Tunisia: bogăţiile familiei prezidenţiale stârnesc furia populaţiei
- Flavius Toader
- 18 ianuarie 2011, 21:17
Zilele tulburate de protestele şi de luptele de stradă din Tunisia le-au permis oamenilor să pătrundă în unele dintre reşedinţele părăsite de membrii familiei prezidenţiale şi să jefuiască „bogăţiile” găsite acolo sau pur şi simplu să distrugă totul în cale, dezgustaţi de luxul în care conducătorii lor au trăit, notează Euronews. Preşedintele Ben Ali a fugit din ţară vineri, la apogeul protestelor anti-guvernamentale, după 23 de ani petrecuţi în fruntea ţării.
„Ăsta e porţelan de Limoges, aici sunt banii noştri”, spune un bărbat care ţine în mână câteva cioburi rămase din vesela găsită în una dintre vilele impozante, care aparținea unui nepot al președintelui Ben Ali. „Există oameni care nu îşi pot cumpăra lapte şi iată aici, cristal”, observă o femeie, arătând spre un candelabru distrus. Vila luxoasă din oraşul Hammamet, surprinsă de imaginile televiziunilor locale, e înconjurată de palmieri, are în faţă o piscină, acum murdară, şi se află la doi paşi de Marea Mediterană. Casa este acum golită de mobilier. Localnicii au luat totul, inclusiv întrerupătoarele electrice sau instalaţiile sanitare. Unele imagini i-au surprins pe oameni în timp ce trăgeau de furtunele instalaţiei de irigaţie din grădină. Alții s-au mulțumit să scoată din pământ palmierii mai mici plantați în fața casei.
Pereţii sunt negri de fum, bucăţi de tencuială îngreunează mersul localnicilor care au venit în număr mare să vadă cum trăiau preşedintele şi familia sa. Unii oameni se opresc să se fotografieze pe terasa cu vedere spre mare. Exproprieri pentru binele conducătorilor Locul reşedinţei a aparţinut iniţial altcuiva. Un localnic, Bashir Ghabsi, spune pentru Wall Street Journal că familia sa era proprietara terenului, pe care creşteau portocali şi legume. Ulterior, terenul a devenit loc de joacă pentru copii, iar în urmă cu trei ani a fost confiscat de guvern. În spatele zidului ridicat rapid a apărut vila unde familia preşedintelui organiza petreceri la sfârşit de săptămână, spun localncii.
Oraşul Hammamet i-a atras în mod deosebit pe membrii familiei prezidenţiale – mulţi dintre aceştia au devenit proprietari ai unor vile plasate pe malul mării. Multe dintre terenurile pe care se află casele luxoase au fost expropriate de guvern, în interesul public. Alte vile au rămas neatinse de furia oamenilor.
Șefa clanului mafiot Vilele luxoase care au stârnit furia tunisienilor sunt doar un semn al averii strânse de familia prezidențială prin corupție. Clanul grupat în jurul Leilei Ben Ali, cea de-a doua soţie a fostului dictator tunisian, a strâns o avere de sute de milioane de euro după ce a parazitat întreaga economie a ţării care părea să fi devenit, în timp, o afacere de familie.
Fosta coafeză, interfaţa unei reţele de tip mafiot care acaparase orice domeniu de activitate din statul nord-african, este suspectată de serviciile secrete franceze că a fugit din Tunisia cu 1,5 tone de aur, în valoare de 45 de milioane de euro, scrie ziarul "Le Figaro". Aurul s-ar afla acum în Elveţia, susţin oficialii francezi.