Baconschi e dispus să demisioneze, dacă premierul îi cere acest lucru

Baconschi e dispus să demisioneze, dacă premierul îi cere acest lucru

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat în seara aceasta că este dispus să demisioneze dacă premierul îi cere acest lucru şi dacă este găsit vinovat de întârzierea aderării României la Schengen.

"Dacă primul-ministru îmi cere acest lucru (demisia, n.r.), demisionez fără niciun fel de problemă, dacă eu sunt considerat vinovat pentru problemele legate de MCV şi acum de Schengen", a declarat ministrul de externe, la TVR.

"Eu am de gestionat, ca membru al guvernului, tot ce ţinea de implementarea aquis-ului Schengen, deci, nu am, ca minister, nicio legătură cu MCV-ul. Există o coresponsabilitate a întregii societăţi româneşti faţă de întârzierea termenului de acces la Schengen", a adăugat Baconschi. Cu câteva ore mai devreme, ministrul de externe a fost nevoit să intervină pentru a clarifica declaraţiile făcute în urmă cu câteva zile cu privire la riposta României în dosarul Schengen. "Aş vrea să descurajez speculaţiile gratuite care s-au făcut, toate afirmaţiile mele din interviul pe care l-am acordat ziarului Adevărul sunt cât se poate de limpezi. Nu are nicio legătură Croaţia. În toată discuţia asta, eu am spus acolo cu titlul de exemplu: că un viitor stat membru va intra fără MCV, în timp ce noi am intrat în al cincilea an de apartenenţă la UE şi, în ciuda progreselor în justiţie recunoscute de Comisie, nu avem un orizont de timp pentru finalizarea MCV", a declarat, pentru Agerpres, şeful diplomaţiei române.

"Pe de altă parte, constatăm că anumite state membre ar dori să motiveze amânarea intrării României în Schengen, pe argumentul MCV', a adăugat el.

Baconschi a subliniat că respinge speculaţiile potrivit cărora România ar condiţiona susţinerea aderării la UE a Croaţiei de intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen.

"Toate acestea sunt pur şi simplu aberaţii, nu există în declaraţiile mele nimic care să certifice acest lucru. Se ştie foarte bine că România este o campioană a susţinerii tuturor statelor din Balcanii Occidentali pentru parcursul european. Croaţia este de departe cel mai bine plasată, cea mai avansată în negocieri şi, evident, o vom sprijini pe următoarele două Preşedinţii - maghiară şi poloneză -, pentru a o aduce în UE. Exemplu Croaţiei trebuie urmat, de altfel, şi de celelalte state din regiune", a spus el.

"Toate aceste speculaţii nu au avut ca bază reală de pornire ce am spus, ci tot felul de tentaţii senzaţionaliste care, după cum se vede, nu fac decât să genereze confuzii", a adăugat ministrul.

Ce a declarat Baconschi, ce a spus mai apoi Băsescu

În interviul publicat luni de Adevărul, Baconschi îşi exprima nemulţumirea faţă de intenţia Franţei şi Germaniei de a amâna aderarea la Schengen a României, din cauza problemelor din justiţie.   "Guvernul român care a finalizat negocierile ne-a introdus în Uniunea Europeană cu această ghiulea de picior. Acum, Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) este folosit în alte domenii şi devine un handicap. Şi trebuie să ne gândim foarte serios dacă mai merită să continuăm acest lucru. Noi am făcut progrese în reforma sistemului judiciar. Dacă ele nu sunt încurajate mai departe, într-o logică de cooperare, există posibilitatea de a denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare, rămânând să informăm Comisia cu privire la progresele noastre în domeniul reformei Justiţiei", a spus Baconschi.

Şeful diplomaţiei a indicat chiar că, pentru a-şi rezolva problemele, România ar putea pune beţe în roate Croaţiei. "Noi susţinem orice extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Dar nu putem accepta ca aceasta să se facă fără MCV, în condiţiile în care, în cazul nostru, se menţine MCV", a spus el. Azi, preşedintele Traian Băsescu a declarat la şedinţa de Guvern că România nu poate denunţa unilateral mecanismul de cooperare şi verificare agreat cu autorităţile europene. Mai mult, el a subliniat că nu este în politica României să blocheze aderarea Croaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News