Ministru francez: „Dacă Bulgaria nu e gata, nici România nu poate intra în Schengen”
- Flavius Toader
- 7 februarie 2011, 00:11
„Dacă România şi Bulgaria sunt gata să intre anul acesta (în Schengen, n.r.) şi există toate garanţiile că sunt pregătite, atunci noi nu ne vom opune. Dar dacă sunt gata anul viitor sau în doi ani, vor intra anul viitor sau în doi ani” a declarat pentru RFI, ministrul francez al afacerilor europene, Laurent Wauquiez. El a subliniat însă că aderarea în următoarele trei luni este imposibilă. „Bulgaria nu e gata, nici România nu poate intra”, a spus oficialul francez.
Wauquiez a precizat că dosarul aderării la Schengen „nu este numai unul românesc”, ci românesc şi bulgăresc. „Pentru moment, rapoartele ne spun că Bulgaria nu este gata. Şi, cum nu s-a facut nimic pentru acoperirea Schengen a frontierei dintre România şi Bulgaria, România nu poate adera singură. Trebuie ca ambele ţări să fie pregătite”, a spus ministrul francez la RFI.
Oficialul a amintit totodată că lupta împotriva corupţiei nu a adus încă rezultatele aşteptate. „Ştim că guvernul român încearcă să ducă o luptă nemiloasă cu acest fenomen, dar din rapoartele pe care le primim există încă probleme serioase cu corupţia în România şi Bulgaria", a spus el.
Wauquiez a mai subliniat că mai multe ţări din UE au rezerve faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi a asigurat că poziţia Franţei nu este una uşoară.
„E o decizie grea şi dificilă pe plan afectiv. România e o ţară cu care avem legături afective şi de prietenie extrem de profunde. Recunosc ca nu e usor. Comunic cu prietenii din România şi nu mă simt bine, stiu că pentru ei nu e deloc plăcut să audă astfel de mesaje. Am convingerea însă că nu e în interesul României şi Bulgariei să aibă parte de o aderare pripită şi apoi să fie criticate de toata lumea", a spus ministrul.
Sâmbătă, şi ministrul germani de interne, Thomas de Maziere, a reconfirmat poziţia ţării sale, care se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen în martie. El a spus însă că în UE se discută acum despre un compromis.
„Preşedinţia ungară depune multe eforturi pentru a obţine un rezultat. Am discutat ieri şi cu omologul meu polonez a cărui ţară va prelua preşedinţia UE la vară. Cu toţii lucrăm pentru găsirea unui compromis. Aşteptăm însă şi rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a spus oficialul. La sfârşitul anului 2010, Maziere şi omologul său francez, Brice Hortefeux, şi-au exprimat dezacordul faţă de aderarea Romniei și Bulgariei la spaţiul european fără frontiere, invocând problemele cu care se confruntă încă cele două țări în domeniul justiției și al luptei anticorupție.