape falit, căci numele său era puternic asociat cu cel al partidului lui Hitler. Pe acest motiv, Hugo Boss a plătit o amendă de 100.000 de mărci germane, fiindu-i retrase atât dreptul de vot, cât şi acela de a-şi conduce afacerea.

Ne puteți urmări și pe Google News