Cele 12 mituri ale mahmurelii

Cele 12 mituri ale mahmurelii

Miturile despre mahmureală şi tratamente după beţie sunt la fel de variate precum cocktail-urile care o produc. Cafeaua de după sau principiul "cui pe cui se scoate" nu funcţionează şi se pare că nici remediile naturiste nu sunt foarte eficiente în combaterea mahmurelii.

Un articol publicat pe www.webmd.com arată care sunt cele mai frecvente mituri privind mahmureala şi atenţionează asupra efectelor negative pe care le pot avea unele "tratamente" asupra organismului.

1. MIT: Mahmureala nu este ceva grav ADEVĂR: Mahmureala este reacţia organismului la intoxicarea cu alcool. Cantităţile mari dezechilibrează sistemul nervos, afectând reacţiile chimice. Acest lucru duce la dureri de cap, ameţeală, greaţă şi îl trimite pe petrecăreţ atât de des la toaletă încât organismul se dezhidratează. După o beţie crâncenă, sistemul imunitar este slăbit.

2. MIT: Alcoolul nu ţine cont de sex ADEVĂR: Aceeaşi cantitate de alcool şi aceeaşi băutură îi afectează în mod diferit pe femei şi bărbaţi. Bărbaţii au o cantitate mai mare de apă în organism, ceea ce ajută la o mai bună diluare a alcoolului.  

3. MIT: Băuturile dietetice sunt ca o centură de siguranţă ADEVĂR: Băuturile de acest tip ajută la dietă, pentru că au un număr redus de calorii, nicidecum la prevenirea mahmurelii. Este adevărat însă că fructele, sucurile din fructe sau alte lichide cu conţinut de zahăr pot reduce intensitatea mahmurelii, însă nu o elimină.

4. MIT: Vinul, cea mai blândă alegere ADEVĂR: Vinul roşu conţine tanină, substanţă care provoacă dureri de cap, iar pentru o mahmureală mai blândă optaţi mai degrabă pentru bere, vodkă sau gin, recomandă WebMd.

5. MIT: Doar băutorii “grei" au parte de mahmureală ADEVĂR: Pentru unele persoane este suficient consumul a două băuturi alcoolice pentru a simţi efectele mahmurelii. Consumul de apă sau al unei băuturi non-alcoolice între beri ori între băuturi tari hidratează organismul şi diluează alcoolul.

6. MIT: Vinul după bere e plăcere, berea după vin e un chin ADEVĂR: Contează cantitatea de alcool consumată, nu ordinea băuturilor. Tipul de alcool consumat încetinşte sau accelerează beţia: cine începe cu un Cosmopolitan şi trece apoi pe bere pentru restul serii reduce ritmul îmbătării, iar trecând de la bere la shot-uri drumul spre beţie se scurtează.

7. MIT: Consumul de paste înainte de culcare ameliorează suferinţa ADEVĂR: A mânca înainte de culcare, când beţia este deja instalată, nu ajută la nimic. În schimb, suferă mai puţin cei ce încep să bea când au deja stomacul plin. Alimentele pe bază de grăsime ajută cel mai mult la absobirea alcoolului, aşa că înainte de primul Martini mâncaţi o friptură sau o pizza. Înainte de a vă culca după o petrecere cu mult alcool limitaţi-vă la consumul de apă pentru hidratarea organismului.

8. MIT: Medicamentele înainte de culcare îndepărtează mahmureala ADEVĂR: Pastilele împotriva durerii trebuie luate la trezire, pentru că efectul lor este de câteva ore. Evitaţi însă paracetamolul, pentru că alcoolul reduce capacitatea ficatului de a procesa acest medicament, iar efectele pot fi de inflamare a ficatului sau chiar o vătămare permanentă.

9. MIT: Alcoolul te ajută să dormi bine ADEVĂR: Alcoolul îngreunează somnul. Un păhărel înainte de somn poate grăbi procesul de adormire, dar afectează calitatea somnului.

10. MIT: Un cocktail la trezire alungă mahmureala ADEVĂR: O altă doză de alcool la trezire nu face decât să amâne mahmureala. Simptomele cele mai dificile apar atunci când nivelul de alcool coboară spre zero. Dacă bei o “şurubelniţă" la micul dejul, simptomele mahmurelii apar după prânz, iar cei ce nu pot “funcţiona" fără o băutură la trezire cel mai probabil sunt dependenţi de alcool.

11. MIT: Cafeaua te trezeşte FAPT: Cafeaua accelerează procesul de dezhidratare şi poate amplifica mahmureala, aşa că după o noapte de beţie este indicată evitarea consumului de produse ce conţin cofeină. În locul cafelei, beţi multă apă pentru a înlocui electroliţii pierduţi mai ales prin vomitare.

12. MIT: Remediile naturiste ajută în mahmureală FAPT: Studii ale cercetătorilor britanici, citate de WebMd, arată că medicamentele pentru mahmureală, cum sunt cele din drojdie sau extract de anghinare nu au niciun efect după o beţie zdravănă. Cel mult, se poate utiliza un supliment dintr-un anumit tip de cactus care reduce greaţa, însă singurul tratament eficient al mahmurelii este timpul.

Ne puteți urmări și pe Google News