Cuiburi pentru cele mai rare păsări din Europa
- Georgeta Petrovici
- 24 octombrie 2012, 16:54
În judeţul Timiş trăiesc zece perechi de şoimi dunăreni, identificate de Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii "Grupul Milvus". Pentru ele se montează în aceste zile cuiburi artificiale, pe stâlpii de înaltă tensiune.
Grija e maximă faţă de aceste păsări răpitoare deoarece numărul lor în România este foarte mic. Potrovit Societăţii Ornitologice Române, în primăvară se cunoşteau în ţară mai puţin de 15 perechi.
Şoimul dunărean este o pasăre răpitoare de dimensiuni medii, iar specia este ameninţată de dispariţie la nivel global. În Europa abia mai trăiesc aproximativ 450 de perechi. Cele mai multe cuibăresc în Ungaria, Slovacia şi Cehia unde populaţia, spun specialiştii, este relativ stabilă. În România numărul lor era anul trecut de 30 de ori mai mic.
După ce anul trecut în judeţul Timiş au apărut primele perechi de şoim dunărean, reprezentanţii Enel au decis să le ofere condiţii de trai. Şoimul dunărean nu e capabil să îşi construiască propriul cuib, ci îl ocupă pe cel al altor păsări de dimensiuni apropiate cu ale lui.
Astfel, un număr de 33 de cuiburi artificiale au început să fie amplasate pe stâlpii de înaltă tensiune din judeţele Timiş şi Arad, în cadrul unei campanii pentru protecţia şoimului dunărean, realizată în colaborare cu Grupul Milvus.
Montarea primului cuib a avut loc, marţi, în apropiere de Timişoara. Pe lângă amplasarea acestor cuiburi artificiale, vor fi montate şi 350 de seturi de teci izolante pe cabluri de medie tensiune, tot pentru protejarea păsărilor.