Începe IPTV: televiziunea plonjează în oceanul web

Începe IPTV: televiziunea plonjează în oceanul web

Cabliştii oferă deja pachete de televiziune interactivă. IPTV înseamnă unificarea facilităţilor internetului cu conţinutul TV.

Românii se familiarizează cu un nou acronim la modă, dar foarte puţini ştiu ce înseamnă de fapt IPTV, termenul despre care operatorii de telecablu vorbesc tot mai mult.

IPTV înseamnă Internet Protocol Television şi e noul standard în transmisiile TV, cum erau cu 40 de ani în urmă sistemele PAL şi SECAM.

Mai clar, IPTV reprezintă unificarea facilităţilor internetului (navigare, interactivitate) cu conţinutul asigurat de posturile TV.

RDS a anunţat că au început testele pentru implementarea IPTV, dar mai există operatori care oferă deja abonamente pentru acest serviciu.

Pachet de 160 de canale

Clientul primeşte o cutiuţă (Set Top Box) care decodifică semnalul IPTV. Prin Set Top Box poţi înregistra emisiuni (fără să mai ai nevoie de un DVD Recorder), poţi derula înainte şi înapoi o emisiune înregistrată, poţi face stop-cadru sau poţi programa aparatul să-ţi difuzeze o emisiune care a avut loc cu 48 de ore în urmă. Şi îţi mai asigură transmisie HD.

În plus, pentru că reţelele IPTV au lăţime de bandă mai mare, numărul de canale pe care le poţi urmări este mult mai mare. iNES IPTV, una dintre primele firme care a adus acest pachet, are peste 160 de canale, în timp ce un operator de cablu oferă cel mult 90-100 de posturi.

Abonament de 18 euro pe lună

Modelul televizorului nu contează, acest sistem putând fi adaptat chiar şi la cele vechi, însă calitatea imaginilor şi cea a sunetului vor avea de suferit.

Pe lângă RDS, care a anunţat că testează sistemul IPTV, mai există şi alţi operatori care oferă acest serviciu. La Romtelecom un abonament costă în jur de 18 euro/lună. La iNES, care distribuie doar în Bucureşti, taxa de instalare este de aproximativ 500 de euro. Pachetul format din IPTV, internet şi două linii telefonice fixe costă 50 de euro/lună.

CABLURI

Cum îţi conectezi computerul la televizor

  • HDMI 1.3 (High-Definition Multimedia Interface). În prezent e una dintre cele mai folosite şi mai avansate tehnologii de transmitere a sunetului şi a semnalului video. Pentru a conecta computerul cu televizorul trebuie să ai ieşire HDMI pe placa video, în zona unde se conectează monitorul şi intrare de acelaşi tip pe televizor. Calitatea imaginii este high definition, iar sunetul e foarte bun. Un astfel de cablu, cu mufe HDMI la ambele capete costă în jur de 40 de lei.
  • VGA (Video Graphics Array). Este un sistem ceva mai vechi care permite doar transmiterea semnalului video. Practic, poţi vedea imaginile pe TV, iar sunetul în sistemul audio al computerului. Un cablu costă în jur de 20 de lei.
  • VGA - HDMI. Cu acest tip de cablu îţi poţi conecta calculatorul la TV dacă placa video e ceva mai veche şi are doar ieşire VGA. Şi în acest caz poţi transmite doar imagine fără sunet. Un cablu costă în jur de 30 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News