Posibilul procuror general al României a făcut avere din CARNETUL DE REVOLUŢIONAR
- Violeta Fotache
- 3 noiembrie 2012, 09:49
Magistraţii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie au şanse mici să se vadă şefi la Parchetul General şi la DNA
Nominalizarea procurorului- revoluţionar Tiberiu Niţu pentru şefia Parchetului Instanţei Supreme, făcută joi de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru, a iscat reacţii de nemulţumire nu doar în sistemul judiciar, dar şi în rândurile revoluţionarilor. În decembrie 1989, Tiberiu Niţu era militar în termen, încorporat la U.M. 0596 Bucureşti, aparţinând Ministerului de Interne. Evenimentele l-au surprins în Compania I a unităţii, Garda Televiziune. La un an după absolvirea Facultăţii de Drept din Bucureşti, promoţia 1995 - aceeaşi cu Victor Ponta şi Dan Şova -, adică în data de 16 noiembrie 1996, Tiberiu Niţu - procuror la Judecătoria Ploieşti, a făcut demersuri şi a obţinut "Certificatul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 - Remarcat prin Fapte Deosebite".
- Favoriţii Monei Pivniceru la şefia DNA şi a Parchetului General "au fost aruncaţi în faţă pe post de carne de tun"
Din cauza suspiciunilor că printre revoluţionarii cu certificat s-au strecurat şi impostori, ori chiar criminali, în 2005 s-a făcut o verificare a revoluţionarilor cu carnete. Cu acel prilej, procurorul a dat o declaraţie olografă. "În noaptea de 21/22 12.1989, am tras cu arma din dotare peste Calea Dorobanţi, în casele situate pe această stradă. Arăt faptul că am primit ordin să tragem în acele clădiri întrucât acolo ar fi teroriştii. Personal, în momentele când nu se trăgea din partea noastră, am auzit zgomote de focuri de armă dinspre acele clădiri". Niţu a trecut cu bine de verificare, şi-a păstrat carnetul de revoluţionar, în baza căruia a obţinut 8.000 de metri pătraţi de teren. Transformarea militarilor în termen şi a cadrelor militare în revoluţionari a fost mereu motiv de supărare , astfel că atunci când a fost instalat prim-adjunct al procurorului general, Asociaţia 21 Decembrie 1989 l-a atacat virulent. "Astea da, fapte deosebite, ne mai întrebăm:cine a tras în noi pe 21 şi după 22 şi ne mirăm de ce procuratura nu este interesată în aflarea adevărului despre Revoluţie", a postat Asociaţia pe site-ul oficial.
- EXCLUSIV Dan Voinea: Tiberiu Niţu, un frânar al dosarelor Revoluţiei
Critici dure Acum, Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei, îl critică din nou. "Întotdeauna am spus că niciun cadru al Armatei şi nici militarii în termen care erau sub arme în 1989 nu trebuie să beneficieze de certificat şi facilităţi, pentru că ei erau în misiune. Au tras în popor din 17 şi până în 28-30 decembrie 1989. Vreau să-i transmit lui Niţu ce i-am zis şi atunci: «Du-te la Ploieşti, la tine!»", a declarat Mărieş pentru Evenimentul zilei. Generalul Dan Voinea, fost procuror militar, anchetator al dosarelor Revoluţiei, dar şi candidat la funcţia de procuror general - respins din faza prealabilă - precizează foarte clar: "În noaptea de 21 spre 22 nu s-a tras pe Dorobanţi, nici peste Calea Dorobanţi. S-a tras numai în Piaţa Universităţii. Aşa că n-avea Niţu cum să tragă în noaptea de care a scris". Cu alte cuvinte, generalul îl face mincinos. "E inadmisibil ca un procuror să încurce zilele când şi unde s-a tras!", declară şi Mărieş. În urmă cu două zile, EVZ i-a pus 10 întrebări procurorului Tiberiu Niţu. Acesta a amânat răspunsurile: "Nu vreau să rămân în istorie ca un procuror care a dat interviu, dar n-a mai fost numit în funcţia de procuror general".
- CE NU ŞTIAŢI despre şeful propus la DNA de Pivniceru: În 2005 a fost revocat din funcţie pentru LIPSĂ DE ACTIVITATE
"Trebuie eliminaţi impostorii din legea recunoştinţei! Nu au ce căuta între noi! Niţu, du-te la Ploieşti!"TEOPDOR MĂRIEŞ, revoluţionar fără certificat "În noaptea de 21 spre 22 nu s-a tras pe Dorobanţi, nici peste Calea Dorobanţi. În acea noapte s-a tras numai în Piaţa Universităţii. Aşa că n-avea Niţu cum să tragă în noaptea de care a scris", precizează generalul Dan Voinea, anchetator în dosarele Revoluţiei FOTO: EVZ
BOMBĂ! Ioan Irimie trebuia pensionat din 2009 Mihai Şoica Procurorul Ioan Irimie, propunerea ministrului de Justiţie pentru şefia DNA, stă cu decizia de pensionare în buzunar de mai bine de trei ani. Potrivit Codului Muncii, acesta trebuia pensionat de drept. Irimie şi-a pregătit un "exit" în 2009, când printre magistraţi circula intens zvonul că legea de funcţionare a magistraturii va fi modificată, în sensul că va fi eliminată prevederea privind pensia anticipată de serviciu, care se poate acorda celor care au o vechime în sistem de minim 25 de ani. În acel an, foarte mulţi magistraţi şi-au depus cereri de obţinere a deciziilor de pensionare pe care nu le-au pus în practică.
- CARACTERIZĂRILE MONEI Irimie îşi menţine echilibrul emoţional". Niţu are "o mare capacitate de ascultare"
"Am obţinut în 2009 o astfel de decizie, dar nu am pus-o în practică. Atunci se punea problema modificării legii de funcţionare a sistemului. Se zvonea că pensia de serviciu va dispărea din noua lege şi dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, atunci am vrut să am o astfel de decizie", a spus Irimie. Directorul executiv al Casei de Pensii Cluj, Ioan Doleanu, susţine că a existat un astfel de fenomen în rândul magistraţilor, dar că nu înţelege de ce Ministerul de Justiţie nu i-a pensionat de drept pe aceştia. "Dacă are decizia în buzunare şi angajatorul îl menţine, asta este. Este vina angajatorului. Noi comunicăm deciziile de pensionare şi celor în cauză, dar şi angajatorului, care are obligaţia de a înceta de drept, adică imediat, raportul de muncă. Este răspunderea angajatorului dacă nu a făcut asta", explică Doleanu. Codul Muncii existent în 2009, articolul 56, litera c, prevede foarte clar: Contractul individual de muncă încetează de drept, adică imediat, "la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare".
- Pivniceru către procurori: O să aleg dintre exotici!
"Eu nu sunt pieţar, sunt procuror" Întrebat de EVZ dacă şi-a făcut lobby printre politicienii de la putere pentru a accede la conducerea DNA, procurorul Irimie a negat: "Dar ce treabă am eu cu dânşii?!". Chestionat despre scandalul în care Liviu Dragnea este acuzat de fraude la referendum şi despre hotărârea Parlamentului de a audia procurorii DNA care instrumentează aceste anchete, Irimie a răspuns: "Mai lăsaţi-mă pe mine cu domnul Dragnea! Nu discut cauze în lucru. Eu nu sunt pieţar, doamnă, eu sunt procuror al României!". De principiu, el s-a exprimat împotriva audierii procurorilor în Parlament. "Parlamentul nu are nicio atribuţie în acest sens!"
- Pivniceru a ales. Tiberiu Niţu -Procuror general al României, Ioan Irimie- şeful DNA